نامه جمهوري اسلامي ايران درباره تبادل سوخت هسته اي روز دوشنبه براساس بيانيه تهران، به يوکياآمانو مديرکل آژانس بين المللي انرژي اتمي تحويل داده شد. نامه جمهوري اسلامي ايران را نفر دوم نمايندگي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي امروز صبح باحضور نمايندگان برزيل و ترکيه در محل اقامتگاه مديرکل آژانس به وي تحويل داد. متن کامل نامه به اين شرح است:
"عاليجناب آقاي آمانو
مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي
عاليجناب
جمهوري اسلامي ايران به عنوان عضو فعال آژانس بينالمللي انرژي اتمي، در راستاي عمل به تعهدات خود نسبت به آن و نيز معاهده NPT، همواره همکاريهاي گستردهاي را به نحو احسن در تعامل با آژانس از خود نشان داده است. اين همکاريها و تعامل گسترده با آژانس، نشان از اهميت بخشيدن به اين نهاد بينالمللي و توجه به اهميت معاهده مزبور ميباشد. متقابلا جمهوري اسلامي ايران انتظار دارد تا ضمن محترم شمرده شدن حقوق پيشبيني شده در اساسنامه آژانس براي اعضا و نيز حقوق مقرر در ماده 4 معاهده NPT از يک سو و تکاليف آژانس طبق اساسنامه خود در ارايه خدمات به کشورهاي عضو آژانس از سوي ديگر، بدون هيچگونه تبعيضي از تمامي مساعدتها و امکانات ذيربط برخوردار گردد.
موضوع تامين سوخت براي راکتور تحقيقاتي تهران از مواردي است که کاملا در چارچوب وظايف آژانس قرار دارد و مسووليت آژانس در اين زمينه کاملا شفاف و روشن است. متاسفانه عليرغم گذشت حدود يک سال از ارسال نامه رسمي جمهوري اسلامي ايران (تاريخ دوازدهم خرداد 1388) به آژانس براي دريافت سوخت راکتور ياد شده که داراي مصارف دارويي و ارايه خدمات پزشکي به حدود يک ميليون نفر ميباشد، نه تنها سوخت مزبور به کشورم تحويل نشده است، بلکه مسير طي شده نيز به خاطر وضع شرايط نامعقول از طرف مقابل نافرجام مانده است.
اکنون فرصت را مغتنم ميشمارم اعلام نمايم در نشست سهجانبه سران در تهران با حضور روساي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري فدراتيو برزيل و نخستوزير جمهوري ترکيه که دو کشور اخير هماکنون عضو شوراي حکام آژانس نيز هستند گفتوگوهاي سازندهاي در زمينه همکاريهاي هستهاي داشتهايم و نتيجه آن صدور "بيانيه مشترک ايران، ترکيه و برزيل در 17 مي 2010" ميباشد که به ضميمه يک نسخه آن را رسما تقديم جنابعالي مينمايم.
جمهوري اسلامي ايران موافقت خود را با محتواي بيانيه مشترک و تکتک بندهاي آن که به هم پيوسته ميباشند و هريک از بندها نيز از اهميت خاصي برخوردار است، اعلام ميدارد.
براي اجرايي شدن بيانيه مشترک، بدينوسيله در مرحله اول مطابق بند 6 اين بيانيه، جمهوري اسلامي ايران موافقت خود را به صورت مکتوب و رسمي با محتواي بيانيه به ويژه پنج بند نخست آن به آژانس اعلام مينمايد. اين پنج بند عبارتند از:
1- ما بر تعهد به معاهده عدم گسترش سلاحهاي هستهاي و مواد مرتبط آن تاکيد ميکنيم و حقوق تمام اعضا شامل جمهوري اسلامي ايران، در استفاده صلحآميز و بدون تبعيض براي توسعه تحقيق، توليد و استفاده از انرژي هستهاي (همچنين چرخه سوخت هستهاي شامل فعاليتهاي غنيسازي) را يادآوري ميکنيم.
2- ما اعتقاد راسخ خود را بيان ميداريم که اکنون فرصتي بهدست آمده است تا روندي رو به جلو در فضايي مثبت، سازنده و غيرتقابلي شروع تا به دورهاي از تعامل و همکاري رهنمون شود.
3- ما معتقديم که تبادل سوخت هستهاي بستري براي شروع همکاري در عرصههاي مختلف خصوصا همکاريهاي صلحآميز هستهاي شامل ساخت نيروگاه هستهاي و راکتورهاي تحقيقاتي ميباشد.
4- بر مبناي اين نکته، تبادل سوخت هستهاي حرکتي سازنده، رو به جلو و نقطه شروعي براي همکاري ميان ملتها است. چنين حرکتي بايد به تعامل مثبت و همکاري در زمينه فعاليتهاي صلحآميز هستهاي هدايت شود و از هرگونه تقابلي اعم از تدابير، اقدامات و يا بيانيههاي تهديدآميزي که به حقوق و تعهدات هستهاي ايران تحت NPT لطمه ميزند اجتناب گردد و همکاري هستهاي جايگزين آنها شود.
5- بر مبناي موارد فوق، در راستاي تسهيل همکاري هستهاي ذکر شده در بالا، جمهوري اسلامي ايران بر امانتگذاري 1200 کيلوگرم اورانيوم با غناي کم (LEU) در ترکيه موافقت ميکند. اين مواد LEU در مالکيت ايران در ترکيه قرار خواهد داشت. ايران و آژانس امکان نظارهگري بر نگهداري ايمن از اين مواد LEU را در ترکيه دارند.
انتظار داريم آژانس نيز مطابق بند 6 اين بيانيه، گروه وين (آمريکا، روسيه، فرانسه و آژانس) را از مفاد آن مطلع ساخته و پاسخ مثبت گروه وين را به ما منعکس نمايد. چنين اقدامي مطابق اين بيانيه شروع مذاکرات براي تفصيل جزييات بيشتر تبادل سوخت از طريق انعقاد توافقنامه کتبي و همچنين ترتيبات مقتضي بين ايران و گروه وين را موجب خواهد شد.
ما در انتظار دريافت پاسخ جنابعالي در اسرع وقت هستيم.
عاليجناب بهترين درودهاي مرا پذيرا باشيد.
علياکبر صالحي
معاون رييسجمهور و رييس سازمان انرژي اتمي ايران"