70 درصد از كودكان زير يك سال بيش ازحد مجاز نمك مصرف ميكنند
مصرف نمك براي كودكان ممنوع
جام جم آنلاين: همانطور كه ميدانيد نمك براي ادامه حيات عنصر مفيدي است، اما استفاده بيش از حد آن براي بدن ضرر دارد. لذا همه بايد در استفاده از اين ماده، جانب اعتدال را نگهدارند و در اين ميان بايد درباره كودكان بخصوص زير يك سال بسيار دقت كرد تا بيش از حد نياز نمك مصرف نكنند، چراكه عواقب بدي خواهد داشت.
در اين خصوص بد نيست بدانيد بتازگي محققان انگليسي طي مطالعاتي روي كودكان زير يك سال متوجه شدهاند 70 درصد كودكان بيش از حد مجاز نمك ميخورند و سطح اين ماده در بدنشان بالاست، به طوري كه برابر با ميزان نمك موجود درغذاهايي چون ماكاروني، لوبياي پخته، آبگوشت و غذاهاي فرآوري شده است. در حالي كه در رژيم غذايي اين كودكان از چنين غذاهايي اصلا استفاده نميشود.
به دنبال اين يافتهها، پژوهشگران دست به تحقيقاتي زدند تا علت را كشف كنند. بررسيها نشان داد اين كودكان اغلب با شير گاو به عنوان غذاي اصلي تغذيه ميشوند، بنابراين محققان مطالعات خود را بر شير گاو متمركز كردند و دريافتند شير گاو نسبت به شير مادر، حاوي مقادير بالايي نمك است.
به همين دليل محققان مصرف شير گاو را براي كودكان زير يك سال توصيه نميكنند، در حالي كه برخي مادران براي تغذيه كودكان شيرخوار خود از شير گاو استفاده ميكنند و همين مساله سبب افزايش نمك در بدن اين كودكان ميشود. از آنجا كه مصرف زياد نمك سبب آسيب جدي به كليهها ميگردد، لذا مصرف غذاهاي نمكدار و شير گاو براي كودكان مضر بوده و در بزرگسالي مشكلات عديدهاي براي آنها ايجاد خواهد كرد. اين نتايج براساس مطالعاتي است كه دانشمندان انگليسي بر 1200 كودك زير يك سال انجام دادهاند. در اين مطالعات آنها ابتدا آزمايشات خود را روي كودكان 3 و 4 ماهه انجام دادند ، سپس آزمايشات را روي كودكان 8 ماهه ادامه دادند و دريافتند ميزان نمك موجود در بدن اين كودكان 2 برابر حد مجاز يعني حدود 400 ميليگرم در روز است كه اين مقدار نمك براي كودكان اين رده سني (8 ماهه) رقم قابل توجهي است. از آنجا كه مشخص شد اين كودكان هر روز با شير گاو تغذيه ميشدهاند، لذا با مطالعه شير گاو دريافتند ميزان نمك موجود در هر 100 گرم شير گاو برابر با 55 ميليگرم است كه اين مقدار چند برابر ميزان نمك در شير مادر و ساير شيرهاست. ميزان نمك در هر 100 گرم شير مادر حدود 15 ميليگرم و در شير خشك 30-15 ميليگرم است. اين ميزان نمك موجود در شير گاو با ميزان نمك موجود در غذاهايي مانند آب گوشت برابري ميكند. گفتني است در انگلستان مصرف نمك تقريبا بالاست و از آنجا كه مردم گرايش زيادي به مصرف غذاهاي آماده و فرآوري شده دارند، لذا رژيم غذايي پرنمكي دارند.
به گفته محققان، مصرف شير گاو توسط كودكان سبب ميشود مزاج اين كودكان به نمك زياد عادت كند و اين سازگاري مزاجي در آنان باعث ميشود آنها در بزرگسالي رژيمهاي غذايي پرنمكي را كه براي سلامت بسيار مضر است، ترجيح دهند. اين محققان توصيه ميكنند والدين بايد غذاهاي مناسب براي كودكان بويژه شيرخواران را بشناسند و به جاي استفاده از شير گاو حدالامكان از شير مادر و شيرهاي ديگر بهره ببرند. همچنين آنها براي اصلاح رژيمهاي غذايي در بزرگسالان پيشنهاد كردند صنايع غذايي بايد ميزان نمك را در غذاهاي توليدي خود كاهش دهند تا رفتهرفته رژيم غذايي پرنمك افراد تعديل شده و به سمت رژيمهاي سالم و كمنمك حركت كند.
science daily
مترجم: آزاده سيدميرزايي جهقي