آمريكا براي خروج از باتلاق افغانستان به كمك ايران نياز دارد
پايگاه خبري-تحليل "خانه شفافسازي اطلاعات " با اشاره به مشكلات گوناگون آمريكا در افغانستان و پاكستان نوشت: راه برونرفت آمريكا از بحران موجود در افغانستان يك چيز است و آن كمك طلبيدن از همسايه قدرتمند افغانستان يعني ايران است.
به گزارش فارس، پايگاه خبري-تحليلي خانه شفافسازي اطلاعات " در مقالهاي به قلم "خُوان كل " (Juan Cole) كارشناس مسائل خاورميانه و استاد دانشگاه ميشيگان آمريكا، با اشاره به شرايط فعلي افغانستان و ناتواني آمريكا در مبارزه با طالبان، تنها راه برونرفت از اين وضعيت را ايجاد همكاري مشترك با ايران و روسيه دانست.
خوان كل با اشاره به اخبار گوناگون ارسال شده از اوضاع دروني افغانستان در روزهاي گذشته، تصريح كرد: باراك اوباما، رئيسجمهور آمريكا به جاي تأمل در چگونگي نبرد با تروريسم در افغانستان، تنها به فكر ارسال نيروي نظامي بيشتر به اين كشور است و در واقع وي به جاي فرماندهي تاكتيكي، فرماندهي لجستيكي جنگ را بر عهده دارد.
* انفجارهاي مكرر در مسير كاروان حامل مهمات
اين گزارش با مقايسه حجم گسترده انفجار كاميونهاي حامل مهمات در جريان جنگ افغانستان و عراق نسبت به حملات موشكي زيردرياييها به كشتيهاي حامل مهمات جنگي در جنگهاي جهاني اول و دوم افزود: به سبب حجم بالاي ارسال زميني مهمات و تداركات به خاك افغانستان و عراق، ما شاهد انفجارهاي پي در پي در مسير اين كاروانها هستيم.
اين كارشناس سياسي در همين رابطه ادامه داد: در روزهاي اخير، چندين انفجار در مسير كاروان مهمات و تداركات در "چامان " واقع در نزديكي مرز افغانستان-پاكستان و استان "كونار " به وقوع پيوسته كه از آن جمله ميتوان به انفجار حداقل 15 تانكر، تريلر و كانتينر حامل مواد سوختي در مسير چامان به مقصد پايگاه نيروهاي نظامي ناتو در افغانستان اشاره كرد. اين در حالي است كه در چند روز گذشته، مرز ميان دو كشور به سبب اختلاف درخصوص مقررات عبور و مرور بسته شده است و كاروان تداركات ناتو در ناامني موجود به سر ميبرند.
خوان با اشاره به ناتواني آمريكا و همپيمانانش در مبارزه با طالبان، يادآور شد: در حمله انتحاري طالبان به نيروهاي پليس پاكستان در "مينگورا " واقع در دره سوات، 16نفر از افراد پليس كشته و تعدادي ديگر زخمي شدند. از سوي ديگر و در اقدامي تلافيجويانه، ارتش پاكستان به مواضع چهار هزار نيروي طالبان در دره سوات حمله كرد كه جز ناراحتي مردم ساكن اين منطقه حاصلي را به همراه نداشت.
وي در خصوص مشكلات پيشروي ارسال كاروان حامل تداركات و مهمات به افغانستان، افزود: طالبان با در اختيار گرفتن گروهي از جمعيت پشتون افغانستان، راه ورود سهگانه تداركات از تاجيكستان را نيز مسدود كرده است. اين در حاليست كه بسياري از احزاب و گروههاي افغانستان نظير حزب اسلامي به رهبري "گلبدين حكمتيار " و يا گروه حقاني به رهبري "جلالالدين حقاني " كه در دهه 80 ميلادي در مقابل يورش شوروي به افغانستان با آمريكا متحد شده بودند، اكنون رو در روي ايالات متحده قرار گرفتهاند و از هر طريق ممكن با اين كشور مخالفت ميكنند.
*تنها راه خلاصي تعامل با همسايگان
خانه شفافسازي اطلاعات با اشاره به برگزاري انتخابات اخير در افغانستان نوشت: آمريكا با وجود اعزام گسترده نيرو به افغانستان قادر به تأمين امنيت انتخابات اين كشور نبوده و از سوي ديگر در مقابله با طالبان نيز با شكست مواجه شده است. حال اين سؤال مطرح ميشود كه راه برونرفت از اوضاع به وجود آمده چيست؟
گزارش فوق با بيان اينكه پاسخ اين سوال، همكاري گسترده آمريكا با ايران و روسيه است، نوشت: برقراري امنيت در افغانستان بدون كمك ايران و روسيه، دو بازيگر قدرتمند منطقه دستيافتني نيست.
وي با اشاره به برنامه خروج 130 هزار نيروي نظامي و همچنين 5/1 ميليون تسليحات جنگي از عراق، يادآور شد: افغانستان مكان مناسبي براي اين حجم نيروي نظامي و تسليحات نخواهد بود و تكرار اشتباه عراق در افغانستان عواقب وخيمتري را به همراه خواهد داشت.
اين گزارش در پايان تصريح كرد: اوباما بايد بداند كه تفكر نظاميگري آمريكا در خاورميانه با شكست مواجه است و تنها، تعامل و همكاري با همسايگان عراق و افغانستان، اين كشور را از باتلاق به وجود آمده نجات خواهد داد.