مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كرد كه بازرسان اين آژانس در بازرسي اخيرشان از سايت غنيسازي اورانيوم فوردو، در حوالي قم، هيچ مدرك نگرانكنندهاي به دست نياوردهاند.
محمد البرادعي كه هفتههاي پاياني مديركلياش بر عاليترين نهاد مسئول درباره مسائل هستهاي جهان را ميگذراند، در ادامه، سفر فرستادگانش به فوردو را براي روزنامه آمريكايي نيويوركتايمز تشريح كرد.البرادعي تاكيد كرد كه ايجاد اين تاسيسات بهصورت پناهگاهي در اعماق كوه، براي حفاظت آن بوده است.
او دوباره گفت: در بازرسيهاي اخير نيز مدركي مبني بر اينكه ايران برنامه هستهاي نظامي را دنبال ميكند، به دست نيامده است.
آخرين گزارش، پايان پاييز
اين ديپلمات كهنهكار مصري اما جزئيات بيشتر بازرسي از مركز غنيسازي هستهاي را در گزارش پاييزي خود براي شوراي حكام آژانس خواهد نوشت. اين گزارش كه آخرين گزارش با امضاي محمد البرادعي خواهد بود، اواسط نوامبر – اواخر آبان- منتشر ميشود. بازرسان آژانس سوم آبان به ايران آمدند تا در 3روز حضور خود در مركز دوم غنيسازي ايران، ماموريت فني خود را به انجام برسانند.
ماموريت و هدف بازرسان، مقايسه نقشههاي فني ارائه شده توسط ايران با تاسيسات ساخته شده، مصاحبه با دانشمندان و كاركنان تاسيسات و نمونه برداري از خاك براي مقايسه كردن آن با فعاليتهاي غنيسازي ديگر بود.
تنها فرصت موجود
البرادعي كه در پايان ماه جاري ميلادي و پس از 12 سال، كرسي رياست اين نهاد بينالمللي را به نماينده ژاپن خواهد سپرد، در بخش ديگري از اين گفتوگو خبر داد كه براي حل بنبستي كه در توافق مبادله اورانيوم غنيشده پيش آمده است احتمال نوعي مصالحه را مورد بررسي قرار داده است.
اين در حالي است كه مديركل آژانس روز پنجشنبه گفته بود: پيشنهاد مبادله سوخت هستهاي تنها فرصت موجود براي پايان دادن به اختلاف كشورهاي غربي بهويژه آمريكا با ايران است.به گزارش رويترز، او در عين حال ابراز اميدواري كرد تا پيش از رفتن وي از آژانس، موضوع پرونده هستهاي ايران حل شود.
فرصتي كه از دست رفت
البرادعي در نشستي كه با موضوع خلع سلاح هستهاي از سوي شوراي روابط خارجي آمريكا برگزار شد، از دست رفتن فرصتي مشابه در دولت پيشين آمريكا را يادآوري كرد و گفت كه پيش از اين ايران با متوقف كردن برنامه غنيسازي خود پايميز مذاكره با 3 كشور اروپايي نشست، اما عدماستفاده از اين امر موجب از دست رفتن فرصت حل و فصل اختلافات شد.