هر دانش آموز کلاس اولی ایرانی ۵ دندان پوسیده دارد
برنامه وزارت بهداشت برای چکاپ سالانه دندان ۳ تا ۲۴ ساله ها
رئیس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام اینکه هر دانش آموز کلاس اولی ایرانی ۵ دندان پوسیده دارد از اجرای برنامه چکاپ سالانه دندان همه ۳ تا ۲۴ ساله در آینده نزدیک خبر داد.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس محمد حسین خوشنویسان در مراسم ششمین همایش دندانپزشکی نیروهای مسلح که امروز در هتل المپیک تهران برگزار شد اظهار داشت: وضعیت ما از نظر سلامت دهان و دندان طبق آمار سال 82 بر این اساس بود که کودکان زیر 3 سال ما 3دندان پوسیده و بچههای ورود به مدرسه نیز دارای 5 دندان پوسیده بودند.
وی افزود: از آن زمان تاکنون هیچگونه آمار ملی در حوزه سلامت بهداشت دهان و دندان در اختیار نداریم ولی در حال حاضر برای تمام استانها در طول چند ماه اخیر برای ورود یک میلیون و 200 هزار دانشآموز به مدارس ارزیابی بهداشت دهان و دندان آنان صورت پذیرفت که آمار آن در حال کامل شدن است و پس از آنالیز نهایی اعلام خواهیم کرد.
خوشنویسان ادامه داد: ولی در مجموع بر اساس آمارهایی که از برخی استانها در پایش بهداشت دندان دانشآموزان در ماههای اخیر صورت پذیرفته است نشان میدهد که 5 دندان پوسیده این دانشآموزان بر طبق آمار سال 82 به 6 دندان رسیده است یعنی وضعیت به نوعی از نظر بهداشت دهان و دندان در این سنین ضعیفتر شده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیمهها در حوزه بهداشت دهان و دندان را تحت پوشش قرار نمیدهند و این در حالی است که این حوزه (دندان) را میتوان با پیشگیری از 100 درصد عوارض و بیماریهای آن جلوگیری کرد و تاکنون نیز بیمهها تنها در حوزه درمان دندانپزشکی ورود کردهاند.
خوشنویسان افزود: ما وقتی به کشورهای موفق در این زمینه از جمله استرالیا نگاه میکنیم می بینیم که تا سن 18 سالگی افراد را در زمینه پیشگیری و درمان دندانپزشکی بیمه کردهاند با این مسئله در مییابیم که به دلیل گرانی خدمات دندانپزشکی بهترین روش همان پیشگیری است که در دنیا نیز این مسئله پاسخ داده است.
رئیس اداره سلامت بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت بیان داشت: به دلیل اینکه دندانپزشکان باید در یک شرایط استریل فعالیت کنند خدمات دندانپزشکی گران هستند و این امر در تمام دنیا نیز وجود دارد و اگر موارد پیشگیری در حوزه بهداشت دهان و دندان را بتوانیم اجرا کنیم و بیمهها نیز در این زمینه ورود کنند به نتایج مطلوبی میرسیم زیرا با روش درمانگری هیچ وقت به جایی نخواهیم رسید.
وی با اشاره به اینکه سیاست کنونی وزارت بهداشت نیز دقیقاً تمرکز بر پیشگیری به خصوص در حوزه سلامت دهان و دندان است، افزود: برنامههای وزارت بهداشت این است که از سن 6 ماهگی نوزادان هر 6 ماه معاینه دندانی شوند پدر و مادران آنان آموزش ببینند و در مدرسه نیز افرادی که با کودکان سر و کار دارند در حوزههای پیشگری و بهداشت دهان و دندان آموزش ببینند.
خوشنویسان ادامه داد: در برنامههای وزارت بهداشت گنجانیده شده است که باید افراد از 3 سالگی تا 24 سالگی (نوجوانان و جوانان) هر سال دندانهای آنان به صورت سالانه کنترل شود و اگر تمام این موارد صورت پذیرند به نتایج بسیار خوبی خواهیم رسید.
وی تصریح کرد: همان طور که در مسئله واکسیناسیون بچهها توانستیم موفق شویم برنامه وارنیش دندان کودکان در 4 تا 5 سالگی و استفاده از فلوراید بعد از این سنین از طرحهایی است که به صورت پایلوت در برخی استانها اجرا میشود که نتایج بسیار خوبی داشته است.
خوشنویسان ادامه داد: از دیگر موارد و ریسک فاکتورهای مهم در سلامت و بهداشت دهان و دندان کودکان و نوجوانان مواد غذایی نامناسب در مدارس، استفاده از فلوراید به وسیله آب آشامیدنی و دخانیات است که باید به افراد در این راستا آموزش لازم داده شود.
وی با بیان اینکه ما در حال حاضر در آغاز برنامه توسعه پنجم هستیم گفت: در حال حاضر از عمر تجهیزات دندانپزشکی کشور به طور متوسط حدود 20 سال است که میگذرد. باید این تجهیزات تعویض شود تا با استانداردهای کلینکی همخوانی داشته باشد.
خوشنویسان اظهار داشت: ما در حال حاضر سه هزار کلینیک دندانپزشکی تحت پوشش وزارت بهداشت داریم که هزار کلینیک آن بدون دندانپزشک هستند.
وی افزود: ۲ هزار مرکز بهداشتی ما نیز فاقد کلینیک دندانپزشکی هستند که باید در این راستا اقدامات لازم صورت پذیرد زیرا متولی درمان در این حوزه ما نیستیم و معتقدم که درمان ثانویه است و بهداشت باید در اولویت قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر فقط10 درصد از دندانپزشکان کشور زیر پوشش وزارت بهداشت فعالیت میکند و بیش از 80 درصد آنان در بخش خصوصی فعالیت دارند.