مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه براي سفري دو روزه تهران را انتخاب كرده بود،در ميان گمانههاي گوناگون رسمي و غيررسمي درباره علت اين سفر، خود در برابر خبرنگاران ايراني ايستاد و گفت:
من براي همكاريهاي فني و شفافسازي و حل پرسشهاي موجود به ايران سفر كردم و براي تداوم گفتوگوها و شفافسازي در مورد تجهيزات نيروگاهي اين سفر را به تهران انجام دادم.
محمد البرادعي كه 6هفته تا پايان ماموريت 8ساله خود در آژانس بينالمللي انرژي اتمي فاصله دارد، در تهران همچنين با ميزبان ايراني براي سفر كارشناسان آژانس به قم قراري گذاشت. سوم آبان روزي است كه فرستادگان آژانس به محض ورود به فرودگاه بينالمللي امام خميني، به جاي حركت به سمت تهران، مسير جنوبي آزادراه شماره 7 ايران را طي خواهند كرد تا در حوالي قم و نزديكي روستاي فوردو، از مركز دوم غنيسازي ايران بازديد كنند.
نكته مبهمي نمانده
ديپلمات سالخورده مصري در سفر پاييزي خود، به مجموعه پاستور هم رفت تا با رئيسجمهوري اسلامي ايران ديدار كند. محمود احمدينژاد در اين ديدار همكاريهاي ايران با آژانس بينالمللي انرژي اتمي را موفقيتآميز و داراي نتايج رضايتبخش دانست و با قدرداني از تلاشهاي محمد البرادعي، اظهار داشت: در مجموع به واسطه همكاريهاي خوبي كه بين ايران و آژانس انرژي اتمي برقرار است، مسائل مهمي حل و فصل شد و امروز هيچ مسئله مبهمي بين ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي باقي نمانده است.
در مسير عادي
بنابر متني كه پايگاه اطلاعرساني رياستجمهوري از اين ديدار منتشر كرده، محمد البرادعي نيز در اين ديدار گفت: از طريق اين همكاريها امروز مسئله هستهاي ايران در مسير عادي قرار گرفته است.
پاسخهاي خوبي گرفتهام
البرادعي همچنين ديروز در نشست خبري مشترك با علي اكبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي، درباره تامين سوخت براي رآكتور تحقيقاتي ايران گفت: من در مورد تامين سوخت اين رآكتور با چند تامينكننده بينالمللي سوخت مذاكراتي داشتهام كه پاسخهاي خوبي هم گرفتم.
او با اشاره به اهداف صلحجويانه و پزشكي رآكتور تحقيقاتي تهران گفت: ايران بايد سوخت اوليه را ارائه كند تا اين سوخت براي غنيسازي به خارج فرستاده شود و سوخت غني شده به ايران بازگردد كه جزئيات اين موضوع را در 19 اكتبر گفتوگو خواهيم كرد و آژانس نيز نقش تسهيلكننده در اين مورد خواهد داشت.
تا به حال نديده بودم
البرادعي گفت: موضوع ايران از طريق گفتوگو و ديپلماسي كاملا قابل حل است و من تا به حال چنين عزمي را براي حل موضوع هستهاي ايران نديده بودم.
او ادامه داد: جامعه بينالمللي و ايران و آژانس گفتوگوهاي خوبي را انجام دادند كه نمونه آن در ژنو بود كه بين ايران و 1+5 انجام شد، اوباما نيز نسبت به آن ابراز خوشبيني كرد و همچنين آقاي احمدينژاد هم از آن راضي بود و نگاه خوشبينانهاي داشت.
مديركل آژانس در پاسخ به اين سؤال كه نتايج مذاكرات براي تامين سوخت رآكتور تهران كي به سرانجام ميرسد و سوخت چه زماني به ايران تحويل داده ميشود، گفت: دكتر صالحي در 19 اكتبر به وين ميآيد و در جلساتي كه ما با مقامات روسيه و آمريكا و فرانسه داريم اين موضوع بررسي خواهد شد البته ايران سوخت لازم براي يكسال و نيم آينده را براي اين رآكتور دارد ولي ما تلاش ميكنيم سوخت سريعتر به دست ايران برسد.
ربطي به 1+5 ندارد
علياكبر صالحي بعد از اين پاسخ البرادعي در تذكري به خبرنگاران توضيح داد: سفر آقاي البرادعي ربطي به گفتوگوهاي ژنو بين ايران و 1+5 ندارد.
خطر اول اسرائيل است
مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در بخشي ديگر از پاسخهايش افزود: اسرائيل به خاطر سلاحهايي كه دارد خطر اول منطقه است.
مدرك ندارم
البرادعي در پاسخ به سؤالي در مورد اقدامات آژانس براي خنثي كردن فشارهاي تبليغاتي عليه ايران بعد از اعلام تاسيسات قم يادآور شد: من بارها گفتهام كه آژانس دليل و مدركي ندارد كه ايران در حال ساخت سلاح هستهاي است اما اتهاماتي وجود دارد كه ايران بهدنبال مطالعات ساخت سلاح است اما بين اتهامات و واقعيتها فرق است. وي گفت: آژانس براساس اطلاعات اصيل تصميم ميگيرد و نميتواند در اين موضوع تعصب داشته باشد.
در بعد پادماني كاملاً حل شده
در اين كنفرانس خبري مشترك علياكبر صالحي مذاكرات خود با دبيركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي را بسيار مفيد خواند و خبر داد كه بازرسي آژانس از تاسيسات فوردو در نزديكي قم در ماه جاري انجام خواهد شد. رئيس سازمان انرژي اتمي ايران تاكيد كرد: موضوع هستهاي ايران در بعد پادماني كاملا حل شده است، اما اميدواريم از اين به بعد موضوع هستهاي را در سراشيبي ببينيم.
19 اكتبر جلسه داريم
رئيس سازمان انرژي اتمي كشورمان گفت: اقدامات بسيار خوبي در مورد همكاريهاي آينده با آژانس انجام گرفته و تصميمات خوبي در اين موضوعات گرفته شده است كه به نتايج مطلوبي رسيديم و قرار بر اين است كه اورانيوم 5/3درصد بدهيم و اورانيوم 20 درصد را تحويل بگيريم و اين موضوع مسير خود را طي ميكند. صالحي افزود: در اين خصوص جلسهاي در 19 اكتبر در وين خواهيم داشت.
از همين ماه
وي درخصوص تاسيسات هستهاي قم گفت: آژانس از اينكه ما اين تاسيسات را قبل از زمان مقرر اعلام كرديم از ما تشكر كرد و اقدامات بعدي در چارچوب توافقات پارلماني انجام ميشود، ازجمله بازرسيهاي آژانس كه ما اميدواريم با توافقاتي كه انجام شد از همين ماه شروع بشود.
تا گزارش نوامبر
رئيس سازمان انرژي اتمي تصريح كرد: در ماه نوامبر كه جلسه شوراي حكام آژانس برگزار ميشود اميدواريم شاهد گزارش خوب و مثبتي درخصوص فعاليتهاي هستهاي ايران باشيم و موضوع هستهاي ايران كاملا به حالت عادي بازگردد كه البته از نظر ما عادي است. اميدواريم با اقدامات شفافسازي ما افكار عمومي بينالمللي از اين اقدامات استقبال كنند.
اميدواريم مسائل باقيمانده حل شود
مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در پاسخ به اين سؤال كه آيا اجازه ايران براي بازرسي از تاسيسات قم فراتر از NPT نيست، عنوان كرد: اين موضوع كاملا با توافق پادماني منطبق است چون هر كشوري كه تاسيسات هستهاي ميسازد بايد به آژانس اطلاع دهد تا بازرسيهاي لازم انجام شود.
او گفت: همكاريهاي ايران با جامعه بينالمللي را مثبت ميدانيم و اميدواريم مسائل باقيمانده از سوي ايران حل شود. البرادعي در پاسخ به سؤالي در مورد چگونگي همكاري ايران در موضوع تاسيسات اتمي قم گفت: قوانين آژانس به همه كشورها نگاهي يكسان دارد و هيچ استثنايي در اين مورد قائل نيست.
ايران در سال 2002 به پروتكل الحاقي پيوست اما در سال 2007 تصميم گرفت از آن قانون دوري كند و به قانون قديمي استناد كند كه طي آن ميبايست 6 ماه قبل از راهاندازي تاسيسات هستهاي آن را به آژانس اطلاع دهد.