جياسام، يك اختصار پذيرفتهشده براي استاندارد "سيستم بين المللي ارتباطات همراه" محسوب ميشود كه در اصل از عبارتي فرانسوي گرفته شده است و همانند HICAP، Mobiletex GPRS و PALM از محبوبترين و رايجترين استانداردهاي تلفن همراه در سراسر دنيا به شمار ميرود.
اين استاندارد در حال حاضر توسط بيش از 2 ميليارد نفر در 212 كشور استفاده ميشود كه در نوع خود يك رقم باورنكردني است و باعث ميشود تا كاربران با استفاده از قابليت Roaming يا امكان حضور همزمان در دو نقطهي متفاوت ارتباطي، بتوانند از گوشي همراه خود در هر شهر و كشوري استفاده كنند. اين استاندارد با نمونههاي مشابه قبلي خود تفاوتهايي عمده دارد و از جملهي آنها ميتوان به كيفيت ديجيتالي برقراري مكالمات با تلفن همراه اشاره كرد كه به عبارتي يك سيستم نسل دوم تلفن همراه تلقي ميشود.
اين واقعيت، مويد آن است كه ارتباطات دادهيي به وسيلهي جياسام، براي استفاده در پروژهي مشترك نسل سوم گوشيهاي همراه نيز كاربرد خواهد داشت.
از ديدگاه اكثر مصرف كنندگان و كاربران، مزيت اصلي و عمدهي GSM در افزايش كيفيت برقراري تماسهاي تلفني و همچنين كاهش نرخ مكالمات و نيز سرويسهاي جانبي مثل پيام كوتاه يا SMS است.
همچنين از ديد اپراتورهاي شبكه، مزيت و برتري اين استاندارد، امكان به كارگيري لوازم و تجهيزات جانبي گوشيهاي همراه با ماركهاي مختلف در يك مجموعه است چرا كه طراحي باز اين استاندارد به عملكرد چندوجهي ارتباطي كاربر كمك ميكند.
همزمان با گسترش و توليد نسخههاي جديدي از اين استاندارد، همخواني و كارآيي مناسب با گوشيهاي اوريجينال و استانداردهاي قديميتر GSM نيز حفظ شده است براي مثال قابليتهاي ارسال داده به شكل بستهيي در نسخهي 97 جي اس ام نيز به مجموعهي امكانات قبلي اضافه شده و از ابزارهاي GPRS يا سرويس راديوي عمومي همراه استفاده نموده است. سرعت ارسال و انتقال بالاتر دادهها نيز همراه با تكنولوژي جديد EDGE يا نسخهي آزمايشي بستهي سرعت انتقال دادهي افزايش يافته براي GSM در 99 امين توليد اين استاندارد براي كاربران ارايه شده است.
تاريخچهي GSM
گسترش گوشيهاي سلولي تلفن همراه در اوايل دههي هشتاد ميلادي در اروپا، رو به زوال نهاد. عدم وجود استانداردسازيهاي تكنولوژيكي، سران اجلاس وزراي ارتباطات و فناوري اطلاعات كشورهاي اروپايي را در سال 1982 با هدف توسعهي يك استاندارد واحد براي گوشيهاي همراه كه در سراسر قاره، قابل استفاده باشد، وادار ساخت تا به ساخت گروه ويژهي تلفن همراه (GSM) مبادرت ورزند.
نخستين شبكهي استاندارد جياسام نيز در سال 1988 و در فنلاند افتتاح شد. در سال 1989، مسووليت مديريت استاندارد به موسسهي استانداردهاي ارتباطات سيار اروپا (ETSI) واگذار شد و فاز نخست راهاندازي شبكههاي GSM در سراسر قاره نيز به سال 1990 بهرهبرداري شد.
در پايان سال 1993، بالغ بر يك ميليون كاربر از طريق 70 سرويس دهنده در 48 كشور از سرويسهاي در سراسر اروپا از سرويسهاي جياسام استفاده ميكردند.