تازهترين آمارها نشان ميدهند كه صادرات آلمان به ايران، در مقايسه با دوران پيش از تحريمها، نه تنها كمنشده، بلكه در ششماهه نخست امسال افزايش هم يافته است.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از دويچه وله، «مركز تحقيقات فني باير در آلمان ميخواهد در ايران بماند شركتهاي زيمنس، دايملر و لينده آلمان، در چارچوب تحريمهاي بينالمللي بازار ايران را ترك كردهاند. اما كنسرنهاي شيميائي آلمان حاضر به پيروي از تحريمها نيستند و ميخواهند به همكاري با جمهوري اسلامي ادامه دهند.
بهگزارش روزنامه فاينشنال تايمز، دو شركت بزرگ توليدكننده مواد شيميائي آلمان، باير و BASF مصمم هستند به رغم تحريمهاي بينالمللي به همكاري با جمهوري اسلامي ادامه دهند و شعبههاي خود را در ايران حفظ كنند.
باير، خارج از تحريمها
شركت باير آلمان در ايران دارو، بذر، سموم نباتي و اسفنج براي پاشنه كفش توليد ميكند. سخنگوي اين شركت به فاينشنال تايمز گفته است:«ما نيازهاي روزمره مردم را تامين ميكنيم.» مديران شركت باير با همين استدلال ميگويند كه فعاليت آنها در ايران، در چارچوب تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد نميگنجد. استدلال مديريت شركت بياياساف هم شبيه همين است. اين شركت در ايران اسفنجي توليد ميكند كه در ساخت خودرو مورد استفاده قرار ميگيرد. سخنگوي بياياساف به فاينشنال تايمز گفته است:«ما در ايران يك دفتر و يك كارخانه براي توليد اسفنج داريم.» مديران باير و بياياساف تاكيد ميكنند كه فروش آنها در ايران چندان زياد نيست.
به گفته سخنگوي باير، فروش اين شركت در سال چند ده ميليون يورو است كه در مقايسه با كل فروش آن در سراسر جهان ناچيز است. فروش باير در سال گذشته 31 ميليارد يورو بوده است.علاوه بر باير و بياياساف، شركت ستاف آلمان نيز از ده سال پيش در نزديكي تهران كارخانهاي ايجاد كرده كه گيريبكس اتوبوسها را توليد ميكند. اين شركت نيز تمايلي به بستن خط توليد خود در ايران نشان نميدهد. سخنگوي ستاف هم به فاينشنال تايمز گفته كه فروش آن در ايران چندان مهم نيست و اميدي هم به افزايش آن وجود ندارد، اما توليد ستاف براي مشتريان ايراني آن اهميت دارد.
افزايش صادرات بهرغم تحريم
تازهترين آمارها نشان ميدهند كه صادرات آلمان به ايران، در مقايسه با دوران پيش از تحريمها، نه تنها كمنشده، بلكه در ششماهه نخست امسال افزايش هم يافته است. به استناد گزارش اداره آمار فدرال، در اين مدت آلماني ها 1 ميليارد و 900 ميليون يورو كالا به ايران صادر كردهاند. اين 14 درصد بيش از دوران مشابه سال پيش است.اتاق صنعت و تجارت آلمان اعلام كرده است كه علت افزايش صادرات آلمان سفارشهائي است كه شركتها قبل از صدور قطعنامه 1929 شوراي امنيت دريافت كردهاند.
آلمانيها و بازار پرجاذبه ايران
روزنامه فاينشنال تايمز مينويسد: «به رغم دشواريهاي سياسي موجود، ايران به خاطر جمعيت جوان، منابع سرشار نفت و گاز و ظرفيت سرمايهگذاري در بسياري از تاسيسات صنعتي، براي بازرگانان آلماني بسيار جذاب است. بسياري از شركتهاي آلماني زير فشار اعلام كردهاند كه مناسبات بازرگاني خود را با ايران قطع ميكنند. اما ميگويند كه اجراي اين تعهد نياز به زمان دارد.»شركت لينده آلمان كه در صنعت گاز فعال است، مدتها پيش اعلام كرده بود كه از عقد قرارادهاي تازه با ايران خودداري ميكند. اين شركت اخيرا اعلام كرد كه همكاريهاي خود را با جمهوري اسلامي بهصورت كامل قطع خواهد كرد. اما سخنگوي لينده به فاينشنال تايمز گفته است:«ما اين تصميم را قدم به قدم اجرا خواهيم كرد. اين كار ميتواند ماهها طول بكشد.»به گفته سخنگوي لينده، درآمد اين شركت در ايران سالانه 39 ميليون يورو است.شركت زيمنس نيز، ژانويه امسال اعلام كرد كه از عقد قراردادهاي تازه با ايران خودداري ميكند. اما اين شركت خود را به اجراي قراردادهاي پيشين متعهد ميداند. يكي از مهمترين خدمات زيمنس در ايران، نگهداري نيروگاههاي برق است.