برخي از پديده ها در جهان وجود دارند که انسان تاکنون موفق به ارائه توضيحات مناسبي در خصوص آنها نشده است. در گزارشي به معرفي هشت پديده اي مي پردازيم که بشر از توضيح آنها ناتوان است.
با وجود پيشرفتهاي بشر در توسعه علم و فناوري به ويژه در نخستين سالهاي هزاره سوم هنوز بسياري از پديده ها باقي مانده اند که هيچ توضيحي براي آنها وجود ندارد. مجله Scientific American در وب سايت خود به معرفي برخي از اين پديده ها پرداخته است.
فصلي بودن آنفلوآنزا
هرچند ويروسهاي آنفلوآنزا در تمام فصول سال وجود دارند اما دانشمندان هنوز موفق نشده اند توضيح دهند که چرا آنفلوآنزا تنها در مناطق معتدل و تنها در فصول زمستاني و سرد ظهور پيدا مي کند.
تولد زبان
از لحظه اي که انسان خلق شد شروع به سخن گفتن کرد اما از آنجا که در فسيل هاي باقي مانده از اين جاندار بقايايي از اندامهاي مرتبط با زبان مثل تارهاي صوتي، ناي و زبان باقي نمانده است بنابراين دانشمندان نمي دانند که انسان نخستين به چه روشي اين توانايي را توسعه داده است. همچنين روشي که به کمک آن کودکان صحبت کردن را مي آموزند هنوز ناشناخته باقي مانده است.
توسعه دو جنس
جانداران اوليه زمين به روش تک جنسي توليد مثل مي کردند اما در حدود يک ميليارد سال قبل دو جنس نر و ماده ظاهر شدند. پرسش بسياري از دانشمندان اين است: چرا جنس نر وجود دارد در حالي که جنس ماده براي توليد مثل کافي است؟ در حقيقت به نظر مي رسد که حضور دو جنس نر و ماده نوعي رفتار سازگار با تکامل باشد.
ابر رساناهاي دماي بالا
در حالي که پيش از اين تصور مي شد هدايت الکتريکي مي تواند تنها در دماي بسيار پايين نزديک به 273- سانتيگراد رخ دهد، در حدود دهه 80 کشف شد که برخي آلياژهاي محتوي مس مي توانند در دماي بالاتر در حدود 196- درجه سانتيگراد نيز هادي جريان الکتريسته باشند. به هر حال هنوز تئوري که بتواند در خصوص اين رفتار فيزيکي پاسخ دهد ارائه نشده است.
مواد و ضد مواد
بيگ بنگ انفجاري که در پي آن جهان متولد شد از مقدار برابري ماده و ضد ماده ساخته شده است. به اين ترتيب در کنار ستارگان، سيارات و کهکشانهايي که با کمک تلسکوپهاي پر قدرت قابل رصد هستند، ضد ستارگان، ضد سيارات و ضد کهکشانهايي هم وجود دارند که ممکن است در بخشهايي از جهان پنهان شده باشند. به اعتقاد محققان، ضدماده وجود دارد اما هنوز ماهيت آن به صورت يک راز باقي مانده است.
پرتوهاي کيهاني با انرژي بالا
به اعتقاد دانشمندان پرتوهاي کيهاني با انرژي بالا به شدت به زمين آسيب مي رسانند و اعتقاد بر اين است که از سياه چاله ها و يا از ابرنواختران کهکشانهاي نزديک ساطع شده اند اما هنوز جزئيات اين پرتوها ناشناخته مانده است.
خصلت کايرالى مولکولها
در طبيعت، اغلب مولکولهاي آلي دو شکل آينه اي دارند اما اين دو شکل همانند دستهاي انسان روي هم منطبق نمي شوند. تنها يکي از اين دو شکل فعال بوده و در طبيعت رايج است. اينکه چرا تنها يک شکل از مولکول در توسعه حيات اهميت دارد هنوز يک راز است.
چرخش پروتونها
توانايي پروتونها چرخيدن است که با اصطلاح «چرخش» (spin) شناخته مي شود. اين چرخش، فعل و انفعالات مغناطيسي ميان ذراتي که اساس رزونانس مغناطيسي تصاوير را مي سازند کنترل مي کند. تاکنون آزمايشاتي براي محاسبه چيزي که منجر به خاصيت چرخشي پروتونها مي شود انجام شده و نشان داده است که اين چرخش کاملا به کوارکها وابسته است. کوارکها ذرات سازنده پروتونها هستند. به همين دليل دانشمندان در تلاش براي کشف فاکتورهاي ديگري هستند که منجر به بروز اثر چرخش پروتونها مي شود.
مهر