شهرستان بستان آباد در محل شهر باستانی و گمشده «اوجان» بنا شده است. بستان آباد از کشاورزی و دام داری نسبتا" خوبی برخوردار است و اهالی این منطقه اغلب به شغل های کشاورزی و دام داری اشتغال دارند. برخی صنایع نیز در این منطقه ایجاد شده است. بستان آباد از روزگار كهن همواره به واسطه چشمه های آب معدنی مورد توجه و مشهور بوده همه ساله تعداد بسياری از مردم ايران برای استفاده از آب های معدنی به اين خطه می آيند. آب گرم معدنی بستان آباد، کوه های بزغوش، غارآق بولاق و برکه قوری گل از جاذبه های طبيعی شهرستان بستان آباد به شمار می آیند.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
نام بستان آباد به دلیل سرسبزی و خرمی این ناحیه به آن داده شده است. بستان در زبان آذری همان بوستان یا باغ معنا می شود و این منطقه به دلیل داشتن باغ های فراوان و خرمی بسیار به نام بستان آباد شهرت یافته است. شهرستان بستان آباد در محل شهر باستانی و گمشده اوجان بنا شده است. نام اوجان از قرن ششم به بعد در بیش تر سفرنامه ها و كتاب های تاريخی آمده است. فرمان روايان تركمانان و صفويه مدت ها در قصر غازانی در اوجان مجالس طرب داشتند اما در روزگار فرمان روايان بعدی آذربايجان، حوادث و جنگ های خونين متعددی اوجان را در معرض انهدام و ويرانی قرار داد كه امروزه از آن همه آبادانی و زيبايی تنها يک رودخانه و يک دهستان به نام اوجان در جغرافيای آذربايجان شرقی باقی مانده است. بستان آباد امروزی که گفته می شود بقایای آن شهر قدیمی است دربرگیرنده شهرها، بخش ها و روستاهای متعددی است و شغل مردمان آن کشاورزی و دام داری است.
مکان های دیدنی و تاریخی
بستان آباد از روزگار كهن همواره به واسطه چشمه های آب معدنی مورد توجه و مشهور بوده همه ساله تعداد بسياری از مردم ايران برای استفاده از آب های معدنی به اين سامان می آيند. آب گرم معدنی بستان آباد، کوه های بزغوش، غارآق بولاق و برکه قوری گل از جاذبه های طبيعی اين منطقه به شمار می آیند.
چشمههای معدنی بستان آباد
چشمههای معدنی بستان آباد در ده اسک کندی در 60 کیلومتری جنوب شرقی تبریز واقع شده است. مظهر اصلی آبگرم بستان آباد در داخل دره که خود از نوع گسلی است قرار دارد. آب آن کمی شورمزه و دبی آن 8 لیتر بر ثانیه است. آب آن از نوع کلروسولفاته ، گازدار و گرم میباشد. در اطراف چشمه رسوب سیاه رنگ دیده میشود. به نظر میرسد که فعالیت چشمه با گسلهایی ارتباط دارد که بخشی از گسل تبریز محسوب میشوند و در عین حال به فعالیت آتشفشانی سهند وابستهاند.
دریاچه قوریگل
تالاب قوریگل در 45 کیلومتری شمال شرقی تبریز در سمت شمالی جاده تهران – تبریز در نزدیکی گردنه شیبلی قرار دارد.این تالاب از نوع تالاب های دایمی شیرین و پرغذا بوده و منبع تامین آب آن نزولات آسمانی،چشمه و جریان های کوچک آب پس از ذوب شدن برف ها است و رودخانه ای به تالاب وارد نمی شود.این تالاب از جمله تالاب های کوهستانی محسوب می شود. حوزه آبخیز تالاب حدود 4000 هکتار است.بهترین فصل برای عکاسی در این تالاب از نیمه های اردیبهشت تا اواخر مردادماه است این تالاب یکی از مکان های جوجه آوری اردک سفید در کشور است.کشیم گردن سیاه و کشیم بزرگ و آنقوت نیز در فصل بهار و تابستان در این تالاب مشاهده می شوند.حدود 36 گونه پرنده در این تالاب جوجه آوری دارند که این یک امکان فوق العاده برای عکاسی از پرندگان به همراه جوجه هایشان است.امکانات اقامتی نیز در حاشیه این تالاب وجود دارد و به دلیل نزدیکی آن به شهر تبریز به راحتی می توانید به آن دسترسی پیدا کنید.