پرتاب مجسمه بهسوي سيلويو برلوسكني نخستوزير ايتاليا كه باعث جراحت شديد او شد .
نام اين سياستمدار جنجالي اروپا را به فهرست رهبراني در جهان اضافه كرد كه كتك خوردهاند يا حتي كشتهشدهاند.
برلوسكني اكنون با بيني شكسته و 2 دندان افتاده و لب پاره شده در بيمارستان بستري است. مقامات امنيتي ايتاليا اما مشغول بررسي تدابير امنيتي و بازجويي از محافظان برلوسكني هستند.
پليس ايتاليا ميگويد مردي كه تعادل رواني نداشته با مجسمهاي از كليساي ميلان صورت نخستوزير را خوني كردهاست. اكنون اين سؤال هميشگي مطرح است كه وقتي سياستمداران در ميان مردم قرار ميگيرند چه ميزان تدابير امنيتي لازم است؟
برلوسكني بدون توجه به تذكرات امنيتي كار غيرمعمولي كرد و مستقيما به ميان مردم رفت. اين اتفاق در نوع ديگري ماه گذشته در آمريكا هم روي داد.
در مهماني خصوصي جشن شكرگزاري در كاخ سفيد، 2 مهمان ناشناس بدون دعوت توانستند خود را به داخل برسانند و حتي با رئيسجمهور هم عكس بگيرند.
در پي اين واقعه 3 مقام امنيتي كاخ سفيد بركنار شدند و محافظان همچنان تحت بازجويي قرار دارند.
سال گذشته يك خبرنگار عراقي با پرتاب لنگه كفش به سوي جرج بوش، رسمي را بنا گذاشت كه اكنون ماههاست در چند جاي ديگر دنيا تكرار ميشود.
آن كفشها هنوز در دنياي سایبر پرتاب ميشوند
ونجيابائو نخستوزير چين يكي از كساني بود كه چندي پيش در دانشگاه كمبريج در جريان سخنراني هدف پرتاب كفش از سوي دانشجويان قرار گرفت.
هفته گذشته وقتي گروه طرفدار محيطزيست صلح سبز توانست ديوارهاي امنيتي اجلاس سران اروپا در بروكسل را بشكند و عبور كند، تدابير امنيتي اتحاديه اروپا زير سؤال رفت. البته اين حوادث هميشه هم غيرمرگبار نبوده و گاهي به مرگ افراد نيز منجر شدهاست.
در هلند بعد از ترور - پيم فورتيون - سياستمدار - در سال 2002، تدابير امنيتي مقامات دولتي تشديد شد. يكسال بعد آنا ليند وزير خارجه سوئد ترور و اين پرسش مطرح شد كه آيا سياستمداران ميتوانند آزادانه در خيابانهاي استكهلم با خانوادهشان رفتوآمد كنند؟ از آن پس پليس امنيتي سوئد محافظان سياستمداران را بيشتر كرد.
در سال 1990 ولفگانگ شوبل وزير كشور وقت آلمان در يك گردهمايي سياسي هدف گلوله قرار گرفت. از آن زمان شوبل فلج و او اكنون وزير دارايي آلمان است.در ايتاليا كه در دهههاي 1970 و 1980 درگير موج تروريسم و خشونت سياسي بوده است، شرايط براي اينگونه حملات مساعدتر از ديگر كشورهاي اروپايي است.
اما پاپ بنديكت، رهبر كاتوليكهاي جهان يكي ديگر از كساني است كه در مقابل اين حملات آسيبپذير بهنظر ميرسد. او بهطور مرتب با پيروان كاتوليك و مسيحيان ديگر ديدار ميكند. پيش از او پاپ ژان پل در سال 1981 در جريان يكي از همين گردهماييها هدف گلوله قرار گرفت.
در آمريكا بخشي از سرويس اطلاعاتي ماموريت ويژه حفاظت از جان رئيسجمهور را دارد. اما در كشورهاي اروپايي معمولا اين كار با جمعآوري اطلاعات ارائه شده توسط چند نهاد امنيتي و پليسي صورت ميگيرد.
وزير كشور ايتاليا اما تاكيد دارد كه حمله اخير به برلوسكني نتيجه كمكاري ماموران اطلاعاتي نيست و فقط ناشي از فضاي پرتنش و سنگين سياسي كشور در اين روزهاست. او با دفاع از عملكرد خود گفتهاست كه همه بررسيها و بازرسيها انجام شدهبود. اما به گفته او، دمكراسي و سياست ايجاب ميكند كه نخستوزير به هوادارانش نزديك شود و در ميان آنها قرار گيرد.
رسانههاي ايتاليايي اما سرويسهاي امنيتي اين كشور را بهشدت مورد انتقاد قرار دادهاند و آنها را مقصر دانستهاند. آنها همچنين از نيروهاي امنيتي و محافظان نخستوزير انتقاد كردهاند كه چرا بعد از حمله اجازه دادهاند كه برلوسكني از ماشين پياده شود و دوباره در مقابل مردم و دوربينها قرار بگيرد.
گاردين
همشهري انلاين-ترجمه نيلوفر قديري