مغز ما معجزهاى از طبيعت است. اما براى اينكه از فعال ماندن و مناسب بودن قدرت آن تا سن پيرى اطمينان حاصل كنيم، بايد مواد مغذى مناسب را به آن برسانيم. بسيارى از مواد غذايى حاوى عناصرىاند كه مىتوانند به تقويت حافظه بسيار كمك كنند. موادى نيز وجود دارند كه بهتر است از آنها دورى كنيم تا به سلولهاى عصبى مغزمان آسيب نرسانند و حافظه ما تا جايى كه ممكن است، در پى گذشت ساليان دراز، همچنان به بهترين نحو عمل كند. از اينرو توصيه مىشود كه در تنظيم برنامه غذايى خود به نكات زير توجه داشته باشيم.
1- سلولهاى عصبى ما نياز قطعى به مقادير كافى از ويتامين B2دارند كه به آن ريبوفلاوين نيز مىگويند. اگر بدن ما مقدارى مناسب از اين ويتامين را دريافت نكند، توانايىمان براى تمركز كردن روى موضوعى خاص كاهش مىيابد و حافظه ما نيز ممكن است اثر سوء بپذيرد. بنابراين براى بالا نگه داشتن توانايى مغز خود بايد واقعاً مطمئن شويم كه رژيم غذايى ما به ميزان كافى ويتامين B2دارد. غذاهاى مناسب براى تامين ويتامين B2شامل مرغ، بادام، اسفناج، شير و لبنيات است.
2- مغز خود را از اثر راديكالهاى آزاد حفظ كنيد. راديكالهاى آزاد نوعى از اكسيژن واكنش يافتهاند كه به سلولهاى بدن آسيب وارد مىكنند و هر بار كه تنفس مىكنيم در بدن ما توليد مىشوند و از عوامل زوال حافظهاند. موادى به عنوان ضد راديكالهاى آزاد (آنتىاكسيدانها) وجود دارند كه شامل ويتامينهاى آ، ث، اى و عناصر مس، سلنيوم و روىاند. اين مواد همره با غذايى كه مىخوريم جذب مىشوند و اثر آسيب رسانده راديكالهاى آزاد را خنثى مىكنند.
3- مقادير زياد آلومينيوم در غذاى ما از علل احتمالى بيمارى آلزايمر است كه يكى از علايم مشخص آن از بين رفتن شديد حافظه است. هر چند اين فرضيه هنوز كاملاً اثبات نشده است، سعى كنيد تا جايى كه ممكن است همراه با غذاى خود كمترين ميزان آلومينيوم را مصرف كنيد. قدم اول آن است كه در آشپزخانه از هيچ يك از ظرفهايى (ماهىتابهها، قورىها و ...) كه از آلومينيوم ساخته شده است استفاده نكيند، بخصوص آنكه غذاهاى اسيدى مىتوانند آلومينيوم اين ظرفها را آزاد كنند. وقتى براى پيكنيك نيز بيرون مىرويد از ظروف آلومينيومى استفاده نكنيد.
4- عنصر آهن براى ساخت سلولهاى خونى نقش اول را دارد. اگر كمبود آن وجود داشته باشد مىتواند علايمى از قبيل بىتفاوتى، بىحوصلگى و خستگى ايجاد كند و در نتيجه روى توانايى شما براى تمركز كردن اثر بگذارد. بنابراين براى اينكه حافظه خود را قوى و خوب نگه داريد بايد اطمينان حاصل كنيد كه مقادير كافى آهن به همراه غذاى خود مصرف مىكنيد و بدن به خوبى آهن غذاهاى شامل محصولات گوشتى را جذب مىكند. سبزىها و غلات نيز آهن زيادى دارند.
5 - غذاهايى كه آهن كافى دارند بهتر است با غذاهاى ديگرى كه حاوى اسيد فيتيك، اسيد اگزاليك(اسفناج) يا تنين(قهوه) هستند مصرف نشوند. اين مواد باعث كاهش جذب آهن مىشوند، مادهاى كه براى توانايى مغز بسيار مهم است.
6- ويتامين E (اى) جلوى تصلب شرائين را مىگيرد. تصلب شرائين مانع كاركرد خوب مغز مىشود. بخصوص بعد از 30 سالگى هر فردى بايد اطمينان يابد كه به مقدار كافى ويتامين E دريافت مىكند. روغنهاى گياهى كه با كيفيت خوب به صورت سرد پرس شدهاند. فندق، گردو، بادام و تخم كتان مقدار زيادى ويتامين Eدارند. وقتى ويتامين Eمصرف كنيد، مقدارى چربى نيز همراه آن ميل كنيد (البته در مورد ويتامين Eموجود در روغنهاى گياهى اين امر لازم نيست)، چرا كه بدن تنها در صورت بودن چربى همراه با ويتامين E، مىتواند آن را جذب كند.
7- الكل به سلولهاى عصبى آسيب زياد مىرساند. اين يك موضوع كاملاً اثبات شده است و همگان امروزه اين را مىدانند هر بار كه فردى الكل مصرف مىكند ميليونها سلول عصبى وى مىميرند و هيچگاه جايگزين نمىشوند.
پس براى اينكه به مغز خود صدمه نزنيد و جلوى از بين رفتن حافظه را بگيريد، نبايد هيچگاه الكل و فراوردههاى الكلى مصرف كنيد.
8- رژيم غذايى شما بايد مقدار بيشترى از سبوس گندم داشته باشد. سبوس حاوى مقادير زيادى ويتامين B6است (پيريدوكسين). اين ويتامين در تشكيل موادى شركت دارد كه نقش مهمى در عملكرد سيستم عصبى ايفا مىكنند، به عنوان مثال در تشكل هورمون خوشحالى كه ما به آن سروتونين مىگوييم. اگر بدن شما كمبود ويتامين B6داشته باشد در سيستم عصبىتان عدم تعادل حاصل مىشود كه نتيجه آن كاهش قدرت مغز و از بين رفتن قدرت تمركز است.
9- مشكلاتى مانند: بىحالى، بىحسى، بىحوصلگى، فقدان تمركز، خلق افسرده و ضعف حافظه، ممكن است علايمى از كاركرد ضعيف غده تيروئيد باشند كه از علل شايع آن كمبود يد در رژيم غذايى است. پس حداقل دو بار در هفته ماهى آب شور مصرف كنيد تا مطمئن شويد مقادير كافى يد براى كاركرد خوب مغز داريد.
10- ماهى آب شور داراى اسيدهاى چرب امگا 3 است. اين مواد مانع رسوب چربى در رگها مىشود. پس مصرف منظم ماهى آب شور مىتواند باعث رسيدن خون مناسب به مغز و عملكرد خوب آن شود.
11- اگر احساس مىكنيد كه به آرامش رسيدن كمى برايتان مشكل است، به اين علت است كه مغز شما خوب كار نمىكند. به بيان ديگر، حافظه ما هر از گاهى احتياج به استراحت دارد تا دوباره با سرعت كار كند. بادام زمينى كه حاوى مقدار زيادى اسيد آمينه تريپتوفان است (از عناصر تشكيل دهنده پروتئين) باعث آرامش اعصاب و كاهش استرس مىشود.
12- آيا به ميوههاى مغزدار (گردو، فندق و ...) علاقه داريد؟ ميوههاى مغزدار، مقادير بالايى از ويتامينهاى گروه ب را در خود دارند كه به تقويت حافظه كمك مىكند. بخصوص فندق، حاوى ويتامينهاى گروه «ب» به مقدار زياد است. پس براى بهتر شدن كارايى مغز خود از اين مواد بيشتر استفاده كنيد.
13- آيا از خوردن قارچهاى وحشى لذت مىبريد؟ آيا جگر، مغز، دل و قلوه زياد مىخوريد؟ براى جلوگيرى از زوال حافظه بهتر است مصرف اين گونه غذاها را كه معمولاً آلوده به مساند، محدود كنيد. اگر مس به طور مرتب و به مقدار زياد وارد بدن شما شود، مىتواند به مغز آسيب برساند.
14- به مقدار كافى مايعات بنوشيد (ترجيحاً آب معدنى بدون كالرى يا آب ميوه مخلوط با آب معدنى). بدن ما هر روز نياز به 5/1 ليتر آب دارد تا كارهايش را به خوبى انجام دهد. اگر فراموش كنيم كه به مقدار كافى آب بنوشيم، حافظه ما نيز به طور بدى متأثر مىشود. بهترين روش اين است كه تمام آبى را كه مىخواهيد در طول روز بنوشيد، هنگام صبح آماده كنيد و هر از گاهى يك ليوان بنوشيد.
15- نان سبوسدار، نخود، لوبيا، عدس و ميوههاى مغزدار(فندق، گردو، بادام) غذاهايىاند كه كارايى حافظه را بسيار بالا مىبرند. اين غذاها علاوه بر ويتامينهاى متعدد، مادهاى به نام اسيدفيتيك نيز دارند كه متعلق به گروه آنتىاكسيدانهاست. اين ماده باعث مىشود كه سلولهاى ما (شامل سلولهاى عصبى) از اثرات منفى راديكالهاى آزاد كه با هر تنفسى وارد بدن ما مىشوند، مصون بمانند.
16- سبزىها، بايد سر دسته غذاهايى باشند كه ما مىخواهيم براى افزايش قدرت مغز و حافظه خود مصرف كنيم. سبزىها و غذاهاى گياهى در لايههاى خارجى خود حاوى پلىفنولها هستند كه به عنوان آنتىاكسيدان عمل مىكنند و سلولهاى عصبى ما را از آسيب حفظ مىنمايند.
17- تيامين، يك كلمه جادويى است، بخصوص وقتى كه مىتواند حافظه شما را تا جايى كه ممكن است فعال نگه دارد. تيامين را بيشتر با نام ويتامين B1مىشناسند. اين ويتامين براى عملكرد مغز ما بسيار حياتى و ضرورى است، چرا كه براى تشكيل گلوكز مورد نياز مغز از قندهاى ساده فروكتوز و گالاكتوز لازم است. اگر بدن دچار كمبود تيامين شود، نتيجه آن از بين رفتن حافظه و بىتفاوتى و بىميلى است.
18- ذخاير تيامين بدن ما بايد هر روز تجديد شوند، چرا كه بدن نمىتواند مقدار كافى از اين تيامين را براى عملكرد خوب مغز ذخيره كند. محصولات داراى سبوس كامل به طور خاص غنى از تياميناند، اما گوشت هم مقادير زيادى از اين ماده دارد.
19- ميوههاى مغزدار(فندق، گردو و ...) براى جلوگيرى از زوال حافظه و پيشگيرى از استرس بسيار مفيدند. اين نوع ميوههاى مغزدار كه چربى و كالرى فراوان دارند، نوعى بمب ويتامين و عناصر معدنىاند! به طور خاص ويتامينهاى گروه B، ويتامين E، منيزيم، پتاسيم و آهن موجود در ميوههاى مغزدار، در تقويت حافظه افراد بسيار مؤثر است.
20- ليسيتين)LECITHIN(، مادهاى كه متعلق به گروهى از چربىهاست، از مواد مهم مغز ما محسوب مىشود. غالباً به ليستين غذاى مغز مىگويند. ليستين، به طور عمده در زرده تخم مرغ، هويج و ميوههاى ريشهاى ديگر و حبوبات(نخود، لوبيا و ...) وجود دارد.
21- تخم آفتابگردان نيز ليستين فراوان دارد. تخم آفتابگردان حاوى مقادير زيادى ويتامينهاى گروه Bو ويتامين E نيز هستند كه از اين طريق هم قدرت مغز را بالا مىبرند.
منيزيم كه درمان خوبى براى استرس نيز به شمار مىآيد، به مقادير زياد در دانههاى تخم آفتابگردان وجود دارد.
22- عنصر كمياب سلنيوم نيز مىتواند جلوى از بين رفتن حافظه را بگيرد. سلنيوم در واقع از عناصر سازنده در بدن است كه نوعى آنتىاكسيدان بوده، جلوى آسيب سلولى را مىگيرد. ماهى، گوشت قرمز، حبوبات و غلات برشته شده حاوى مقادير بالاى سلنيوماند.
23- درست مثل سلنيوم، عنصر كمياب روى نيز تصور مىشود يك آنتىاكسيدان باشد كه احتمالاً جلوى از بين رفتن حافظه را مىگيرد. در كنار اين موضوع، اين عنصر عملكردهاى ديگرى نيز در بدن دارد. مواد غنى از روى شامل گوشت قرمز، ماهى، تخم مرغ، شير، لبنيات و غلات داراى سبوس كاملاند. بدن، روى موجود در محصولات حيوانى را بهتر از آنچه سبزىها و گياهان وجود دارد، مصرف و جذب مىكند.
24- كمبود وزن مىتواند اثر منفى روى عملكرد مغز بگذارد، به طورى كه عدم تمركز غالباً نتيجه آن است، بخصوص اگر بيش از 20% دچار كمبود وزن باشيد اگر زياد لاغر هستيد و دوست داريد خيلى لاغر بمانيد، بهتر است به خاطر عملكرد مغز خود در اين امر تجديد نظر كنيد.
25- وزن خيلى زياد نيز روى عملكرد مغز اثر دارد. وزن بالا از علل رسوب چربى و انسداد رگها به شمار مىآيد و بدين ترتيب دير يا زود مغز از كاهش جريان خون آسيب مىبيند. در برخى موارد تصلب شرائين ممكن است حتى به سكته منجر شود.
رقيه شهبازى النجق
منبع:
-HARLAND, SIMON )4002( 563
BRAIN
POWER TIPS,DU/MONT BUCHVERLAG,KOLN.