ايران به نامه سه كشور آمريكا، روسيه و فرانسه به آژانس بينالمللي انرژي اتمي در خصوص نحوه ارائه اروانيوم غني شده به ايران براي مصارف پزشكي پاسخ داد.
سخنگوي وزارت خارجه ايران در واكنش به نامه سه كشور آمريكا، روسيه و فرانسه به آژانس بينالمللي انرژي هستهاي كه در آن به نوعي موضوع تعطيلي فعاليت راكتور تهران و توقف غنيسازي مطرح شده، تاكيد كرد كه ايران پيشنهاداتي كه منجر به تعطيلي راكتور تهران شود را قابل بررسي نميداند. [نامه مشترك آمريكا، روسيه، فرانسه به آژانس درباره ايران]
مهمانپرست درباره نامه مشترك آمريكا، روسيه و فرانسه به آژانس مبني بر متوقف كردن فعاليتهاي غني سازي در ايران گفت: پيشنهاداتي كه منجر به تعطيلي راكتور تهران شود را بررسي نميكنيم؛ اگر شرط هر پيشنهادي تعطيلي فعاليتهاي راكتور تحقيقاتي تهران باشد آن پيشنهاد را به هيچ وجه نميپذيريم؛ چون نه تنها ادامه كار راكتور تحقيقاتي ضرورت دارد، بلكه با توجه به نيازهاي داخلي حتي اگر لازم بود بايد تعداد آن افزايش يابد.
وي توضيح داد: موضوع دانش هستهاي در دنياي امروز در زمينه پزشكي، كشاورزي، توليد برق، مصارف بسيار جدي دارد، اين كه گفته شود ايران توليد نكند و كارخانه خود را نيز متوقف كند و داروي مورد نيازش را آنها بدهند به هيچ وجه منطقي نيست.
سخنگوي وزارت امور خارجه افزود: امروز بر سر مسايل ساده و نيازهاي طبيعي مردم، فشار ايجاد مي كنند و به خاطر اعمال تحريم و نقطه نظرات سياسيشان حاضرند هر نوع فشاري به مردم ما بياورند و ما را محروم كنند، در آينده نيازهاي جدي پزشكي ما ميتواند جان مردم ما را به خطر بيندازد. آنها امروز خريد و فروش هواپيما را براي كشورمان محدود كردهاند و قطعات به كشور ما نميدهند؛ درحالي كه هواپيماي مسافربري جنبه نظامي ندارد، وقتي با كساني طرف هستي كه برايشان جان مردم اهميتي ندارد و حاضرند هر نوع صدمه اي به كشور ما وارد شود تا نقطه نظرات سياسيشان تامين شود، اين گونه پيشنهادات كه نتيجهاش متوقف كردن فعاليت راكتور تحقيقاتي باشد، حتما قابل بررسي نيست.
مهمانپرست تاكيد كرد: پيشنهاداتي را بررسي ميكنيم كه به تعامل و مشاركت منجر شود و اعلام كردهايم در هر صورت هيچ منافاتي غني سازي اورانيوم با آنها ندارند، ما ميتوانيم فعاليتهاي خود را داشته باشيم و اگر پيشنهاداتي براي خريد يا معاوضه اورانيوم مطرح كنند كه مورد نظر ما باشد آن را نيز در دستور كار خودمان داريم.
سخنگوي وزارت امور خارجه همچنين گفت: وقتي آمريكا پيشنهاد داد ايران به جاي اين كه خود اورانيوم 20 درصد توليد كند، راديوايزوتوپ در اختيار ايران ميگذارد؛ اين پيشنهاد منطقي نبود، نامهاي سه كشور به آژانس نوشتند كه موضوعيت نامه به هرحال درمورد ايران بود و در آن اعلام شده بود كه ما خود اورانيوم را غني سازي نكنيم و از پيشنهاداتي كه ارايه ميشود استقبال كنيم و نسبت به آن وارد بحث شويم.
رامين مهمانپرست خاطرنشان كرد: اگر بحث خريد اورانيوم غني شده 20 درصد مطرح باشد ما آن پيشنهاد را بررسي ميكنيم؛ حتي اگر موضوع معاوضه با شرايطي كه مورد نظر كشور ماست مطرح باشد نيز آن را مورد بررسي قرار ميدهيم و آمادگي داريم پيشنهاد معاوضه را دنبال كنيم، اما درحال حاضر چون هيچ كدام از اينها تصميم و يا پيشنهاد مورد توافق دو طرف نيست و زمان از دست ميرود و سوخت راكتور تحقيقاتي تهران سال آينده تمام ميشود و 850 هزار بيمار منتظر توليدات پزشكي اين راكتور هستند، نميتوانيم صبر كنيم تا ببينيم پيشنهادات مختلف كدام يك به نتيجه ميرسد؛ مجبوريم خودمان توليد را انجام دهيم و اين كار را مي كنيم. در اين فاصله اگر پيشنهادي در رابطه با اورانيوم غني شده و يا معاوضه مطرح شود آنها را نيز بررسي ميكنيم. اين چارچوبي است كه درحال حاضر در دستور كار ايران است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان در ادامه در پاسخ به اظهارات وزير امور خارجه روسيه مبني بر لزوم موافقت ايران با پيشنهاد آژانس، گفت: در درجه اول فشارهاي سياسي كه آمريكاييها و متحدان آنها وارد ميكنند و تهديد ميكنند كشورهايي كه حقوق هستهيي ما را به رسميت ميشناسند را تحت فشار قرار دهند ممكن است در مواضع برخي كشورها تاثير بگذارند.
وي ادامه داد: آنچه كه قابل توجه است اين است كه در دنياي آينده نياز به سوخت هستهيي بسيار جدي و فراگير و به مراتب حساسيت آن از نياز به سوخت فسيلي بيشتر ميشود. همانگونه كه امروز كشورهايي كه داراي منابع نفت و گاز هستند مورد توجه همه كشورها هستند در آينده كساني كه دانش هستهاي دارند و توان توليد سوخت هستهاي را دارند ميتوانند همان نقش كشورهاي دارنده منابع نفت و گاز را ايفا كنند. اصلي كه منافع اقتصادي هر كشوري را در نظر ميگيرد اين است كه از گسترش كشورهايي كه دسترسي به اين دانش پيشرفته دارد جلوگيري كند، آنها مايلند به جاي اين كه كشورها خود به توليد سوخت اقدام كنند كه به مراتب مقرون به صرفهتر خواهد بود و قيمت آن مناسبتر تمام ميشود كارشان را متوقف كنند، اما سوخت را از كشورهاي توليد كننده خريداري كنند حتي با ديد اقتصادي، در آينده كشورها مايلند شركا و رقباي كمتري داشته باشند.
وي افزود: اين ديدگاه در بسياري از كشورها براي اين كه ما به حقوق هستهاي صلح آميزمان دسترسي پيدا نكنيم وجود دارد، اما تحت تاثير مسايل سياسي و فشارهايي كه غرب وارد ميكند ممكن است بعضي مواقع اين مسايل بر كشورهايي مانند روسيه نيز تاثير گذار باشد و شاهد تغييراتي باشيم.
مهمانپرست در مورد اظهارات وزير امور خارجه روسيه در مورد اين كه ايران بايد فعاليت خود براي غني سازي اورانيوم را متوقف كند، افزود: ما بردن پرونده هستهاي كشورمان به شوراي امنيت غير حقوقي و غيرمنطقي ميدانيم و از آنجا كه اصل اين كار را صحيح نميدانيم خود به خود قطعنامههاي كه در آنجا صادر شده است را غيرحقوقي ميدانيم. اين اقدامي با هدف سياسي و تبليغي عليه كشورمان و عليه حقوق مسلم مان در آژانس است. فعاليت ما صلحآميز است و با همكاري و نظارت آژانس صورت ميگيرد و همه كشورهايي كه عضو آژانس هستند حق دارند چرخه سوخت هستهاي براي مصارف صلح آميز داشته باشند و درخواستهايي كه امروز مطرح ميشود كه براساس آن ما فعاليتهايمان را متوقف كنيم و از حق خود صرف نظر كنيم را منطقي تلقي نميكنيم.