خبرگزاری مهر نوشت: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اقدامات انجام شده در ایجاد شبکه ملی اینترنت و اهداف تعریف شده برای آن گفت: هدف این است که در یک زمان مشخص 10 میلیون مشترک ایرانی با پنهای باند 20 مگابیت بر ثانیه به شبکه اینترنت دسترسی پیدا کنند.
مهندس رضا تقیپور صبح امروز سهشنبه در سومین همایش بینالمللی مخابرات ایران که با محوریت توسعه شبکه ملی اطلاعات برگزار شد، به تشریح سیاستهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در راستای اجرایی شدن این شبکه در جهت تحقق اهداف برنامه پنجم توسعه پرداخت.
وی با بیان اینکه امروزه ارتباطات صوتی و دیتا در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات از اهمیت گذشته برخوردار نیست، اظهار داشت: با توجه به ظهور پدیده رسانههای مولتیمدیا نیاز به توسعه شبکهها و ارتباطات شبکهای، ارزش آفرینی جدیدی در جوامع از خود نشان داده است، بهطوریکه اقتصاد دانشبنیان با تکیه بر مباحث فناوری اطلاعات بهوجود آمده است.
تقیپور با بیان اینکه آمارهای ارائه شده از یک سوم حجم اقتصاد کشورهای دنیا که مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات است حکایت دارد، تاکید کرد: این تحول عظیم و تغییر رویکرد نیز باید در کشور ما پیاده شود.
جایگاه فناوری اطلاعات ایران در اقتصاد شایسته نیست
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه ایران در گذشته اقدامات خوبی در توسعه ارتباطات داشته و در این بخش تلاشهای خوبی صورت داده است، ادامه داد: اما جایگاه این حوزه در اقتصاد ما جایگاه شایستهای نیست و یکی از مباحث مورد بحث برای توسعه شبکهها این است که بتواند نیازهای کسب و کار و نیازهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را پاسخگو باشد. بر این اساس با توجه به وضعیت موجود نیازمند یک جهش در این حوزه خواهیم بود.
وی با بیان اینکه هم اکنون 10درصد رشد در ضریب نفوذ فناوری اطلاعات و ارتباطات اقتصاد کشورهای پیشرفته 1.4 درصد افزایش رشد تولید ناخالص ملی را به دنبال دارد، افزود: این رقم در کشورهای در حال توسعه به 1.2 درصد میرسد. بر این اساس در برنامه پنجم توسعه ما نیز پیشبینی شده که با افزایش باند پهن شاهد یک توسعه جهشی در این بخش باشیم.
ضریب نفوذ موبایل 75 درصد؛ اینترنت 42.6 درصد
تقیپور با اشاره به ضریب نفوذ ارتباطات در برنامه چهارم توسعه اظهار داشت: هماکنون ضریب نفوذ تلفن ثابت به 35.3 درصد رسیده است که میزان واگذاری این نوع تلفن بهروز است و در کشور به اشباع رسیده است.
وی ادامه داد: در ورود به برنامه چهارم توسعه ضریب نفوذ موبایل در کشور 12.43 درصد بود که در پایان برنامه چهارم به 75 درصد رسیده و این به این معناست که هر فرد فعال جامعه حداقل یک سیم کارت در اختیار دارد. همچنین ضریب نفوذ اینترنت از 10 درصد در ابتدای برنامه چهارم به 42.6 درصد در پایان این برنامه رسیده است اما هنوز استفادههای اینترنت حرفهای نبوده و برای کسب و کار و تولید ثروت به کار گرفته نمیشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات میزان پهنای باند بینالملل را از 11 لینک STM1 به 205 لینک STM1 برشمرد و گفت: میزان دسترسی اینترنت در ابتدای برنامه چهارم 1.7 گیگابیت در ثانیه بود که هماکنون این ظرفیت به 32 گیگ بر ثانیه رسیده است. همچنین ظرفیت پنهای باند اینترنت داخل کشور نیز 43.5 گیگا بیت بر ثانیه اعلام شده است.
سهم 5 درصدی IST در تولید ناخالص ملی
تقیپور همچنین به مواد 46، 47، 48 و 49 برنامه پنجم توسعه در راستای تحقق شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و گفت: تا پایان این برنامه دستیابی حداقل 60 خانوار به این شبکه در افزایش سهم ارتباطات و فناوری اطلاعات از تولید ناخالص ملی به رقم 5 درصد در نظر گرفته شده است.
وزیر فناوری اطلاعات همچنین ایجاد 80 درصد پرداخت الکترونیکی، 100 درصد خدمات الکترونیکی بین دستگاهی و 70 درصد خدمات الکترونیکی قابل ارائه به مردم را از دیگر اهداف این برنامه عنوان کرد و ادامه داد: باید تا پایان این برنامه 1.5 درصد صادرات محصولات غیر نفتی به صادرات این حوزه اختصاص یابد.
پهنای باند مورد نیاز خانوارها را تامین میکنیم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به بحث شبکه ملی اینترنت اظهار داشت: در راستای این شبکه پهنای باند مورد نیاز در اختیار همه کسب و کارها، خانوارها و مراکز علمی قرار میگیرد و همه فعالان اقتصادی بدون هیچ محدودیتی میتوانند از این شبکه استفاده کنند.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها این تجربه را قبل از ما انجام دادهاند و ما خیلی دیر به فکر ایجاد شبکه ملی اینترنت افتادهایم، اضافه کرد: این کشورها با استقرار این شبکه مسائل امنیتیشان را نسبت به شبکههای جهانی حل کردهاند.
آمریکا هم به اینترنت ملی نیاز دارد
تقیپور با بیان اینکه اظهارات مسئولان آمریکایی نشان میدهد که این کشور نیز نیاز به اینترنت جدیدی دارد که برای اطلاعات حیاتی و حساس، امن و حفاظت شده باشد، خاطر نشان کرد: مدیریت اصلی اینترنت در اختیار آمریکاست؛ اما باز هم این کشور از منظر امنیتی اینترنت را یک شبکه امن نمیداند و نمیتواند امنیت اطلاعات موجود در شبکهاش را تامین کند.
وی گفت: ما در کنار شبکه ملی اینترنت، اینترنت را به عنوان یک سرویس با همان مسائلی که تاکنون وجود داشته، کماکان خواهیم داشت و پهنای باند داخل را به صورت امن و حفاظتشده برای کسب و کار اقتصادی و حریم شخصی خانوارها توسعه خواهیم داد.
ایجاد فیلترینگ برای حفاظت از شبکه اطلاعات
وزیر ارتباطات با بیان اینکه مبحث فیلترینگ فقط آنچه امروز در ذهن کاربران است، نیست؛ ادامه داد: فیلترینگ برای حفاظت از شبکه و جلوگیری از تهاجم اینترنتی و بسیاری از مسائل دیگر به صورت نامرئی در شبکه اینترنت وجود دارد و حتی کشوری مانند کره جنوبی که از جمله پیشگامان فناوری اطلاعات و ارتباطات است نیز به دلیل مسائل امنیتی فیلترینگ را اعمال میکند.
تقیپور گفت: سایتهایی که هویتشان مشخص نیست با توجه به مباحثی که وجود دارد باید برایشان فیلترینگ اعمال شود و ما به صورت پرحجم این سایتها را ارزیابی میکنیم.
ایمیلها را داخل کشور مدیریت میکنیم
تقیپور با اشاره به اینکه در شبکه ملی اینترنت موتور جستجوی ملی و ایمیل ملی خواهیم داشت اضافه کرد: یکی از اهداف اصلی امروز شبکه اینترنت جمعآوری اطلاعات و مدیریت ایمیلها در داخل کشور است تا مباحث امنیتی در این بخش مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به استفاده از تجربه کشورهای مختلف در شبکه ملی گفت: کشورهایی مانند هند، روسیه و ترکیه ایمیل ملی را پیش از این راهاندازی کردهاند و در راستای ایجاد زیرساختهای مبتنی بر فیبر نوری نیز تجربیات کشورهای ژاپن، کره، تایوان، آمریکا، روسیه ، چین، هنگکنگ، سوئد و فرانسه استفاده خواهد شد که با اتصال منازل به فیبر نوری، یکی از رکنهای اساسی شبکه ملی اطلاعات برداشته میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تلویزیون اینترنتی، ویدئو درخواستی، آموزش از راه دور، دورکاری، سلامت الکترونیکی و تجارت الکترونیکی را از جمله برنامههای قابل ارائه بر روی شبکه ملی اینترنت عنوان کرد و گفت: فاز اول این شبکه طی 6 ماهه اول امسال به بهره برداری میرسد و تا قبل از پایان برنامه پنجم این شبکه به طور کامل اجرایی خواهد شد.