هنرمندان كشورمان براي نخستين حضور در بيينال جهاني معماري ونيز امروز راهي ايتاليا ميشوند تا به معرفي هنر معماري ايران از دريچه باغهاي ايراني بپردازند.
به گزارش جامجم ، محمود شالويي ، رئيس مركز هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در آستانه سفر هنرمندان كشور به اين رويداد مهم جهاني، حضور در بيينال معماري ونيز را تجربه و فرصتي طلايي براي معرفي هنر ايران دانست كه سالها از آن غفلت شده است.
بيينال معتبر معماري ونيز در واقع فرصتي بينالمللي براي معرفي توانمنديهاي هنر معماري كشورها در طول تاريخ است، در اين دوسالانه كشورهاي مختلف جهان گوشههايي از كاربرد هنر در معماري كشورشان را به نمايش ميگذارند.
به گفته شالويي معرفي هنر ايران در جهان بدون معرفي هنر معماري ناقص است و باغهاي ايراني بهترين فرصت براي معرفي اين بخش از هنر ايران به شمار ميروند.
در اين دوره از دوسالانه معماري ونيز، نگاهي نو به معماري، زيباشناسي و كاركرد اجتماعي باغ در قرون متمادي خواهد شد و موزه هنرهاي معاصر تهران نيز 5 باغ مهم ايران در دوران مختلف را به نمايش ميگذارد.
چهلستون اصفهان، دولتآباد يزد، شاهزاده ماهان كرمان، نارنجستان قوام شيراز و فين كاشان، باغهايي است كه مورد كنكاش و بررسي قرار گرفته و قرار است تصاوير آن در دوازدهمين دوره دوسالانه معماري ونيز به نمايش گذاشته شود.
علاوه بر تصاوير و پلانهاي اين باغها، دو اثر كانسپت (هنر مفهومي) نيز در اين نمايشگاه به نمايش در ميآيد.
قرار است نمايشگاه باغ ايراني روز پنجشنبه آينده در محل دائمي نمايشگاههاي موزه هنرهاي معاصر تهران در ونيز گشايش يابد.مديركل مركز هنرهاي تجسمي ارشاد همچنين از باغهاي ايراني به عنوان يكي از مهمترين فصلهاي هنر معماري جهان ياد كرد كه در بيشتر كتابهاي تاريخ هنر از آن ياد شده است، اما امروز كمتر به آن توجه ميشود.
به گفته وي مراسم افتتاح غرفه جمهوري اسلامي ايران پنجشنبه اين هفته با حضور مسوولان هنري كشورهاي مختلف كشور برگزار ميشود و مراسم افتتاحيه رسمي اين رويداد نيز شنبه آينده خواهد بود.
براساس اعلام مسوولان هنري، غرفه ايران در اين رويداد جهاني در يكي از بهترين نقاط ونيز واقع شده است كه تا پيش از اين كشورهاي معتبر و صاحب سبك در هنر اروپا از آن استفاد ه كردهاند. دوسالانههاي مختلف ونيز، غرفه كشورها در واقع به مكاني تاريخي يا خانهاي داراي ريشه تاريخي اطلاق ميشود كه اجاره اين اماكن هميشه از سوي كشورهاي شركتكننده در اين جشنواره با رقابت همراه بوده است. روبرتو روزلن، مدير هماهنگي و امور بينالملل بيينال ونيز چندي پيش و پس از پايان پنجاه و سومين دوسالانه ونيز ابراز علاقه كرده بود تا حضور ايران در اين رويداد جهاني پررنگتر شود.
به گفته اين هنرشناس جهاني، از آن جايي كه ايران تاكنون در اين رويداد مهم شركت نداشته، يقينا اين حضور از اهميت بسزايي برخوردار خواهد بود. روزلن همچنين ايران را كشوري صاحبسبك در زمينه هنرهاي تجسمي دانسته بود كه هنوز بخشهاي بسياري از هنر ايرانيها در اين زمينه پنهان مانده است.
حضور ايران در اين رويداد جهاني با معرفي باغهاي ايراني در حالي است كه تا مهر ماه پرونده باغهاي ايران براي ثبت در فهرست جهاني يونسكو از سوي سازمان ميراث فرهنگي به اين سازمان ارسال ميشود.