ايران در بسكتبال جوانان آسيا 2 عنوان قهرماني دارد
روياي فتح آسيا در اولانباتور
جام جم آنلاين: بسكتبال جوانان آسيا پيشينه زيادي دارد؛ از سال 1970 اين بازيها در آسيا افتتاح شد و امروز قدمتي 42 ساله دارد.
ده سال پيش و در رقابتهاي 2002 در كويت اولين اتفاق خوب براي بسكتبال ايران در رده جوانان افتاد. براي اولين بار، تيم جوانان ايران نايب قهرمان آسيا شد و با ورود به عرصه بازيهاي جهاني، در واقع نگاه بسكتبال ايران به سمت و سوي بسكتبال جهاني رفت.
شايد همين اتفاق مهم، زمينهساز اصلي حضور تيمهاي اميد و ملي ايران را در رقابتهاي جهاني سالهاي بعد فراهم كرد. نايب قهرماني در آسيا و بازي در رقابتهاي جهاني جوانان در يونان، رشد بسكتبال پايهاي بسكتبال را نشان داد. اين مقام خوب دو سال بعد به قهرماني تيم ايران در بازيهاي 2004 جوانان آسيا منجر شد تا ثابت شود حركت بسكتبال پايهاي در ايران تحول خوبي را سپري ميكند. اگر چه عنوان هفتم رقابتهاي 2006 به اندازه دو موفقيت قبلي ارزش نداشت، اما دومين قهرماني بسكتبال ايران در رده جوانان آسيا در سال 2008 تا حدودي از روند رو به ثبات بسكتبال گروههاي سني حكايت دارد.
بسكتباليستهاي جوان ايراني در شرايطي اين روزها در اولانباتور مغولستان هستند كه ميخواهند فراتر از رتبه چهارمي دوره قبل در سال 2010 عمل كنند و يك بار ديگر بسكتبال گروههاي پايه را بر بلنداي بسكتبال آسيا قرار دهند.
رقبا آماده هستند
براي بازيهاي قهرماني آسيا، تيمهاي ايراني از ردههاي نونهالان و نوجوانان زير نظر قرار ميگيرند. تيم فعلي در گروههاي پايه در مسابقههاي متعدد نوجوانان و جوانان غرب آسيا به ميدان رفت و توانست سهميه بازيهاي نهايي جوانان آسيا را به دست آورد. نفرات اين تيم تجربيات خوبي از بازيهاي بينالمللي دارند. همين چندوقت پيش بود كه تيم جوانان به مجارستان و بعد به اسلووني و ايتاليا رفت تا چند اردوي تداركاتي و بازي دوستانه با تيمهاي مختلف اين كشورها برگزار كند.
محمدرضا فدايينژاد، سرپرست تيم جوانان يك روز قبل از اعزام تيم به مغولستان ـ محل برگزاري بازيهاي جوانان آسيا ـ درباره تيم ميگويد: شرايط بسيار خوب است و همه بازيكنان در آمادگي به سر ميبرند. تمرينها بخوبي انجام شده است و مشكلي وجود ندارد. هدف ما قهرماني در مسابقههاي قهرماني آسيا است و براي اين هدف راهي مغولستان ميشويم. پيش از سفر، نگراني اطرافيان تيم از ميزان تداركات رقباي سختي مانند چين است. چين و كره جنوبي در اين سالها روانه بازيهاي جهاني نوجوانان و جوانان شدهاند و به دليل غفلت تيمهاي ايراني حضور در عرصه جهاني دورههاي اخير از دست رفته است، بنابراين به نظر ميرسد اين تيمها به عنوان رقباي اصلي ايران اعتماد به نفس بالايي داشته باشند.
نكته: اين اولين تجربه مهران حاتمي به عنوان سرمربي تيم بسكتبال جوانان ايران است. او در سال 2002 كه تيم ايران نايب قهرمان آسيا شده بود مربي تيم جوانان بود كه تنها سهچهار ماه با آن تيم كار كرده بود
اين اعتقاد را فدايينژاد هم دارد: ساير تيمها هم قدرتمند هستند و بيكار ننشستهاند كه ما عنوان قهرماني را از آن خود كنيم. به عنوان مثال، تيم چين بيش از 50 بازي تداركاتي در خارج از چين و در اروپا با آمريكا، روسيه و ايتاليا انجام داده و قدرت بالايي پيدا كرده است. كرهجنوبي هم به همين شكل است و اين دو از حريفان اصلي ما محسوب ميشوند.
جوانان بسكتبال، بامداد سهشنبه گذشته از تهران به دوحه و از آنجا به اولانباتور رفتند. سفر 21 ساعته جوانان مشكلاتي را براي آنها به وجود ميآورد، اما با تصميم مسئولان كه تيم دو روز قبل از بازيها در اولانباتور اقامت كند باعث ميشود خستگي از تن جوانان بيرون برود.
بچيروويچ در كنار حاتمي
اين اولين تجربه مهران حاتمي به عنوان سرمربي تيم بسكتبال جوانان ايران است. او سال 2002 كه تيم ايران نايب قهرمان آسيا شده بود، مربي تيم جوانان بود كه تنها سهچهار ماه با آن تيم كار كرده بود. پيش از حاتمي و قبل از آن كه تغييراتي در راس فدراسيون بسكتبال انجام شود، بازيكنان وقت تيم جوانان در ردههاي نونهالان، نوجوانان و جوانان بازي كرده بودند. مهران حاتمي بايد عنواني بهتر از چهارمي دوره قبل را براي بسكتبال ايران به دست بياورد. او ميگويد: همه رقبا در بازيهاي جوانان سخت و غيرقابل پيشبيني هستند به طوري كه نميشود نتايج بازيها را از قبل پيشبيني كرد.
حاتمي در اين رقابتها مهمد بچيروويچ، سرمربي اسلوونيايي تيم ملي بسكتبال را نيز در كنار خود ميبيند. او در رده پايه در بسكتبال اروپا شناختهشده است و ميتواند به حاتمي كمك فكري بدهد. سرمربي تيم جوانان ايران معتقد است: هدف ايران فتح سكو و راهيابي به بازيهاي بسكتبال جوانان جهان است. ما تمرينات خوبي را پشت سر گذاشتيم و جوانان در اردوهاي اروپايي بيشتر با بسكتبال روز دنيا آشنا شدند. ما بايد از تجربيات بازيهاي سخت در اروپا استفاده كنيم و آنها را در بازي با آسياييها به كار بگيريم. جوانان بسكتبال ايران با تيمهاي قزاقستان، عربستان و فيليپين همگروه هستند كه به نظر ميرسد از گروه خود بايد براحتي صعود كنند.
ايران در گام اول
در دور اول بازيهاي جوانان آسيا، تيم ايران با سبكهاي متفاوتي بازي كرد. قزاقستان، تيمي كه در بازيهاي سال 2008 نايب قهرمان آسيا شده است، بسكتبال قدرتي دارد يا فيليپين كه سرعتي بازي ميكند. قزاقها بيشتر تمايل دارند نزديك به سبد گل بزنند، اما شاخص بازي فيليپين پرتابهاي راه دور است. قهرماني در سالهاي 1970، 1972، 1974، 1977، 1978 و 1982 و نايب قهرماني در سالهاي 1980 و 1987 و كسب مدال برنز در سالهاي 1984، 1989 و 1992 كارنامه فيليپينيها را نشان ميدهد اما اين نتايج همه براي دو دهه گذشته بوده و اين تيم در سالهاي گذشته پيشرفت زيادي نكرده است اما هميشه در نيمه نخست جدول ردهبندي قرار ميگيرد. فيليپينيها در دوره گذشته پس از ايران در رده پنجم رقابتها قرار گرفتند. ديگر تيم حاضر در رقابتهاي قهرماني آسيا عربستان سعودي بود كه تنها در سال 1980 به مقام چهارمي رسيده است، دوره گذشته را دهم شده و در اين دوره به عنوان قهرمان منطقه خليج فارس راهي رقابتها ميشود.
جوانان و بازيها
اعضاي تيم بسكتبال جوانان ايران در اين دوره عبارتند از: سجاد مشايخي، صالح فروتن، وحيد دليرزهان، حسين رحمتي، بهنام يخچالي، رسول مظفري، حامد بيگي، سعيد باقري، علي يارنجفي، سروش دهقاني، محمد يوسفوند و محمد يزدانپناه.
محمد رضاپور / جامجم