بناب
در فاصله 110 كيلومترى تبريز (مركز استان آذربايجان شرقي) و در كنار جاده ترانزيتى و مسير ارتباطى با استانهاى آذر بايجان غربى و كردستان قرار دارد و در جنوب غربى استان آذربايجان شرقی، روى مدار 37 درجه عرض شمالى از دايره استوائى و 46 درجه از نصف النهار گرينويچ ودر ارتفاع 1300 مترى از سطح دريا قرار دارد.
كوههـاى قيـماسخان ، در شمـال و كوههـاى قـره قـوشون با ارتفـاع1643 متـر در جنوب و قسمتهاى شرقـى آن كشيده شده است. ودر قسمت شمـال غـربي آن و ما بين جاده بنـاب - تبريز و درياچه اروميّه منطقه ای پوشيده از درختچه هائى بنام يور قون ( يور قونلوخ ) جلوه خاصی به اين شهرستان داده است.
از نظر لغوى بناب
از نظر لغوى بناب را بن آب ، قعرآب و ته آب در لغتنامه هاى جديد مى آورند ولى همانطور که مى دانيم حدود سال 1920 ميلادى اسامى خيلى از شهرهاى آذربايجان همانند مياندوآب ، عجب شير و... توسط رضا خان ملعون عوض شدند. طبق يافته هاى محققان ، بناب از ريشه ترکى بين - او- جيک به معنى هزار خانه کوچک بوده که بعدها بناجو نيز خوانده شده است و معنى بن آب بودن آن قدمت 80 ساله دارد و نمى تواند وجه تسميه اصيل اين شهر تاريخى باشد.
شهرستان بناب يکی از شهرهای فرهنگی
همچنين شهرستان بناب يکی از شهرهای فرهنگی و دانشگاهی در منطقه شمــــال غرب كشوربوده و در زمينه پرورش نيروهاى متخصص جايگاه والائى دارد كه از مرکز علمی و دانشگاهی آن می توان به :
دانشگاه آزاد اسلامي - دانشگاه پيام نور - حوزه علميه ولى عصر (ع( - آموزشكده فنى ومهندسي - مجتمع آموزشى آب وبرق اشاره کرد. كه جمعآ بالغ بر 10000 نفر دانشـــــجو در مراكز علمى فوق و حدودا ً35000 نفر دانش آمــوز در مـــدارس بناب مشغول به تحصيـــــــل هستند .
آثار تاریخی
شهرستان بناب یکی از شهرستانهای تاریخی استان آذربایجان شرقی است و آثار تاریخی فراوانی دارد که از جملهٔ آنها میتوان به مسجد مهرآباد، مسجد میدان، مسجد اسماعیل بیگ، مسجد کبود بناب، پل پنجچشمه بر روی رودخانه صوفیچای (از دوره صفویه) و حمام مهرآباد اشاره نمود.
مسجد كبود بناب
از مساجد تاریخی بناب ، مسجد كبود متعلق به دوره صفویه است كه بر یازده ستون چوبی با سرستون های مقرنس كاری استوار شده است. این مسجد در یكی از كوچه های قدیمی بناب به نام"سیف العلما " و مجاور حمام تاریخی " قاضی " واقع شده است.