آيا آدامس جويدن براي دندانها مضر است و يا اينكه به ادعاي برخي از آگهيهاي تبليغاتي واقعا براي مقابله با پوسيدگيهاي دنداني مفيد است.
داشتن ظاهري خوب و احساس خوشايند خواسته تمام انسانها است. مردم با اقدامات مختلف مانند رفتن به كلاسهاي بدن سازي يا انتخاب و آرايش يك مدل موي جديد تلاش ميكنند اين ظاهر مطلوب و خوشايند را براي خود ايجاد كنند. در اين ميان يك لبخند زيبا با دندانهاي سالم و پاكيزه و دهاني خوش بو بيشك تاثير مثبتي در زندگي اجتماعي هر فرد خواهد داشت.
به گزارش ايسنا، همه افراد گاه براي خوش بويي دهان و سفيدي دندانهاي خود از مواد معطر و آدامسهاي مختلف طعم دار استفاده ميكنند اما آيا ميدانيد كه ماده اصلي تشكيل دهنده آدامس كه همان سقز است چه اثري بر سلامت دندانها دارد؟
به گفته پژوهشگران؛ آدامس بدون قند تاثيرات مثبت فراواني در حفظ سلامت دندانها دارد. بدين معني كه ميزان ترشحات بزاقي را در طي عمل جويدن بالا ميبرد و از خاصيت اسيدي پلاكهاي مخرب دندانها ميكاهد.
بر اساس يك پژوهش علمي آدامس ميتواند در كنار مواد ديگر محافظ دندانها از پوسيدگي آنها جلوگيري كند. بيش از بيست سال است كه در موسسات تحقيقاتي و پژوهشي سراسر جهان در مورد نقش افزايش ترشحات بزاقي در حفظ سلامت دهان و دندان، مطالعات گستردهاي صورت گرفته است.
شواهد باليني حاكي از آن است كه آدامس به تنهايي عامل پوسيدگي دندانها نيست بلكه استفاده از آن پس از هر وعده غذا يا بعد از ميان وعدههايي نظير شكلات و بيسكوئيت اثر اسيدي ايجاد شده را كاهش ميدهد. امروزه محققان معتقدند كه در كنار مسواك زدن مرتب دندان با خمير دندان حاوي فلورايد، آدامس نيز ميتواند نقش مفيدي در حفظ سلامت دهان و دندان ايفا كند. آب دهان مهمترين ابزار دفاعي طبيعي دهان به شمار ميرود. اين مايع پلاكهاي موجود بر سطح دندانها را ميشويد و اسيدهاي ايجاد شده را خنثي ميسازد. در نتيجه، جويدن موادي مانند آدامس يا سبزيجات طبيعي، بزاق بر روي دندانها جاري ميسازد. اين خاصيت را «اسيد شويي» مينامند. همچنين ترشحات بزاقي مواد غذايي باقي مانده در لا به لاي دندانها را ميزدايد. افرادي كه دچار عارضه خشكي دهان هستند به دليل كمبود ميزان ترشحات بزاقي و اسيدي بودن دهان، به پوسيدگي دندان مبتلا خواهند شد. لذا به اين افراد توصيه ميشود كه با استفاده از آدامس ميزان ترشحات بزاقي خود را افزايش دهند.
قابل ذكر است، از آنجا كه قندهاي موجود در سقز اگر به مقدار زيادي در آدامس باشند ميتوانند به روده و معده آسيب برساند، براي جلوگيري از اين امر توصيه ميشود كه از آدامسهايي با قند كم يا بدون قند استفاده شود.