جام جم آنلاين: بعد از موفقيت بانوان در بازيهاي آسيايي گوانگجو انتظارها از ورزش بانوان به طور چشمگيري بالا رفت، حضور در عرصههاي بينالمللي و كسب قهرماني و مدال در برخي رشتهها تابويي بود كه شكسته شد.
اين خودباوريها سبب شد تا براي حضور در المپيك لندن سهميههايي بگيريم كه براي نخستين بار در طول تاريخ برخي رشتهها به دست آمد، هرچند صرفا كسب سهميه المپيك نبايد هدف يك ورزشكار يا حتي فدراسيون ورزشي باشد، اما اين آغاز راه براي ورزش نوپاي بانوان است. نوپا از اين نظر كه در عرصه قهرماني تازه راه افتاده و درصدد است تا با پيشرفت روز افزون در دورههاي ديگر بازيهاي آسيايي يا حتي المپيك سهمي در ارتقاي جايگاه كاروان ورزش كشورمان داشته باشد.
كارشناسان بر اين باورند كه اگر امكانات لازم در اختيار بانوان ملي پوش قرار بگيرد و مسئولان تفاوتي بين آنها با مردان قائل نباشند سرعت حركت در مسير صعودي به سمت پيشرفت دوچندان ميشود اما در حال حاضر نيز نسبت به گذشته توجه بيشتري معطوف به ورزش بانوان است و همين ميتواند اميدواركننده باشد.
مرضيه اكبرآبادي، معاون امور بانوان و ورزش همگاني وزارت ورزش و جوانان، هدف اصلي ورزش زنان را با توجه به امكانات و بضاعت اين حوزه كسب سهميه المپيك ميداند و در مورد حضور بانوان ورزشكار كشورمان در المپيك لندن مي گويد: خوشبختانه ورزش بانوان پيشرفت قابل توجهي داشته است، با امكانات و بضاعت موجود خواسته ما اين بود كه درحد توان بتوانيم در رشتههاي مختلف كسب سهميه كنيم، از اين عملكرد راضي هستيم و اميدواريم كه با برنامههاي خوب و مناسب، هر مليپوشي بهترين كارنامهاش را در المپيك رقم بزند و زنگ تفريحي براي ساير حريفان نباشد، بدون شك در دورههاي بعدي با استفاده از تجربه اين المپيك درصدد كسب نتايج بهتر خواهيم بود. در اين گزارش به معرفي مليپوشان المپيكي ورزش بانوان ميپردازيم و آخرين وضعيت آمادگي روحي و فني آنها را بررسي ميكنيم.
تنيس روي ميز
ندا شهسواري: عملكردم در المپيك بهقرعهبستگي دارد
ندا شهسواري خانوادهاي ورزشي دارد، برادر و خواهرش هم پينگپنگبازي ميكنند و در خانه حريف تمريني مليپوش كشورمان هستند، شهسواري در ديدار پاياني مسابقات كسب سهميه المپيك آسياي ميانه مقابل حريف قزاقستاني خود 4 بر يك به برتري رسيد و براي نخستين بار در اين رشته مجوز حضور در المپيك را كسب كرد، شاركاوا قزاقستاني 200 پله در رنكينگ جهاني پينگپنگ بالاتر از شهسواري قرار دارد و در دورههاي قبلي المپيك هم حضور داشته است.
ندا شهسواري در مورد وضعيت آمادهسازياش به «جامجم» ميگويد: با اين كه ميدانم مسابقات المپيك سنگين است، اما عملكردم تا حد زيادي به قرعهكشي بستگي دارد كه اميدوارم قرعه خوبي بياورم و بتوانم بهترين بازيام را انجام دهم.
وي درباره ضعفها و كمبودهاي موجود در راه آمادهسازياش براي المپيك خاطرنشان ميكند: تا زماني كه حريف خارجي نداشته باشم نميتوانم به پيشرفت اميدوار باشم. اميدوارم در آينده شرايطي فراهم شود كه با يك برنامهريزي درست ابتدا با حريفاني روبهرو شويم كه به سطح كارمان نزديك هستند تا با اعتماد به نفس بيشتري براي رويارويي با حريفان قويتر جهت پيشرفت آماده شويم.
دووميداني،پرتاب وزنه
ليلا رجبي: خوشحالم با لباس ايران بهالمپيكميروم
ليلا رجبي، ورزشكار بلاروسيالاصل ايران است كه سال 86 بعد از ازدواج با پيمان رجبي، دونده دوي سرعت نامش را از «تاسيانا ايليوشچانكا» به ليلا رجبي تغيير داد و مسلمان شد. او كه در بوشهر زندگي ميكند بعد از حضور در كشورمان ركورد پرتاب وزنه را كه متعلق به پريسا بهزادي بود ارتقا داد.
ليلا رجبي كه با پيراهن تيم ملي كشورمان در المپيك لندن حضور مييابد، با پرتاب وزنه به مسافت 17 متر و 60 سانتيمتر با كسب حدنصاب ورودي مسابقههاي جهاني تركيه سهميه حضور در مسابقات المپيك لندن را به دست آورد. وي درباره حضورش در لندن ميگويد: پيش از هر چيز خوشحالم كه در المپيك با لباس ايران حاضر ميشوم. اميدوارم نماينده خوبي باشم. تمرينات خوبي در اين مدت داشتم، سعي كردم كه بتوانم حداقل ركورد خودم را به ثبت برسانم. المپيك ميدان بزرگي است كه آرزوي هر ورزشكار است و خوشحالم آرزويم برآورده شده، از حريفانم شناخت نسبي دارم و سعي ميكنم پايينتر از حد خودم نباشم.
تكواندو
سوسن حاجيپور: اميدوارم از يادآوري المپيك ناراحت نشوم
سوسن حاجيپور، تكواندوكار 24 ساله تيم ملي كشورمان اين ورزش را از سال 69 و در سالن هلال احمر بابلسر آغاز كرده است. مليپوش رودباري كاروان ايران در المپيك، با كسب مدال طلاي تورنمنت آسيايي فدراسيون جهاني تكواندو در بانكوك سهميه حضور در رقابتهاي المپيك را گرفت. او كه در وزن 67 كيلوگرم به رقابت با حريفان ميپرداخت در فينال حريف ويتنامي را از پيش رو برداشت.
سوسن حاجيپور، معتقد است آمادگي خوبي دارد. وي با بيان اين مطلب ميگويد: تمام فكرم معطوف به المپيك است، هدفم اين است طوري روي شياپ چانگ بروم كه از خودم راضي باشم. مهم نيست چه نتيجهاي رقم ميخورد بلكه مهم اين است كه مطمئن باشم نهايت توانم همين بوده، طوري كه بعدها از يادآوري المپيك پشيمان و ناراحت نشوم. حاجيپور درباره شناخت از حريفانش ميگويد: يك سال است كه با مربيام كار ميكنم، همه چيز به دور از حاشيه و در آرامش است و اميدوارم با شناخت نسبي كه از حريفان دارم عملكرد راضيكنندهاي در المپيك داشته باشم.
تيراندازي
الهه احمدي: در تيراندازي اختلاف يكدهمي قهرمان را معلوم ميكند
الهه احمدي كه پدرش نيز عضو تيم ملي تيراندازي بوده است، اين رشته را از سال 84 در باشگاه نيروي زميني ارتش آغاز كرده است. جالب اين كه تا 19 سالگي اصلا ورزش را به طور حرفهاي انجام نداده، اما با شروع تيراندازي بسيار علاقهمند شده و آن را ادامه داده است.
در رقابتهاي جام جهاني تيراندازي در سال 2011 الهه احمدي در ماده ده متر تفنگ بادي زنان در دور نهايي كه با حضور هشت تيرانداز برتر دور انتخابي برگزار شد جمع امتيازات خود را به 2/502 رساند و صاحب مدال نقره شد و سهميه المپيك لندن را هم كسب كرد. وي درخصوص حضور در رقابتهاي المپيك ميگويد: هر كس كه براي رقابت به المپيك ميرود قطعا براي مدالآوري تلاش ميكند اما ورزشكاران ما هنوز نميدانند كه براي مدالآوري چه چيزهايي ميخواهند، اين تجربه در آينده به ما كمك ميكند.
احمدي ادامه ميدهد: توقعي كه دارم اين است كه 80 تا 90 درصد آمادگيام را به نمايش بگذارم و راضي باشم. در تيراندازي رقابت خيلي نزديك است و اختلاف يكدهمي ممكن است يك تيرانداز را به مدال برساند، ما بايد قرار گرفتن در اين كورس رقابت را تمرين كنيم و ياد بگيريم.
تيراندازي
مهلقا جامبزرگ: آرزويم برآورده ميشود
مهلقا جامبزرگ، ابتدا به واليبال علاقهمند بوده است، اما با مصدوميتي كه در واليبال با آن مواجه ميشود ناخواسته به سمت تيراندازي ميرود. اوايل به صورت تفريحي و بعد دوران آموزشي و ورود به دنياي حرفهاي، او كه آبان ماه 88 پيراهن تيم ملي را بر تن كرده است اولين بانويي بود كه سهميه المپيك گرفت و مرداد سال گذشته با درخشش در مسابقات قهرماني جهان در آلمان در فينال با امتياز 8/498 چهارم شد و اولين سهميه المپيك كاروان ايران را به ارمغان آورد. تيرانداز مليپوش كشورمان معتقد است المپيك چيزي است كه تصور نميكرده روزي آن را تجربه كند، جام بزرگ به «جامجم» ميگويد: هميشه عادت دارم با پشتكار راهي را كه انتخاب ميكنم ادامه دهم، اما صادقانه ميگويم كه المپيك برايم يك رويا بود كه حالا آرزويم برآورده شده، ما براي موفقيت در المپيك خيلي كمتجربه هستيم و نياز به برنامهريزي داريم تا در آينده بهتر از اين باشيم، اما براي من بهترين نتيجه در المپيك رضايت از عملكرد خودم است.
قايقراني
آرزو حكيمي به جاي آرزو معتمدي
تاريخ قايقراني هم شاهد يك سنتشكني بود؛ كسب سهميه المپيك در رقابتهاي آبهاي آرام قهرماني آسيا، آرزو معتمدي در اين رقابتها با زمان 71/44 ثانيه به فينال 200 متر راه يافت و سهميه المپيك 2012 لندن را گرفت، اما بعد از آن فدراسيون قايقراني با برگزاري مسابقه انتخابي بين قايقرانان و با اين منطق كه سهميه متعلق به قايقراني است، آرزو حكيمي را جايگزين معتمدي كرد تا مدتي شاهد حرف و حديث و جنجال پيرامون اين موضوع باشيم.
در رقابتهاي انتخابي معتمدي با زمان 47 ثانيه در 200 متر و 02/2 در 500 متر سوم شد و شانس حضور در المپيك را از دست داد. آرزو حكيمي درباره حضورش در المپيك ميگويد: زحمت زيادي كشيدم تا بتوانم خودم را در قايقراني مطرح كنم، من جاي كسي را نگرفتم، از نظر روحي البته شرايط خوبي ندارم و آن نيز به دليل حاشيههايي است كه پيش آمد، اما فدراسيون اصرار دارد در المپيك با تمام توان حاضر شوم. من هم اميدوارم با توجه به سن و تجربه كم بتوانم شايستگيام را نشان دهم، اما اين را هم ميدانم كه كار سختي است.
قايقراني، رويينگ تكنفره
سولماز عباسي: مطمئن بودم به المپيك ميروم
آخرين سهميه بانوان مليپوش كشورمان هم در قايقراني رقم خورد، سولماز عباسي قايقراني را يك ورزش آرامشبخش ميداند و معتقد است از ابتدا به دنبال حضور در المپيك بوده است.
عباسي در مسابقات آسيايي كره جنوبي در رويينگ تكنفره كه چندي پيش در برگزار شد با زمان 9 دقيقه و 25 ثانيه و 22 صدم ثانيه در مكان نخست ايستاد و سهميه المپيك گرفت. سولماز عباسي در مورد كسب اين موفقيت و آمادگياش براي حضور در المپيك ميگويد: همين كه ما براي اولين بار در قايقراني سهميه گرفتيم، نشان از بيتجربگي است، اما همين حضور براي آينده، تجربهاي بزرگ محسوب ميشود، من در مسابقات قهرماني آسيا براي كسب سهميه رفته بودم، از قهرمانيام مطمئن بودم و انگيزه زيادي داشتم، اما حالا كمي نگران اين مسابقات بزرگ هستم و اميدوارم نماينده شايستهاي براي ايران باشم، چون فرصت زيادي براي آمادهسازي نداشتم.
تيروكمان
ساره اسدي:چهكاركنم؟!
اگرنروم سهميه ميسوزد!
زهرا دهقان با درخشش در رقابتهاي كسب سهميه المپيك در آمريكا (اوايل تيرماه) جواز حضور در بازيهاي المپيك لندن را كسب كرد، ولي به دنبال اعتراض وي به فدراسيون (در پي كنار گذاشتهشدن مربي كرهاي تيم ملي) او نيز اجازه شركت در المپيك را پيدا نكرد و براساس راي كميته فني، جاي خود را براي اعزام به ساره اسدي سپرد! اسدي كه در مسابقههاي گزينشي المپيك ـ كه در تهران برگزار شده بود ـ با كسب عنوان چهارم، سهميه المپيك را از دست داده بود، پس از شنيدن خبر اعزام خود به المپيك لندن، با توجه به اين كه زهرا دهقان از او خواسته بود از همراهي تيم ملي انصراف دهد، به خبرنگاران گفت: چه كار كنم؟! دوست داشتم انصراف دهم، اما اگر من نيز به المپيك نروم سهميه براي ايران از دست ميرود و اين موضوعي نيست كه انتخاب كنم. پاي كشورم در ميان است و من به المپيك ميروم. اسدي گفت : الان براي شروع آماده شدن در المپيك خيلي دير است، ولي تلاش ميكنم با تمركز نتيجه بگيرم. اميدوارم جوي ايجاد شود تا با آرامش تمرين كنم. تمام همت و كوشش خود را به كار خواهم گرفت و اميدوارم نتيجه خوبي در المپيك كسب كنم. من در مسابقههاي انتخابي المپيك هم خوب كار كردم و حقم گرفتن سهميه بود. با اين حال خوشحالم كه الان اين اتفاق برايم افتاده است.
به اين ترتيب، پس از نجمه آبتين كه نخستين ورزشكار زن در رشته تيروكمان در المپيك پكن به ميدان رفته بود، ساره اسدي دومين زن تيروكمان المپيكي ايران به شمار ميآيد.
سارا احمديان / جامجم