پنجشنبه هفته گذشته و در حاشيه كنفرانس افغانستان در لندن، وزراي خارجه آمريكا، آلمان، فرانسه، ايتاليا و انگليس به رايزني پيرامون احتمال تصويب قطعنامهاي تازه براي تحريم بيشتر ايران پرداختند .
ولي تلاش اين 5 كشور براي پيوستن چينيها به جمع آنها ناكام ماند.
به گزارش دويچه وله، اعمال دقيق تحريمهايي كه تاكنون تصويب شده، بخشي از رايزنيهاي وزيران خارجه 5 كشور صنعتي در لندن بوده است. استوارت ليوي، كارشناس امنيتي آمريكايي در ابتداي جلسه وزراي امور خارجه اين 5كشور، امكانات سرويسهاي مخفي براي كنترل نقل و انتقالهاي پولي بينالمللي را تشريح كرد.
هيلاري كلينتون وزيرخارجه آمريكا پيش از گفتوگو با همتايان اروپايي خود، با سرگئي لاوروف وزيرخارجه روسيه ديدار و مذاكره كرده بود. در اين ديدار، لاوروف از اينكه ايران پيشنهاد صدور اورانيوم كمغلظت خود به روسيه را رد كرده است، ابراز تأسف كرد.
هيلاري كلينتون هم اعلام كرد كه جامعه بينالملل درباره موضوع تحميل تحريمهاي بيشتر عليه ايران بهعلت برنامه هستهاي اين كشور در جهت رسيدن به توافق حركت ميكند.
ساز مخالف چين
با وجود تلاش گسترده غرب براي اعمال تحريمهاي جديد عليه تهران، چينيها بار ديگر مخالفت خود را با اعمال تحريمهاي جديد عليه تهران اعلام كردند. يانگ جيه چي وزير امور خارجه چين روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در لندن گفت: مسئله هستهاي ايران بايد از طريق تلاشهاي ديپلماتيك و مذاكره حل شود.
يانگ اين اظهارات را پس از ديدار با كلينتون كه در سفر به انگليس، تلاش براي جلب حمايت از اعمال تحريمها عليه ايران را از سر گرفته است، بيان كرد.
با وجود اعلام رسمي مخالفت چينيها با اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران، خبرگزاري رويترز به نقل از يك مقام عاليرتبه آمريكايي در اينباره گفت كه چين در لندن قولي به طرفهاي درگير در پرونده هستهاي ايران نداد اما برخلاف گذشته، تحريمهاي جديد را منتفي ندانست.
به گفته اين مقام آمريكايي، مقامات چيني نگران هستند كه اعمال تحريمها در موقعيت كنوني، مذاكراتي را كه آنها آن را هنوز زنده ميدانند به خطر بيندازد.
كلينتون هم ديدار خود با همتاي چينياش در حاشيه اجلاس لندن را بسيار سازنده توصيف كرد و گفت كه چين به همكاري با 5كشور ديگر گروه 1+5 متشكل از آمريكا، انگليس، روسيه، فرانسه و آلمان ادامه خواهد داد.
رجزخواني اوباما
همزمان باراك اوباما، رئيسجمهوري آمريكا در نخستين سخنراني رسمي خود پس از آغاز سال ميلادي جاري خطاب به كنگره آمريكا به برخي از مسائل سياسي خارجي حساس كه در سال گذشته با آنها روبهرو بوده از جمله تلاشهايش براي اتخاذ رويكردي جديد در قبال ايران و كرهشمالي پرداخت.
اوباما مدعي شد كه تمركزش روي خلع سلاح هستهاي، ديپلماسي آمريكا در قبال ايران و كرهشمالي را محكمتر كرده است و ادعا كرد كه تهران با عواقب روزافزوني به خاطر برنامه هستهاياش روبهروست.
مذاكرات ادامه دارد
تصميم 5 كشور صنعتي در حاشيه اجلاس لندن براي اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران در حالي است كه9بهمن يوكيا آمانو، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كرد كه گفتوگو درباره پيشنويس توافقنامهاي در زمينه اورانيوم غنيسازي شده بين ايران و كشورهاي جهان با وجود رد شرايط آن توسط تهران ادامه دارد.
يوكيا آمانو گفت: اين پيشنهاد روي ميز قرار داشته و مذاكرات ادامه دارد. وي كه براي شركت در نشست سالانه داووس به سوئيس سفر كرده است، به جزئيات اين مذاكرات اشارهاي نكرد. ايران پيش از اين اعلام كرده بود كه با مبادله سوخت براي رآكتور تحقيقاتي تهران در خاك ايران و بهصورت مرحلهاي آماده و منتظر پاسخ طرفهاي مقابل است.