ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : پنجشنبه 15 شهريور 1403
پنجشنبه 15 شهريور 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : سه شنبه 8 مهر 1393     |     کد : 78768

درياي خزر بايد نماد صلح ، امنيت و همكاري ملت‌ها باشد

رئيس جمهوري در اجلاس سران كشورهاي ساحلي درياي خزر:

رئيس جمهوري در اجلاس سران كشورهاي ساحلي درياي خزر:
درياي خزر بايد نماد صلح ، امنيت و همكاري ملت‌ها باشد

رئيس جمهوري در اجلاس سران ساحلي درياي خزر گفت: درياي خزر بايد مرکز توسعه و رفاه ، نماد صلح و امنيت و سمبل همکاري ملت هاي ما باشد. براي اين منظور شايسته است به اين موضوع بينديشيم كه چگونه بخش بزرگي از اين پهنه آبي بي نظير را به عنوان پهنه آبي مشترك براي استفاده همگان و تضمين دريانوردي آزاد، مشترك نگه داريم؛ و اين مجموعه را با همکاري هاي جمعي و مشترک به سوي توسعه و رفاه و صلح وامنيت سوق دهيم.

حجت الاسلام و المسلمين دکتر حسن روحاني بعدازظهر ديروز در چهارمين اجلاس سران کشورهاي ساحلي درياي خزردر شهر آستراخان روسيه ، خطاب به روساي جمهوري کشورهاي ساحلي درياي خزر گفت : اين نشست نه فقط فرصت مغتنمي را براي هم فكري بيشتر فراهم مي سازد، بلکه به عنوان ابتکاري سازنده مي تواند اين دريا را به نمادِ همبستگي، دوستي و حسن هم جواري تبديل نمايد.

رئيس جمهوري با بيان اين که در اين گردهمايي مسئوليت بزرگي بر دوش روساي جمهوري کشورهاي ساحلي درياي خزر است، اظهارداشت: ما در برابر درياي خزر يعني اين سرمايه مشترك، كانون پيوند و دوستي، و منشأ معيشت ميليون ها انسان، نه فقط خود را در برابر نسل كنوني، بلكه در برابر آيندگان هم مسئول مي دانيم و اين مي طلبد که با برنامه ريزي هوشمندانه، همان گونه كه پيشينيان اين موهبت خدادادي را براي ما به ارث گذاشتند؛ ما هم بتوانيم خزر را توسعه يافته و ايمن، به فرزندان خود اهدا كنيم.

دکتر روحاني گفت : وظيفه مشترك ما در اينجا درکنار رايزني براي نزديكي مواضع در رژيم حقوقي و تحديد حدود و دستيابي به همكاري هاي بازرگاني و اقتصادي، ايجاب مي کند تا درياي خزر به عنوان كانوني که ما را با وجود زبان ها، مليت ها و ديدگاه هاي مختلف پيرامون خود جمع كرده است مورد توجه ويژه قرار گيرد.

رئيس جمهوري تاکيد کرد : تبديل درياي خزر به نمادي از توسعه و همکاري و مرکزي براي دوستي و پيشرفت، از بزرگترين اقداماتي خواهد بود که اين نعمت الهي را براي نسل هاي بعدي ما حفظ کرده و زمينه را براي ايجاد رفاه و توسعه در سواحل اين دريا به عنوان يکي از پيشرفته‌ترين و باشکوه ترين سواحل دنيا با جاذبه هاي فراوان و منحصربه فرد گردشگري و توريسم، کشتيراني تجاري و تفريحي، ماهيگيري و شيلات، و بخصوص سرمايه گذاري هاي مشترک آماده مي سازد.

دکتر روحاني ضرورت همکاري جمعي و سرمايه‌گذاري مشترک کشورهاي ساحلي را يادآور شد و افزود : بايد به جاي اقدامات انفرادي، فعاليت هاي جمعي را مبناي اقدامات خود قرار داده و بپذيريم که تعاملات جمعي، بهره وري بيشتري را در اختيار همگان قرار خواهد داد. تحقق اين مهم، مستلزم آن است که در حوزه هاي گوناگون، نفع مشترک را تعريف ونهاد مشترک را سازماندهي کنيم و با سرمايه گذاري مشترک، پيشرفت کار را سامان دهيم.

رئيس جمهوري همچنين لزوم توجه به موضوع امنيت و همکاري هاي جمعي در برقراري آرامش و ثبات در منطقه درياي خزر را يادآور شد و ادامه داد : ما بايد در برقراري ثبات و آرامش با هم همکاري کنيم. لذا مناسب است علاوه بر همکاري کشورهاي ساحلي اين دريا در برقراري امنيت جمعي، اجازه ندهيم دريا و سواحل آن که اهميت ويژه اي براي کشورهاي ساحلي دارد، محل ترکتازي افراط گري ، تروريسم، مواد مخدر و جنايات سازمان يافته شود.

رئيس شوراي عالي امنيت ملي تصريح کرد : ما نبايد اجازه دهيم امنيت اين دريا و سواحل آن به متغيرهايي غير از منافع جمعي و مشترک کشورهاي ساحل آن وابسته شود و رفاه و سلامت و آرامش خاطر مردم آن تحت تاثير اين متغيرها قرار گيرد. بنابراين پيشنهاد مي کنم در اين باره دست به دست هم داده و اين دريا را درياي صلح و توسعه بخوانيم و بکوشيم در زمان مشخص و از طريق رايزني هاي فشرده، مقدمات اوليه آن را فراهم کنيم؛ آنگاه مي توانيم با اتکا بر اشتراکات فرهنگي کهن مان و با تمسک به پيشينه تاريخي و دوستي ملت هايمان، گام هاي بلندي براي رفاه و توسعه و ثبات مردم سواحل زيباي خزر فراهم آوريم.

دکتر روحاني با اعلام اين که درياي خزر بايد مرکز توسعه و رفاه ، نماد صلح و امنيت و سمبل همکاري ملت‌هاي ما باشد، اظهار داشت : براي اين منظور شايسته است به اين موضوع بينديشيم كه چگونه بخش بزرگي از اين پهنه آبي بي نظير را به عنوان پهنه آبي مشترك براي استفاده همگان و تضمين دريانوردي آزاد، مشترك نگه داريم و اين مجموعه را با همکاري هاي جمعي و مشترک به سوي توسعه و رفاه، و صلح وامنيت سوق دهيم.

رئيس جمهوري با بيان اين که امروز شاهد انعقاد سه موافقتنامه حفاظت و بهره‌برداري بهينه از منابع زنده آبي، آب و هواشناسي، و همکاري در زمينه پيشگيري و واکنش به وضع اضطرار در درياي خزر خواهيم بود گفت : اين دستاوردها – كه در پرتو تلاش نمايندگان كشورهاي ساحلي حاصل شده است– بي ترديد برخاسته از رهنمودهاي رؤساي جمهوري است و مي تواند به اهداف مذکور کمک کند.

رئيس جمهوري تدوين مباني حقوق و تكاليف كشورهاي ساحلي در درياي خزر در چارچوب كنوانسيون رژيم حقوقي را اقدامي كليدي براي همكاري در خزر خواند و گفت : اگرچه امضاي اعلاميه روساي جمهوري ما را به تدوين كنوانسيون رژيم حقوقي درياي خزر نزديك تر خواهد کرد،اما تا آن زمان معاهدات موجود، مبناي همكاري ما خواهند بود.دکتر روحاني از تدوين و اجرايي شدن كنوانسيون تهران و همچنين پروتكل هاي الحاقي به آن توسط كشورهاي ساحلي درياي خزر به عنوان اقدامات خوب ياد کرد و گفت : ما نيازمند توجهي بيش از اين به حفاظت از محيط زيست آسيب پذير و شكننده و منابع زنده آبي منحصر به فرد درياي خزر هستيم. در اين زمينه لازم است در همه طرح هاي ملي و منطقه اي، اصل خدشه ناپذير لزوم رعايت استانداردهاي زيست محيطي را مد نظر قرار دهيم.

رئيس جمهوري اظهار داشت : رژيم حقوقي جامع و پايدار را آنگونه تدوين كنيم كه نسل هاي آينده فارغ از هرگونه دلمشغولي بر طراحان و امضاءكنندگان درود فرستند. اعتقاد دارم كه تدوين اين كنوانسيون، بايد با دو عامل دقت و سرعت پيش رود و نتايج حاصله از آن به ويژه در تحديد حدود مناطق دريايي در سطح و همچنين تعيين محدوده هاي بستر و زيربستر ، پاسخگوي انتظارات افكار عمومي باشد و نيازهاي مردم كشورهاي ساحلي و مصالح جمعي آنان را برآورده کند.دکتر روحاني افزود : من به عنوان رئيس كشوري كه نيمي از ساحل نشينان اين درياچه در آن ساكن است و هزاران سال با درياي خزر و مسائل آن پيوند خورده است، اعلام مي دارم كه تنها راه نيل به صلح و ثبات و توسعه پايدار در منطقه، توجه به مصالح بلندمدت و منافع همه كشورهاي ساحلي درياي خزر و رعايت اصل اتفاق آراء در همه تصميمات متخذه درباره اين درياست.

رئيس جمهوري تاکيد کرد : اعتقاد داريم كه نظام حقوقيِ جامع و پايدار، بايد براساس اصول و موازين حقوق بين الملل، منصفانه بودن نتايج تحديد حدود و انحصارِ حاكميت، حقوق حاكمه و صلاحيت، صرفاً به پنج كشور ساحلي ترسيم شود و بهره برداري از منابع درياي خزر براي توسعه پايدار و رفاه عمومي، خواست طبيعي ملت ها است.دکتر روحاني با تاکيد بر اين که تضمين صلح، ثبات و امنيت در خزر در گروي اصول بنيادين است ، گفت: اين اصول عبارت است از پرهيز از ورود به رقابت هاي تسليحاتي، خودداري از كاربرد نيروهاي مسلح، انحصار دريانوردي فقط براي شناورهاي تحت پرچم پنج كشور ساحلي، ممنوعيت حضور نيروهاي نظامي بيگانه، لزوم اتفاق آراء در تصميمات، پرهيز از اقدامات يكجانبه، آزادي دريانوردي، برابري رفتار و در نهايت اتخاذ سياست هاي هماهنگ خواهد بود.

تعامل و منافع مشترک کشورهاي ساحلي

رئيس‌ جمهوري پس از پايان مراسم امضاي چهارسند همکاري توسط کشورهاي ساحلي درياي خزرهم با بيان اين که کشورهاي ساحلي درياي خزر علاوه بر منافع خود بايد به منافع مشترک و تعامل با يکديگر بينديشند، گفت: منافع ملت‌ها و همکاري‌هاي مشترک مي‌تواند اتحاد ميان کشورهاي ساحلي درياي خزر را تقويت کند.

روحاني افزود: امضاي اين اسناد مهم در يک روز، نشاندهنده اراده کشورهاي ساحلي درياي خزر براي همکاري بيشتر در باره مسائل مرتبط با اين درياست.

رئيس‌ جمهوري گفت: در طول سال‌هاي گذشته اقدامات خوبي براي تدوين قراردادي جامع نسبت به مسائل درياي خزر انجام شده است و حتماً در اجلاس آتي شاهد موفقيت‌هاي بيشتري در اين زمينه خواهيم بود.

دکتر روحاني از انرژي، حمل و نقل، شيلات و گردشگري به عنوان زمينه‌هاي همکاري بهتر کشورهاي ساحلي درياي خزر ياد کرد و گفت: اين دريا در طول قرن‌ها به عنوان يک منبع مهم براي مردمان ساحلي آن بوده است و امروز هم يک منبعي غني براي کشورها و مردم منطقه است که بايد براي حفظ آن کوشيد.رئيس‌ جمهوري گفت: وظيفه تهيه قوانين و مقررات مربوط به درياي خزر با توجه به اين که اين دريا يک پهنه آبي‌ بسته است، صرفاً با اجماع نظر کشورهاي ساحلي حاصل مي‌شود و بايد در اين باره از کار فردي صرف‌نظر کرد و اقدامات مشترک انجام داد.

دکتر روحاني تصريح کرد: کشورهاي ساحلي درياي خزر همه متفق‌القول هستند که مي‌توانند امنيت درياي خزر را خودشان برقرار کنند و نيروي نظامي هيچ کشور خارجي نبايد در اين دريا قدم بگذارد.

امضاي بيانيه و 3 سند همکاري

سران و مقام هاي کشورهاي ساحلي درياي خزرديروزدرنشست آستراخان ، يک بيانيه مشترک و سه سند همکاري امضا کردند. پيش از امضاي بيانيه سران،سه سند همکاري ميان کشورهاي ساحلي شامل موافقتنامه همکاري در زمينه آب و هواشناسي درياي خزر، موافقتنامه هشدار و مبارزه با حوادث غيرمترقبه در درياي خزر و موافقتنامه حفاظت از محيط زيست درياي خزر از سوي وزراي مربوطه در حضور دکتر روحاني، رئيس جمهوري ايران ، ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه، نورسلطان نظربايف، رئيس جمهوري قزاقستان، الهام علي اف، رئيس جمهوري آذربايجان و قربان‌قلي بردي محمداف، رئيس جمهوري ترکمنستان امضا شد.

جزئياتي از توافق هاي سران در آستراخان

معاون ارتباطات و اطلاع رساني دفتر رئيس جمهوري نوشت: در نشست آستراخان علاوه بر امضاي سه موافقتنامه توسط وزراي مربوطه و صدور بيانيه مشترک توسط سران پنج کشور ساحلي درياي خزر، توافقات بسيار مهمي صورت گرفت.به گزارش ايرنا، پرويز اسماعيلي در صفحه شخصي خود در شبکه اجتماعي فيس بوک، اضافه کرد: به دنبال توافق روساي جمهوري کشورهاي ساحلي خزر در اجلاس سوم سران در باکو براي تحديد حدود مناطق سطح درياي خزر، در اجلاس چهارم سران عرض منطقه حاکميت ملي 15 مايل دريايي و عرض منطقه انحصاري ماهيگيري 10 مايل (مجموعا 25 مايل) تعيين شد.وي اضافه کرد: بقيه دريا به عنوان 'پهنه مشترک' تعيين شد که ميان پنج کشور مشترک خواهد بود.

معاون ارتباطات و اطلاع رساني دفتر رئيس جمهوري تصريح کرد: از ديگر موارد بسيار مهم توافق، تصويب ممنوعيت حضور نيروهاي نظامي کشورهاي غير ساحلي در درياي خزر است.وي افزود: رويه مرسوم در دنيا براي درياي سرزميني يا منطقه حاکميت ملي، 12 مايل است؛ درياي خزر با 15 مايل يگانه دريايي است که 3 مايل بيشتر از پهنه هاي آبي ديگر منطقه حاکميت ملي خواهد داشت.

پوتين: رژيم حقوقي درياي خزر 2015 امضا مي‌شود

از سوي ديگر رئيس‌جمهوري روسيه با اعلام خبر توافق سران کشورهاي حاشيه خزر درباره اعلاميه سياسي مشترک‌ گفت: در اين اعلاميه براي نخستين‌بار توافقات آتي درباره موقعيت حقوقي خزر به ثبت رسيده است.

به گزارش ايسنا به نقل از ريانووستي، ولاديمير پوتين،افزود: مهم‌ترين نکته اين است که ما روي يک اعلاميه سياسي که براي نخستين بار اصول اوليه همکاري ميان پنج کشور حاشيه خزر را تعيين مي‌کند، توافق کرديم و اين توافقات در دراز مدت به نفع تمامي اعضا ست.پوتين افزود: از شرکا به خاطر آمادگي براي وحدت و سازش‌هاي لازم و قابل قبول سپاسگزاريم .

بر اساس اين گزارش، کشورهاي حاشيه درياي خزردر 26 سپتامبر (4 مهرماه) در مورد حضور نظامي نداشتن کشورهاي غيرمنطقه اي در خزر توافق کردند. آن‌ها هم‌چنين به پيشرفت‌هاي قابل توجهي براي آمادگي کنوانسيون وضع حقوقي درياي خزر دست يافتند که قرار است در سال 2015 به امضا برسد.

اراده جدي مقام هاي تهران و باکو بر توسعه روابط

رئيس جمهوري با اشاره به روابط خوب دو کشور ايران و جمهوري آذربايجان گفت: امنيت و توسعه ايران و آذربايجان بهم پيوسته است و نبايد بگذاريم کشورهايي که مخالف پيشرفت مناسبات دوستانه دو کشور هستند خللي در اين روابط ايجاد کنند. دکتر حسن روحاني در ديدار الهام علي اف، رئيس جمهوري آذربايجان، اراده جدي مقام هاي دو کشور براي توسعه همکاري‌ها را خاطرنشان ساخت و گفت: ظرفيت هاي بسيار خوبي در حوزه انرژي ، نفت و گاز ، تجارت ، محيط زيست و گردشگري وجود دارد که بايد کميسيون مشترک دو کشور در اين زمينه ها فعال تر شود. دکتر روحاني با اشاره به اهميت راه اندازي کريدور شمال – جنوب خاطرنشان ساخت: ساخت راه آهن ازمسير قزوين به رشت و سپس آستارا سرعت گرفته و بايد با مشارکت طرف آذربايجاني راه آهن دو کشور را که به نفع ملت‌هاي دو کشور است به يکديگر متصل کرد.

رئيس جمهوري بر همکاري بيشتر بخش خصوصي دو کشور در بخش هاي مختلف تاکيد کرد و خواستار تسهيل در زمينه صدور رواديد براي حضور آسان تر تجار ايراني در آذربايجان شد .دکتر روحاني همچنين بر همکاري هاي بين‌المللي دو کشور در مسائل منطقه اي و جهاني تاکيد کرد و گفت: تهران و باکو بايد در مجامع بين المللي مواضع هماهنگي اتخاذ کنند.الهام علي اف، رئيس جمهوري آذربايجان هم در اين ديدار که در محل رزيدانس کنسولگري ايران در آستراخان برگزار شد ، بر پيوستگي امنيت دو کشور ايران و آذربايجان تاکيد کرد و گفت: دولت و ملت آذربايجان علاقه مند به گسترش همکاري‌ها با تهران در همه زمينه ها هستند. وي با اشاره به ساخت راه آهني که آذربايجان را به آب هاي آزاد متصل مي کند، گفت: اين راه‌آهن آينده روشني دارد و مي تواند منافع دو کشور و همسايگان را تامين کند.رئيس جمهوري آذربايجان برخي از زمينه هاي همکاري ميان دو کشور را يادآور شد و اظهار اميدواري کرد که در سفر آتي رئيس جمهوري ايران در طرح هاي نفت و گاز ، تجاري و گردشگري توافقات مطلوبي حاصل شود .وي همچنين توانمندي و پيشرفت ايران در عرصه هاي مختلف نظير دارو را ارزنده دانست و خواستار کمک شرکت هاي ايراني در اين زمينه ها به کشورش شد .

روحاني: تحريم ها عليه ايران موثر نيست

دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران در گفتگو با يک رسانه روسي اعلام کرد: تحريم هاي غرب عليه ايران موثر نيست. به گزارش ايرنا، روحاني ديروز در گفتگو با شبکه دوم تلويزيون دولتي روسيه خاطرنشان کرد: آمريکا و غرب معمولا در عرصه بين المللي به سياست تحريم عليه کشورهاي ديگر متوسل مي‌شوند.وي افزود: آمريکا و متحدان غربي اين کشور در سال‌هاي اخير عليه ايران تحريم هايي را اعمال کرده اند که غيرقانوني است .رئيس جمهوري ايران تصريح کرد: تنها راه موثر حل و فصل اختلافات ميان ايران و غرب، گفتگوهاي سياسي است.روحاني با تاکيد بر اين که اعمال تحريم اقدام نادرستي است، اظهار داشت: غرب از تحريم کشورها به عنوان ابزار سياسي براي نيل به اهداف خود استفاده مي کند و يکي از راه هاي مقابله با تحريم ها، توسعه همکاري هاي کشورهاي ساحلي درياي خزر است .رئيس جمهوري گفت: بايد ميان کشورهاي ساحلي خزر همکاري ها در عرصه هاي مختلف به ويژه اقتصادي و بازرگاني توسعه يابد .روحاني گفت: انتظار داريم روابط ايران و روسيه توسعه يابد و براي اين امر مهم آمادگي داريم.

وي خاطرنشان کرد: سال آينده محصولات کشاورزي ايران به طور گسترده در بازارهاي روسيه عرضه خواهد شد.

codex01x

page01


نوشته شده در   سه شنبه 8 مهر 1393  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode