«غرب به آنچه ميخواست، نرسيد»؛ اين جمله، واكنش نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي به بيانيه پاياني نشست بازنگري انپيتي و روند تصويب آن بود.
سند نهايي نشست بازنگري پيمان منع گسترش سلاحهاي اتمي، در سرزمينهاي اشغالي و كاخ سفيد واكنشهاي نامتعارفي را برانگيخت. اين سند در 28 صفحه و 24 بخش پس از 3 هفته بررسي با تاييد نمايندگان 181 كشور در صحن مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك به تصويب رسيد.
براساس اين سند قرار است تا سال 2014 ، پنج قدرت هستهاي كه سلاح هستهاي دارند، يعني فرانسه، انگليس، چين، روسيه و آمريكا در مورد كاهش سلاحهاي استراتژيك خود يك گزارش به دبيرخانه دائمي كنفرانس بازنگري انپيتي ارائه كنند تا اين گزارشها در جلسه بازنگري در سال 2015 با تعيين نقشه راه منجر به توافق در زمينه كاهش تسليحات هستهاي شود.
اما مهمترين بخش اين معاهده تشكيل كنفرانسي در سال 2012 با دستور كار خاورميانه خالي از سلاحهاي هستهاي و سلاحهاي كشتار جمعي است. ساندي تلگراف در تحليلي نوشت: طرح خاورميانه عاري از سلاح هستهاي بهمنظور فشار بر رژيم اسرائيل تهيه شده تا از اين طريق تل آويو سلاحهاي اتمي خود را كنار بگذارد.
مخالفت 5 صاحب سلاحهستهاي
علياصغر سلطانيه، نماينده دائم ايران در آژانس پيش از ترك نيويورك با اشاره به كنفرانس بازنگري انپيتي در 2010 يكي از دستاوردهاي اين كنفرانس را براي ايران بسيج تمامي كشورها بهخصوص جنبش عدمتعهد و درج مواضع ايران بهويژه محورهاي سخنان رئيسجمهور در افتتاحيه كنفرانس بازنگري درباره خلع سلاح دانست و ادامه داد: تلاش شد تا ضربالاجلي براي نابودي سلاحهاي هستهاي تا سال 2025 تعيين شود كه با مقاومت كشورهاي داراي سلاح هستهاي روبهرو شد.
وي همچنين به ايسنا گفت: علاوه بر دستاوردهايي كه ايران درباره خلع سلاح و كنفرانس بازنگري در انپيتي 2010 به دست آورد، كشورهاي غربي و داراي سلاح هستهاي نيز نتوانستند به دستاوردهايي كه مدنظرشان از اين كنفرانس بود، برسند و ايران را در مظان اتهام و محكوميت قرار دهند.
نام ايران نيامد
نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه عضو هيات شركتكننده در كنفرانس بازنگري در انپيتي 2010 در نيويورك نيز بوده است، تاكيد كرد: يكي ديگر از دستاوردهاي ايران اين بود كه در اين كنفرانس، تلاشهاي آمريكا در 2سال گذشته و چند ماه گذشته به ثمر نرسيد.
آنها انتظار داشتند اين كنفرانس سندي براي محكوميت ايران درباره پايبند نبودن به معاهده انپيتي باشد درحاليكه هيچ نامي از ايران در بيانيه پاياني كنفرانس به ميان نيامد و نتوانستند موضوع ايران را مستقيم يا غيرمستقيم مطرح كنند.
چند پاراگراف درباره تلآويو
سلطانيه در عين حال اعلام كرد: سند نهايي كنفرانس هرچند كاملا خواستهاي ما را محقق نكرد اما گامي رو به جلو بود. از اينرو تا 5سال آينده و نيز در 2سال آينده كه كميتههاي اقدام براي برگزاري كنفرانس بازنگري در انپيتي 2015 برگزار ميشود مصوبات اين كنفرانس را پيگيري ميكنيم.
او درباره درخواست از رژيم صهيونيستي براي پيوستن به انپيتي و قراردادن فعاليتهاي هستهاياش تحت نظارت آژانس گفت: درباره رژيم صهيونيستي، هند، پاكستان و كرهشمالي پاراگرافهايي در سند نهايي آمده است.
تلآويو را متوقف كنيد
نماينده دائم ايران در آژانس همچنين در گفتوگوي ديگري در شبكه2 تلويزيون ايران، درباره موارد مطرحشده در نشست بازنگري معاهده انپيتي گفت: كشورهاي غيرمتعهد و برخي ديگر از كشورها در متن پيشنويس توافقنامه كنفرانس بازنگري در انپيتي، خواستار محكوميت اجرانشدن قطعنامه 1995 و جلوگيري از ادامه تخلفات رژيم صهيونيستي و پيوستن بيدرنگ و بدون شرط اين رژيم به پيمان انپيتي شدند.
بهت صهيونيستي
در همين حال خبرگزاري فرانسه از پايتخت اشغالشده فلسطين گزارش داد: اسرائيل آن بخش از بيانيه پاياني كنفرانس بازنگري عدماشاعه تسليحات هستهاي سازمان ملل را در ارتباط با خاورميانه عاري از تسليحات هستهاي كه در آن به اسرائيل اشاره شده است بهعنوان اقدامي رياكارانه مورد نكوهش قرار داد.
يك مقام ارشد كابينه رژيم صهيونيستي به شرط فاش نشدن نامش به اين خبرگزاري گفت: دورويي و تزوير نشانه بارز اين بخش از بيانيه است كه در آن فقط از اسرائيل نام برده شده است، درحاليكه از كشورهايي مانند هند، پاكستان و كرهشمالي كه از تسليحات هستهاي برخوردارند و مهمتر از آن ايران، سخني به ميان نيامده است.
اين صهيونيست تاكيد كرد: اين حقيقت كه هيچگونه اشارهاي به ايران نشده است بهتآورتر است. اين بهت صهيونيستي در حالي برانگيخته شده كه براساس گزارش لوموند، اسرائيل متهم است كه بيش از 200 كلاهك هستهاي دارد.
گزارش فصلي آمانو امروز منتشر ميشود
نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره پاسخ گروه وين به نامه ايران با محتواي موافقت تهران با تبادل سوخت در خاك تركيه گفت: هنوز جوابي درباره نامه ايران داده نشده است. علياصغر سلطانيه همچنين درباره انتشار گزارش بهار مديركل آژانس، افزود: گزارش يوكيو آمانو دوشنبه هفته جاري ( امروز) منتشر ميشود.