جام جم آنلاين: اين روزها همه به فكر خانهتكاني و تميز كردن قسمتهاي مختلف خانه هستند. همه ميخواهند محيط زندگيشان تميز و به دور از هرگونه گرد و غبار و آلودگي باشد، اما متاسفانه برخي از افراد، چنان درگير تميز كردن و نظافت ميشوند كه سلامتي خود را فراموش ميكنند و به همين دليل براي اين افراد روزهاي سال نو، با كمر درد، گردن درد، پا درد و... شروع ميشود.
ابتدا بهتر است به خاطر داشته باشيد كه خانهتكاني نبايد سريع و تنها در چند روز انجام و تمام شود بنابراين به خودتان فرصت كافي بدهيد و بهتدريج خانه را تميز كنيد. انجام حجم زيادي از كارهاي خانه، بخصوص كارهاي سنگين، سبب آسيب ديدن شما و تهديد سلامتيتان ميشود.
دكتر غلامعلي عكاشه، رئيس انجمن ارتوپدي ايران ميگويد: «به تنهايي خانهتكاني نكنيد، خانهتكاني بدون كمك ديگران موجب ميشود كه فرد اجسام سنگين را به تنهايي بلند كرده يا از روي اجسام بلند و ناپايدار مانند چهارپايههاي لق و نامناسب، سقوط كند.»
بنابراين باز هم بحث همكاري و همراهي اعضاي خانواده مطرح ميشود و تاكيد بر اينكه همه بايد با هم و با كمك هم اقدام به نظافت خانه كنند.
وي با اشاره به خطراتي كه ممكن است در اثر تنها كار كردن براي فرد ايجاد شود، ميافزايد: «برخي افراد هنگام خانهتكاني دچار شكستگي پا ميشوند و هنگامي كه قصد دارند به ديگران در مورد وضعيت خود اطلاع دهند، ممكن است بار ديگر زمين بخورند و دستشان نيز دچار شكستگي شود، بنابراين لازم است افراد هنگام خانهتكاني تنها نباشند.»
آسيبهاي شايع در خانهتكاني
هنگام خانهتكاني و تميز كردن در و ديوار و سقف، اغلب افراد بدون توجه به مسائل ايمني از چهارپايهها و نردبانهايي كه در دسترس دارند، استفاده ميكنند. همين امر و غفلت از اينكه اين وسايل مناسب خانه تكاني نبوده و تحمل وزن آنها را ندارند باعث ميشود مصدوميتهاي مختلفي بر اثر سقوط از بلندي براي كسي كه مشغول كار است پيش آيد.
دكتر عكاشه با اشاره به اينكه بيشترين صدمات در روزهاي خانهتكاني مربوط به افتادن از چهار پايه و نردبان است، ميگويد: «بيشترين آسيب جدي ناشي از خانهتكاني مربوط به بيتوجهي به اختلاف سطوح و بالا رفتن از ميزها و چهارپايههاي لق است. بنابراين بايد از استفاده از اينگونه ميزها و چهارپايهها خودداري و هنگام خانهتكاني به اختلاف سطوح توجه كرد.»
پس يكي از نكات ضروري بويژه براي روزهاي آخر خانهتكاني تدارك وسايل مناسب و ايمن مورد نياز براي كارهاي مختلف و نظافت است.
علاوه بر اين بارها در رسانهها شنيده يا خواندهايم كه به دليل عدم رعايت شيوههاي مناسب بلند كردن و جابهجايي اجسام سنگين، افراد مختلف بويژه خانمها دچار گرفتگيهايي در ناحيه كمر و عضلات مختلف ميشوند.
رئيس انجمن ارتوپدي ايران با ذكر اين نكته كه بلند كردن اجسام سنگين يا افتادن اين گونه اجسام روي سر، دومين آسيب شايع ناشي از خانهتكاني به شمارميآيد، ميگويد: «زماني كه فرد براي بلند كردن اجسام سنگين از زمين خم ميشود تا 40 برابر به زانوها، مچ پاها، كمر و گردن او فشار وارد ميشود؛ بنابراين به افراد توصيه ميشود براي بلند كردن اجسام سنگين بنشينند و سپس آنها را بلند كنند تا كمر و ستون فقرات آنان حداقل فشار را تحمل كند.»
وي همچنين با تاكيد بر مراقبت از اندامهاي مختلف بدن توصيه ميكند: «هنگام خانهتكاني از دست و پا به عنوان اهرم استفاده نشود. در حالي كه برخي از افراد چون نميتوانند جسمي را براحتي حمل كنند، از دست يا پاي خود براي هل دادن آن استفاده ميكنند. غافل از اينكه اين كار و بلند كردن اجسام با يك دست باعث وارد شدن فشار به شانه، آرنج، زانو و مچ دست و پا ميشود.»
با توجه به هشدارهاي متخصصان در مورد صدمات وارده به قسمتهاي مختلف بدن به خاطر داشته باشيد كه عدم توجه به نكات ايمني و بيدقتي هنگام فعاليتهاي مختلف بويژه كارهايي نظير خانهتكاني ميتواند سلامت افراد را به خطر انداخته و مشكلات جدي و گاه غيرقابل جبران به بار آورد.
نيلوفر اسعديبيگي
گروه سلامت