موضوع: ائمه - تاريخ اسلام - شعر
نويسنده: محمد صحتي سردرودي
ناشر: پرتو خورشيد
نوبت چاپ: اول
تعداد صفحات: 1300 صفحه
تيراژ: 2000 نسخه
قطع: دو جلدی-وزیری گالینگور
قيمت: 150000 ريال
معرفي کتاب:
امام علي (ع ) در شعر فارسي
مجموعه ماندگار امام علي (ع ) در شعر فارسي شامل مدايح . مناقب و مراثي آن امام همام به همت شاعر فرهيخته استاد محمد صحتي سردرودي جمع آوري،تدوين و سروده شده است كه توسط انتشارات پرتو خورشيد به چاپ رسيد .
كتاب «امام علي عليه السلام در شعر فارسي» دومين كتابي است كه انتشارات «پرتو خورشيد» از آثار محمد صحتي سردرودي در حوزه ادبيات مذهبي و شعر آييني منتشر مي كند، كتاب نخست با عنوان «شادنامه چهارده معصوم عليهم السلام» نشر يافت كه استقبال خوانندگان را در پي داشت و در خصوص امام علي عليه السلام در شعر فارسي نيز پيشتر كتاب «غديريه هاي فارسي از قرن چهارم تا چهاردهم» از همين مؤلف در سال 1379 خورشيدي فرصت نشر يافته بود كه اينك كتاب «امام علي عليه السلام در شعر فارسي» در تعميم و تكميل آن منتشر مي شود و غديريه هاي فارسي در ضمن آن - البته بسيار با اختصار و تنها با چندين نمونه - تنها يك فصل از فصول چهارده گانه آن را تشكيل مي دهد تا در آينده نزديك خود به صورت كامل و جامع با عنوان «دانشنامه شعر غدير» منتشر شود.
كتاب امام علي در شعر فارسي در چهارده فصل تدوين شده كه برخي از فصول خود به چندين شاخه تقسيم مي گردد كه خلاصه آن از اين قرار است:
فصل اول از ميلاد مولا سخن مي گويد كه در چهار بخش جدا گانه تنظيم شده و به ترتيب چنين است كه نخست شعرهايي را كه به صورت مطلق در ميلاد سروده شده اند تحت عنوان «ولادت» مرتب شده اند و در بخش دوم و سوم شعرهاي مربوط به «شب ميلاد» و «روز تولد» با همين دو عنوان ترتيب يافته اند تا بالاخره در بخش چهارم به شعرهايي كه در «مولود كعبه» و «كعبه زاد» بودن حضرت علي عليه السلام سروده شده اند به تفصيل پرداخته شده است.
فصل دوم حاوي اشعاري است كه از اسم يا «ذكر علي عليه السلام» سخن مي گويند و با عنوان «نام و ياد مولا» تأليف شده است.
فصل سوم در ولايت علي عليه السلام است كه به اختصار، در دو بخش از مهر و ولاي علي (تولا) و ولي الله بودن آن حضرت سخن سر مي دهد.
فصل چهارم شامل بخش اندكي از غديريه ها است كه به ترتيب از «حماسه غدير»؛ «خطبه رسول الله در غدير» و «عيد غدير» سخن مي گويد.
فصل پنجم در ادامه و تكميل دو فصل پيشين، اشعاري را كه در «امامت و خلافت مولا» سروده شده اند گرد آورده است.
فصل ششم در «غربت مولا علي عليه السلام» تدوين شده است كه در دو باب جداگانه با عنوان «در فراق فاطمه (س)» و «علي تنهاست» تنظيم يافته است.
فصل هفتم «از مكتب مرتضي علي عليه السلام» ناميده شده است كه خود در دو بخش «سياست سبز انصاف» و «عدل علي» تأليف شده است.
فصل هشتم «علم علي عليه السلام» نام دارد كه در دو باب مستقل «درياي دانش» و «سخن مولا» - يعني نهج البلاغه- تدوين شده است.
فصل نهم نيز اشعاري را كه در حوزه «عرفان علي عليه السلام» مي گنجيده اند در خود گرد آورده است كه با عنوان هاي «راز و نياز» و «عشق و عرفان» تنظيم شده است.
فصل دهم شامل شعرهايي است كه در «شجاعت شيرخدا» سروده شده اند و در سه بخش جداگانه: 1-شيرخدا؛ 2- دست خدا؛ 3- شمشيرخدا , از هم تفكيك شده اند.
فصل يازدهم حاوي اشعاري است كه در «فضايل و مناقب مولا» گفته شده اند كه در چهار باب با عناوين «حديث حيرت»؛ «قطره قطره از اقيانوس»؛ «تركيب بندها» و «از ميان منظومه ها» برگزيده شده اند.
فصل دوازدهم «شهادتنامه عشق» خوانده شده كه در دو باب مجزا و مفصل ترتيب يافته است كه نخست از شب ضربت خوردن مولا با عنوان «شام آخر» – شب نوزدهم رمضان – و سپس «در عزاي عدل و عشق» سخن مي گويد و سوگ سروده هايي را كه شاعران در رثاي اميرمؤمنان سروده اند در خود جمع كرده است.
فصل سيزدهم با عنوان «توسل به مولاي درويشان» درد دل هاي شاعران را در بث الشكوي و توسل به مولا سروده اند در بر مي گيرد.
فصل چهاردهم نيز كه فصل پاياني كتاب است نجف نگاشته ها را با عنوان «مرقد مولا» در خود گرد آورده است كه توصيف نجف اشرف و اشتياق به زيارت مولا علي را از زبان شاعران در طول تاريخ روايت مي كند.
خلاصه اين كه كتاب امام علي (ع) در شعر فارسي, ادوار مختلف از زندگي نامه امير مؤمنان را – از ولادت تا شهادت – از زبان شيرين و اثرگذار شاعران حكايت مي كند كه در اين ميان بيش از بيست موضوع را با تفصيل و تفكيك شامل مي شود كه حاصل ساليان درازي غور كردن در دواوين شاعران و غربال اشعار آييني است.