جام جم آنلاين: تكواندو ايران در شرايطي خود را آماده حضور در بازيهاي المپيك لندن ميکند كه يك نوع خوش بيني همگاني به نتايج اين تيم در لندن وجود دارد و اين نيز بهخاطر عملكرد روشن اين رشته در سالهاي اخير است كه باعث شده همه با اطمينان به نتايج تكواندوكاران در عرصه رقابتهاي مختلف بنگرند.
جدا از آنكه ثبات مديريتي در كنار برنامهريزي خوب و انسجام تيمي و گروهي و دوري از حواشي زائد و كمرشكن، موفقيتهاي تكواندو را در عرصه بازيهاي مختلف رقم زده است، وجود قهرمانان و ستارههايي كه مرحله به مرحله و گام به گام، دوران رشد و شكوفايي را پشت سر گذاشتهاند، باعث شده همه با اطمينان و نگاهي مثبت به نتيجه تكواندو در المپيك لندن چشم اميد بدوزند.
اين رشته افتخارآفرين كه طي اين سالها، در زمينه مدالآوري تنه به تنه رشتههاي مدالآوري چون كشتي و وزنهبرداري سائيده و بعضا نيز از اين رشتهها سبقت گرفته است، در المپيك لندن دو نماينده در قسمت مردان و يك نماينده در قسمت زنان دارد. درست مثل المپيك پكن 2008 كه در كنار هادي ساعي و رضا نادريان، سارا خوش جمال فكري در وزن 49 كيلوگرم روي شياپ چانگ رفت كه البته اين حضور با موفقيت همراه نشد و خوش جمال پس از پيروزي بر نماينده مغرب، در دور دوم به يانگ شو چون از چين تاپيه در وقت اضافه باخت تا با توجه به شكست اين حريف از تكواندو كار چيني در مرحله نيمه نهايي، خوش جمال از دور مسابقات المپيك حذف شود.
رضا نادريان هم كه اعتماد رضا مهماندوست سرمربي وقت تيم ملي را در حضور با تجربهاي چون بهزاد خداداد جلب كرده بود، نمايش بسيار ضعيفي از خود نشان داد تا با قبول شكست از حريف برزيلي، از گردونه رقابتهاي وزن 58 كيلوگرم حذف شود.
اما بزرگ ستاره كاروان ايران در پكن 2008 هادي ساعي بود كه با ارائه مبارزاتي زيبا و درخشان با شايستگي به دومين مدال طلاي خود در عرصه اين بازيها دست يافت تا در جدول مدالي بازيها، ايران نيز طلايي شده و اين طلا مرهمي باشد بر زخمهاي ورزشي كه كلي در راه حضور در پكن هزينه و سرمايهگذاري كرده و تيرهايش به سنگ خورده بود.
اكنون نيز محمد باقري معتمد در وزن دوم (منهاي 68) و يوسف كرمي وزن چهارم (مثبت 80 )و سوسن حاجيپور در وزن سوم بانوان (منهاي 67 كيلوگرم) سه نماينده تكواندو ايران در راه حضوري شايسته در المپيك لندن هستند كه جملگي با آمادگي خوب روحي و جسمي و با كلي انگيزه ميخواهند با انجام مبارزاتي در خور توجه، افتخاري ديگر را در لندن به مجموعه افتخارات خود اضافه كنند.
يوسف كرمي كه مدال برنز المپيك 2004 آتن را در ويترين افتخارات خود دارد با كلكسيوني از مدالهاي جهاني و آسيايي، تنها جاي يك مدال را در اين ويترين خالي ميبيند و براي همين عزم خود را جزم كرده است تا در لندن با بهرهگيري از تمام تجارب خويش، طلا را به چنگ آورده و به نوعي حسن ختام دوره قهرماني خود را با شكوه جشن بگيرد. محمد باقري معتمد نيز با سابقه قهرماني جهان و آسيا، مبارزي به تمام معناست كه خيليها او را با هادي ساعي مقايسه ميكنند و معتقدند كه ميتواند در لندن سكوي افتخار را زير پاي خود ببيند. سوسن حاجي پور نيز كه برنز آسيا را در كارنامه خويش دارد، براي حضور در لندن 2012 خود را از هرحيث آماده كرده است تا به قول خود نماينده شايستهاي براي ورزش بانوان ايران باشد.
گرچه فريبرز عسگري سرمربي تيم ملي تكواندو از وقتي جايگزين رضا مهماندوست شده، تلاش کرده است راه گذشته را با قدرت ادامه داده و تجارب ذي قيمتش را به مليپوشان منتقل كند، اما حضور هادي ساعي نيز بعنوان مدير تيمهاي ملي تكواندو در كنار مليپوشان، امتياز بزرگي براي نمايندگان المپيكي ايران به حساب ميآيد تا ضمن مشاوره با اين قهرمان بزرگ، به لحاظ روحي و رواني، خود را مهياي حضور در رويداد بزرگ المپيك كنند. به هر حال اگر تكواندو در المپيك لندن طلايي شود كه احتمالش زياد است، به ركوردي تاريخي در ورزش ايران دست خواهد يافت.
دوره افت جودو
متاسفانه به اندازهاي كه تكواندو با ثبات و افتخارآفرين در ميدانهاي مختلف حاضر شده، جودو ايران از اين ثبات مديريتي بهدوربوده است تا با سايه انداختن حواشي مختلف بر اين رشته و بالا گرفتن اختلافها و ستيزهاي شخصي، جودو روزبهروز از مسير اصلي خود خارج شده و با عقبنشيني آسيايي و جهاني، دوره فترت بدي را تجربه كند.
هر چند بعضي از مسئولان قبلي فدراسيون، غفلت از تغيير قوانين اين رشته و درگير شدن در اختلافهاي داخلي را دليل اصلي اين عقبماندگي بر ميشمارند، اما در كنار همه اينها بايد غفلت از پشتوانهسازي را بر شمرد كه صد البته يكي از دلايل آن بيثباتي مديريتي در اين رشته بوده است. در حال حاضر جودو براي حضور در المپيك داراي دو سهميه است كه با توجه به مصدوميت محمدرضا رودكي، تنها جواد محجوب در منهاي 100 كيلوگرم به مصاف حريفان خود ميرود. اين در حالي است كه در المپيك پكن، جودوي ايران داراي 6 نماينده در عرصه بازيها بود كه جملگي آنان نيز در مصاف با رقبا تن به شكست داده و نتوانستند صاحب افتخار شوند. بويژه مسعود حاجي آخوندزاده و آرش ميراسماعيلي كه با كوله باري از تجربه در دو وزن 60 و 66 كيلوگرم ، به ترتيب با يك پيروزي و دو شكست و دو پيروزي و دو شكست از گردونه رقابتها حذف شدند. هر چند در اين بين آرش ميراسماعيلي براي حضور در المپيك لندن، شانس خود را آزمود، اما حضور او در عرصه رقابتهاي انتخابي با ناكامي همراه بود تا حالا ميراسماعيلي بهعنوان نايب رئيس فدراسيون و مدير تيمهاي ملي، روي حضور محجوب در المپيك لندن تمركز كند. با اينكه ميراسماعيلي اعلام كرده هر طور شده تلاش خواهند كرد محمد رضا رودكي را به المپيك برسانند، اما با توجه به انجام عمل جراحي روي زانوي اين قهرمان سنگين وزن، بسيار بعيد به نظر ميرسد كه اين جودوكار بتواند در لندن روي تاتامي برود.
حجتاله اكبرآبادي / گروه ورزش