يك تحليلگر آمريكايي مينويسد: ايالات متحده برخلاف توافقنامه امنيتي در حال طرحريزي نقشه جديد براي تداوم استقرار نيروهاي نظامياش در عراق است.
به گزارش فارس، فصلنامه "فارن پالسي فوكوس " در مقالهاي به قلم "فريدا بريگان " تحليلگر مسائل سياسي نوشته است: عمليات "طلوع جديد " نام جديدي است كه ايالات متحده به اقدامات ارتش خود بعد از پايان فعاليتهايش در عراق در اواخر سپتامبر امسال داده است.
اين تحليلگر مينويسد: اگر كمي ظريفتر به اين مسائل نگاه كنيم بايد گفته شود كه ايالات متحده در حال حاضر حدود 100 هزار نيروي نظامي در عراق دارد. طبق توافق امنيتي ژانويه 2009 بين عراق و آمريكا، ايالات متحده بايد همه نيروها و پايگاههاي نظامياش را تا آخر سال 2011 به آمريكا بازگرداند و از عراق خارج كند.
وي همچنين اضافه ميكند: براي دستيابي به اهداف اين توافقنامه، دولت اوباما بايد نيروهايش را از اواخر اين بهار از عراق خارج كند. اوباما قول داده است كه همه نيروهاي نظامياش را تا ماه آگوست از عراق خارج كند. در ماه سپتامبر، ايالات متحده نيروهايش را تا سقف 48 هزار نفر و تعداد پيمانكاران را نيز از 120 هزار به 75 هزار پيمانكار كاهش خواهد داد. به اين ترتيبات لقب "عمليات طلوع جديد " داده شده است.
اين نويسنده تصريح ميكند: اصطلاح "عمليات طلوع جديد " اولين بار در يادداشت رابرت گيتس به ژنرال پترائوس فرمانده نيروهاي آمريكايي در خاورميانه در هفته گذشته به كار برده شد. در اين يادداشت گيتس گفته است كه اين تغيير نام سيگنالهاي قدرتمندانه و فرصتهايي براي هماهنگ كردن ارتباط بين ابتكار عمل از يك سو و اجراي تعهدات آمريكا طبق توافقنامه امنيتي از سوي ديگر و روابط با دولت عراق را فراهم خواهد آورد.
اما چرا در فوريه، آيا در ماههاي قبل اين انتقال نميتوانست شروع شود؟
وي در ادامه ميافزايد: اين خبر براي آمريكاييها چند بعد آشكار دارد. اول اينكه، در ذهن مردم آمريكا جنگ در عراق به عنوان يك جنگ پر هزينه، خونبار و طولاني باقي مانده است و اوباما با همين موضوع مبارزات انتخاباتي را به پايان رسانده است. هيچ كس نميخواهد اين جنگ ادامه پيدا كند، بويژه وقتي كه آمريكا درگير يك جنگ خونبار و پرهزينه ديگر در افغانستان نيز هست.
از سوي ديگر "عمليات طلوع جديد " همچنين فصل ديگري را براي استهزاء تلاشهاي دولت در زمينه شعارهايش در عراق باز كرده است.
با توجه به اين موانع و همچنين ديگر موانع موجود تغيير نام در اين برهه زماني اتفاق افتاده است چرا كه عراق براي انتخابات در هفته اول ماه مارس آماده ميشود و تدارك آنها به خوبي پيش نميرود. گروههاي سني ممكن است تمرد كنند و خشونتها از كنترل خارج شود و رأيدهندگان اعتصاب كنند.
در مقابل "طرح طلوع جديد " به صورت تدريجي در حال شكوفا شدن است و ارتش آمريكا به نظر ميرسد سعي ميكند آن را به عراق تحميل كند.
* افزايش فشار پنتاگون براي ماندن در عراق
اين تحليلگر آمريكايي در ادامه مقالهاش كه در مجله فارن پالسي فوكوس منتشر شده است، مينويسد: اگر چه پنتاگون براي اجراي نقشه خروج آماده است يا حداقل به صورت لفظي اداي آن را در ميآورد اما فشار براي ماندن در عراق را نيز افزايش داده است.
روزنامه نيويورك تايمز در شماره اخير خود به قلم "توماس ريك " روزنامهنگار و كارشناس مسائل عراق نوشته است: ماندن در عراق ممكن است با خروج از عراق عوض شود. من فكر ميكنم كه رهبران عراق و آمريكا به اين نتيجه برسند كه بهترين راه براي جلوگيري از چرخش به سمت جنگ داخلي پيدا كردن يك راه براي نگه داشتن 30 تا 50 هزار نيروي نظامي آمريكايي در عراق به مدت چندين سال آتي باشد.
* طلوع جديد براي مردم عراق، خروج كامل اشغالگران از عراق است
"رائد جرار " تحليگر عراقي و فعال صلح مينويسد: اين تغيير نام در بهترين حالت كمي زود نامگذاري شده است. براي دولت اوباما، طلوع جديد نشانه آغاز خروج نيروهاي آمريكايي است اما جرار ميگويد كه طلوع جديد براي اكثريت مردم عراق زماني آغاز ميشود كه همه نيروهاي آمريكايي از عراق رفته باشند و اشغال خاتمه يافته باشد.
بريگان با بيان اينكه ماه مارس به اشغال چندين ساله عراق كه از زمان حمله بوش آغاز شده بود، پايان ميدهد، اضافه ميكند: "جوشوا برولير "، يكي از فعالان صلح ميگويد كه پايان جنگ و كشمكش 19 ساله و بيساماني اوضاع اقتصادي كه مردم عراق آن را تحمل كردهاند، در دستان آمريكاست. بنابراين دشوار است كه به طور موثق گفته شود كه "طرح طلوع جديد " ميتواند براي مردم عراق سودمند باشد بويژه وقتي كه كليد آن در دستان ايالات متحده باشد.
اين تحليلگر مسائل خاورميانه ادامه ميدهد: جو بايدن سخنگوي كاخ سفيد اخيرا گفته است كه وي به اين طرح بسيار خوشبين است و ميتواند براي عراق بسيار موثر و مفيد باشد. اين طرح همچنين ميتواند يكي از دستاوردهاي بزرگ دولت اوباما باشد!
وي در انتهاي مقالهاش مينويسد: طرح طلوع جديد به منزله يك جنگ ديگر از سوي اوباما است كه زنگ خطري براي مردم عراق محسوب ميشود.