اسکن مغزی روتین در گروهی از مردان میانسال نشان ميدهد که 10 درصد آنها دچار سکته مغزی هستند، بدون اینکه از این عارضه خبر داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری رویترز این پژوهشگران میگویند افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، شایعترین نوع اختلال ضربان قلب در افراد بالای 65 سال، دو بار بیشتر در معرض این سکتههای خاموش قرار دارند.
سکتههای مغزی خاموش (SCI) صدمات مغزی ناشی از لخته خونی هستند که جریان خون به مغز را قطع میکند.
دکتر سودا سشادری از دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون و همکارانش در نشریه Stroke در این باره مینویسند: "این یافتهها بر نیازه به شناسایی زودرس و درمان عوامل خطرساز قلبی – عروقی در میانسالی تاکید دارند."
آنها میافزایند: "این امر به خصوص از این لحاظ اهمیت دارد که SCI با افزایش خطر بروز سکته مغزی و اختلال شناختی همراه است."
این پژوهشگران یافتههای خود را بر اساس اسکن MRI روتین از حدود 2000 نفر با میانگین سنی 62 سال به دست آوردند. اسکنهای مغزی این افراد نشان داد که 10.7 درصد این افراد بدون اینکه علائم سکته مغزی را نشان دهند، دچار سکته شدهاند. و در میان این افراد 84 درصد تنها یک ضایعه منفرد در مغز داشتند.
در بررسی سوابق پزشکی این افراد مشخص شد، در آنهایی که فیبریلاسیون دهلیزی داشتند، احتمال سکته مغزی خاموش بیش از دو برابر میشد.
در فیبریلاسیون دهلیزی، دو حفره فوقانی قلب به علت اختلال ریتم قلب، نمیتوانند به طور موثر خون درون خود را تلمبه و به درون بطنهای قلب تخلیه کنند، در نتیجه در دهلیزها تجمع خون رخ میدهد و خطر لختهشدن خون در آنها افزایش مییابد.
سایر عوامل خطرساز برای افزایش خطر سکتههای خاموش شامل میزان بالای هوموسیستئین خون - یک اسید آمینه حاوی گوگرد در خون -؛ بیماری شریانهای کاروتید در گردن؛ فشار خون بالا و به خصوص فشار خون سیستولی (ماکزیمم) بالا بود.
علائم هشداردهنده سکته مغزی شامل به هم خوردن تعادل، اختلال در صحبت کردن و ضعف عضلات صورت،از دست رفتن نسبی بینایی و سردرد شدید است. |