رشته جبال سهند كه در باورهای آیینی اسطوره شناسی جایگاه برجستهای دارد، رشتهای از جبال البرز است كه در شمال مراغه و از غرب به شرق كشیده شده و بلندترین قله آن 3710 متر ارتفاع دارد. قسمت اعظم سهند در سال پوشیده از برف است. در صورت برنامهریزی و تعریف زیر ساختهایی چون تلهكابین و پیست اسكیهای مدرن میتوان بخش اعظمی از جهانگردان را به این وادی جذب كرد، به خصوص كه دامنههای سهند در طول سال پوشیده از گل و ریحان بوده و این امر جلوههای بدیعی از طبیعت را در منظر گردشگران به تماشا میگذارد.
شقایقهای صحرایی و آلالههای روییده شده در دامنههای این كوه كه از جمله گونه نادر لاله واژگون هستند، منظره جالبی را برای گردشگران و میهمانان تداعی میكند. وجود ۱۸۵گونه پرنده بومی و مهاجر، وجود پستانداران متعدد، گونههای متنوع و نادر گیاهی و آبزی، دامنه سهند و جلگههای آن را به یكی از زیستگاههای مهم حیات وحش تبدیل كرده و دیدن هر كدام از آنها برای گردشگران جالب و خاطره انگیز است. كوه سهند علاوه بر جاذبههای دیدنی موجب رونق كشاورزی، دامداری و كندو - داری در این منطقه شده و سرسبزی قسمت زیادی از آذربایجان شرقی و مراغه مدیون این كوه است.
دامنههای این كوه به علت داشتن گلهای فراوان بهترین محل جهت تولید عسل است و عسل تولید شده در این منطقه از شهرت بخصوصی برخوردار است.
وجود چشمههای متعدد در قله و دامنههای آن كه مشهورترین آنها" گوموش بلاغی" ، "پری" و " گوران بلاغی" است ، طراوت بخش هوای مراغه میباشد