ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : چهارشنبه 3 مرداد 1403
چهارشنبه 3 مرداد 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : دوشنبه 17 مرداد 1390     |     کد : 23645

سردرد و افسردگي در كمين مصرف‌كنندگان نوشابه‌هاي انرژي زا

رييس انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور با بيان اينكه مصرف نوشابه‌هاي انرژي زا موجب اختلال هضم و كاهش جذب عناصر مغذي مانند كلسيم، منيزيم، روي و آهن در روده مي‌شود، گفت: جذب كلسيم در روده اين افراد، يك پنجم افراد ديگر است.

جام جم آنلاين: رييس انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور با بيان اينكه مصرف نوشابه‌هاي انرژي زا موجب اختلال هضم و كاهش جذب عناصر مغذي مانند كلسيم، منيزيم، روي و آهن در روده مي‌شود، گفت: جذب كلسيم در روده اين افراد، يك پنجم افراد ديگر است.
دكتر مجيد حاجي فرجي در گفتگو با ايسنا با اشاره با اين كه امروز نوشابه‌هاي انرژي‌زا به عنوان يكي از مسائل مهم از ديد متخصصان تغذيه و صنايع غذايي كشور مطرح است، عنوان كرد: اين دغدغه وجود دارد كه مصرف اين گونه نوشابه‌ها در سفره‌هاي غذايي خانواده‌ها به عنوان يك فرهنگ و عادت درنيايد. اين موضوع مختص كشور ما نبوده و مصرف نوشابه‌هاي انرژي‌زا در دنيا نيز رايج است.

وي درباره تركيبات نوشابه هاي انرژي زا توضيح داد: گياه گوارانا، شيرين كننده‌ها، برخي اسيدهاي آمينه چون اسيد تائورين، آنتي اكسيدان، كافئين و طعم دهنده‌ها از جمله تركيباتي هستند كه در توليد اين نوشابه‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند. علاوه بر اين، نوشابه هاي انرژي دار با توجه به گازدار بودن حاوي مقادير معيني از گاز دي اكسيد كربن و مواد اسيدي كننده چون اسيد فسفريك و نگه دارنده‌هايي چون سولفات پتاسيم هستند.

حاجي فرجي درباره دليل رايج بودن نوشابه‌هاي انرژي زا با تاكيد بر مغذي بودن آن گفت: در فرآيند توليد، ويتامين هاي B ،C ،A ،E و گياه جن سينگ هم به اين تركيبات اضافه مي‌شود. اما مسئله اساسي اين است كه اين نوشابه‌ بايد حاوي چه مقدار مواد مغذي باشد تا بتوان گفت مفيد و حاوي مواد مغذي است. طبق قوانين و استانداردهاي موجود بايد 15 درصد RDA يا مقدار مجاز مورد نياز روزانه براي يك فرد از مواد مغذي در تركيب اين نوشابه لحاظ شود اما متاسفانه بايد عنوان كرد كه RDA بسياري از نوشابه‌هاي انرژي‌ زا كمتر از اين ميزان است.

وي اضافه كرد: از سوي ديگر، اين نوشابه‌ها حاوي مواد مضر اسيدي چون اسيد فسفريك و دي اكسيد كربن هستند كه بي‌عارضه نبوده ضمن آن كه ميزان قند موجود در آنها معادل 10 قاشق شكر يا 150 كيلوكالري انرژي است و اگر مصرف اين نوشابه‌ها براي فرد عادي شود، ممكن است دچار عوارضي چون اضافه وزن ‌شود.

اين متخصص تغذيه، مصرف نوشابه‌هاي انرژي زا را براي افرادي كه ديابت و قندخون بالا دارند مشكل زا دانست و اظهار كرد: در تمام نوشابه‌هاي گازدار، قند بالاي موجود پس از 20 دقيقه، ترشح انسولين را بالا برده و با افت قند خون به صورت كاذب روبه‌رو مي‌شويم. سپس تبديل قند به چربي اتفاق افتاده و منجر به چاقي مي‌شود. به دليل قندي كه در نوشابه‌هاي انرژي‌زا وجود دارد، مصرفشان به ويژه در زنان باردار و مبتلايان به نارسايي كليه توصيه نمي‌شود.

وي همچنين افزود: وجود كافئين در نوشابه‌هاي انرژي زا كه محرك سيستم اعصاب مركزي است، اعتيادآور است و پس از مدت زمان كوتاهي به اندازه 40 دقيقه از مصرف آن منجر به سردرد، تهوع، خستگي،خواب آلودگي، تپش قلب، افزايش اضطراب در نوجوانان مي‌شود. ضمن آن كه اسيد تائورين موجود در نوشابه‌هاي انرژي‌زا، تمايل به افسردگي را افزايش داده و كافئين آن موجب خواب آلودگي و سردرد و كاهش قدرت يادگيري و تمركز در جوانان مي‌شود.

رئيس دانشكده تغذيه دانشگاه شهيد بهشتي در پايان تاكيد كرد: مواد مغذي موجود در نوشابه هاي انرژي زا چون ويتامين‌ها و اسيدهاي آمينه را مي‌توان از ساير مواد غذايي نيز دريافت كرد. به همين خاطر توصيه نمي‌كنيم كه مصرف اين نوشابه‌ها به صورت عادت دربيايد.


نوشته شده در   دوشنبه 17 مرداد 1390  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode