جام جم آنلاين: مدتي است كه سريال «ساختمان پزشكان» از شبكه 3 سيما پخش ميشود و در اين مدت توانسته مخاطبان زيادي را با خود همراه كند.
هوشنگ حريرچيان و پروين قائممقامي نقش پدر و مادر شخصيت اصلي سريال يعني نيما را به عهده دارند.
هوشنگ حريرچيان متولد 1311 در اصفهان است و سالهاست در زمينه بازيگري مشغول فعاليت است. پروين قائم مقامي نيز مدت زيادي نيست كه پا به دنياي بازيگري گذاشته است. او مادر بهاره رهنماست.
قائممقامي در سريالهاي مرد هزار چهره 1و 2 و همچنين مسافران بازي كرده است. حضور اين دو بازيگر در سريال ساختمان پزشكان باعث شد تا به سراغ اين دو بازيگر برويم و با آنها به گفتوگو بنشينيم. صحبتمان را با حريرچيان آغاز كرديم كه در اين سريال نقش پدر نيما را بازي ميكند.
در دوران جواني شما خيلي دنياي هنر شناختهشده نبود و خيلي از والدين با ورود بچههايشان به اين عرصه مخالفت ميكردند. اين مساله در مورد شما چقدر صدق ميكند؟
اتفاقا در مورد من اين مساله كاملا فرق داشت، چرا كه در يك خانواده هنرمند اصفهاني به دنيا آمدم و رشد كردم. من به تئاتر علاقه خاصي داشتم. حتي يادم هست من و خواهرم خودمان را به جاي بازيگران تئاتر ميگذاشتيم و شروع به گفتن ديالوگهاي نمايشي كه ديده بوديم، ميكرديم. تا اين كه بالاخره براي بازي در تئاتر درخواست همكاري دادم و ديماه 1326 بود كه وارد تئاتر اصفهان شدم و براي اولينبار در تئاتر «جاسوس هند» نقش يك كارآگاه را ايفا كردم و اين كار بزرگترين اتفاق زندگيام بود.
كار تصويري را از چه زماني و چطور آغاز كرديد؟
من اولين بار در برنامه تلويزيوني «عكاسباشي» مقابل دوربين رفتم كه يك سريال كوتاه بود و سپس سال 1351 در يك سريال 7 قسمتي با نام «فاجعه كربلا» بازي كردم كه براي شبكه يك سيما ساخته ميشد. در اين سريال نقش يزيدبنمعاويه را بازي ميكردم. پس از انقلاب هم در سينما فعاليتم را ادامه دادم و با كارگردانهايي چون مرحوم علي حاتمي، كمال تبريزي، بهمن فرمانآرا، مسعود كرامتي و... همكاري كردم.
در اكثر نقشهايتان طنازي خاصي وجود دارد. اين مساله چقدر برگرفته از شخصيت واقعي خودتان است؟
من به هيچوجه آدم عبوسي نيستم و خنده را خيلي دوست دارم. ضمن اين كه اكثر نقشهايي هم كه بازي كردهام طنز بودهاند و طبيعتا همه آنها اثري از خود در من به جاي گذاشتهاند.
برويم سراغ ساختمان پزشكان. چه شد كه در اين سريال بازي كرديد؟
از طرف سروش صحت-كارگردان اين مجموعه - براي بازي در آن، دعوت به همكاري شدم و پس از خواندن 3 قسمت از سريال پذيرفتم كه عهدهدار اين نقش باشم.
پس فيلمنامه كامل در اختيار نداشتيد؟
خير، اما به تيم نويسندگان اين مجموعه اعتماد كامل داشتم و ميدانستم كه كارشان را بلد هستند.
قبل از اينتجربه كار هر شبي داشته ايد؟
خير. تا به حال به اين شكل كار نكرده بودم و اين مجموعه از اين نظر تجربه اول من بود، اما كارهاي طنز زياد انجام دادهام.
خب چطور تجربهاي برايتان بود؟
خيلي خوب بود. بر عكس خيلي از همكارانم كه فكر ميكنند بازي در اين سريالها كار دشواري است، برايم اينگونه نبود و توانستم بسيار راحت كار كنم.
كارگرداني سروش صحت را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
صحت چون خودش هم بازيگر است و هم نويسنده طنز خيلي خوب بازيگرش را درك ميكرد. به همين دليل فضاي راحت و شادي را براي تمام گروه ايجاد كرده بود و بزرگترين حسنش هم اين بود كه از روز قبل فيلمنامه را به ما نميداد، بلكه در لحظه و در همان روز اين كار را ميكرد كه همين مساله باعث ميشد خلاقيت و تازگي در كار به وجود بيايد.
پدر نيما كه شما نقشش را بازي ميكنيد، خيلي زود عصباني ميشود، براي اين خصلت اخلاقي ، كارگردان و نويسندگان دليل خاصي داشتند؟
اين چيزي بود كه از ابتدا با كارگردان و نويسنده كار در مورد آن صحبت كرده بودم كه پدر نيما پيرمرد آرام و ساكتي نباشد و برخلاف همسن و سالانش ساده و بيپيرايه به نظر نيايد.
نقشتان را دوست داشتيد؟
بله. همه نقشهايم را دوست دارم و اگر نتوانم با آنها ارتباط برقرار كنم اصلا بازيشان نميكنم ضمن اين كه معتقدم اصلا نقش كوتاه يا بلند وجود ندارد و اين خود بازيگر است كه ميتواند يك نقش را ماندگار كند يا به آن ضربه بزند.
جنس طنز ساختمان پزشكان را چطور ارزيابي ميكنيد؟
به نظرم خيلي متفاوت است، چون اصلا در آن لودگي و مسخرهبازي وجود ندارد. ساختمان پزشكان واقعا يك كار كمدي است چون از مسوولان و اتفاقات جامعه انتقاد كرده و يكي از كاركردهاي كمدي همين است كه به لايههاي پنهان جامعه توجه كند و آنها را باز كند.
ارتباطتان با خانم قائممقامي ـ بازيگر نقش مقابلتان ـ چطور بود؟
خوب بود و مشكلي نداشتيم و خيلي راحت با يكديگر گفتوگوهايي را ردوبدل ميكرديم.
چرا اين پدر و مادر، ناصر را بيشتر از نيما تحويل ميگيرند و دوستش دارند؟
چون ناصر از لحاظ ژنتيك، گفتار و رفتار به آنها شباهت بيشتري دارد و براي همين احساس نزديكي بيشتري با او دارند و نيما به خاطر طرز تفكر و درسي كه خوانده است با خانوادهاش فاصله زيادي دارد.
در آينده چه كاري از شما خواهيم ديد؟
قرار است در يك سريال كه فضايي فانتزي دارد بازي كنم، اما نامش هنوز مشخص نيست.
گريز از تنهايي، بازيگرم كرد
خانم قائممقامي قصه بازيگري شما از كجا شروع شد؟
حريرچيان: همه نقشهايم را دوست دارم و اگر نتوانم با آنها ارتباط برقرار كنم اصلا بازيشان نميكنم ضمن اين كه معتقدم اصلا نقش كوتاه يا بلند وجود ندارد و اين خود بازيگر است كه ميتواند يك نقش را ماندگار كند يا به آن ضربه بزند
من ذاتا مادر نگراني هستم. اين خصوصيت پس از اين كه فرزندانم را به خانه بخت فرستادم و تنها شدم برايم دردسر شد و اذيتم ميكرد. از اين جهت تصميم گرفتم مشغول كار شوم و بههمين دليل وارد سينماي بازيگري شدم و حالا حسابي از كاري كه انجام ميدهم راضي و خوشحالم.
چه شد كه بازيگر مجموعه ساختمان پزشكان شديد؟
با من تماس گرفتند و پس از خواندن تعدادي از قسمتهاي اين مجموعه پذيرفتم كه در اين كار حضور داشته باشم و در اين مدت حسابي به گروه وابسته شده بودم و حالا دوري از آنها برايم مشكل است.
شما در حال حاضر فيلم سينمايي «شرط اول» را هم در حال اكران در سينماها داريد. بازي در سينما يا تلويزيون برايتان تفاوتي هم دارد؟
بازي در شرط اول برايم يادآور لحظههاي دوست داشتني نيست چرا كه نهتنها من بلكه كل گروه اذيت شدند، اما در كل دوربين سينما و تلويزيون هرگز برايم فرقي نداشتهاند چرا كه در هنگام كار به طور كلي دوربين را فراموش ميكنم و تمام حواسم به اجراي نقشم است.
از كار در ساختمان پزشكان بيشتر برايمان بگوييد.
در ساختمان پزشكان متن آمادهاي وجود نداشت و متنها روز به روز به دست ما ميرسيد اما مطمئن بودم كه متن پرمحتوا و جذابي خواهد بود و از اين نظر نگران نبودم. سروش صحت هم به عنوان كارگردان ، فضاي آرام و خوبي را براي گروه ايجاد ميكرد كه از اين نظر ما خيلي راحت ميتوانستيم نقشهايمان را اجرا كنيم.
اولين باري بود كه با سروش صحت همكاري ميكرديد؟
بله. براي همين در ابتدا كمي نسبت به همكاري با او ترديد داشتم، اما امروز از اين تجربه راضي هستم و اگر باز هم از من براي كار ديگري دعوت كنند با روي باز خواهم پذيرفت.
چرا بيشتر در آثار طنز بازي ميكنيد؟
چون از بازي در اينگونه كارها احساس رضايت ميكنم. البته اين را هم بگويم كه بيشتر پيشنهاداتم در اين زمينه است. به هر حال نيتم تنها بازي در ژانر طنز نيست چون ميخواهم با تواناييهاي خودم بيشتر آشنا شوم.
ولي معمولا بازي در كارهاي طنز دشوارتر است. شما اينطور فكر نميكنيد؟
بله. البته كه بازي در ژانر طنز دشوارتر است. همانطور كه نوشتن يك ملودرام آسانتر از نوشتن يك متن خندهدار است. ضمن اين كه بايد بگويم يك اشتباه كوچك در كار طنز ميتواند آن را به لودگي بكشاند. بنابراين كار طنز دشواريهاي خاص خودش را دارد، اما با اين همه فكر ميكنم مجموعه ساختمان پزشكان توانسته مخاطبان را جذب كند و حرف تازهاي بزند.
به عنوان مادر بهاره رهنما، چقدر خودتان را در موفقيت ايشان سهيم ميدانيد؟
بهاره از ابتدا علاقه بسيار زيادي به هنر داشت و دارد و براي همين هيچگاه مانع پيشرفت او نشدم و راه را برايش باز گذاشتم.
الان حس رقابتي هم با يكديگر داريد؟
خير. بهاره سالهاست در اين زمينه فعاليت ميكند و بسيار باتجربهتر از من است و حتي خيلي جاها از او كمك ميگيرم. بنابراين حس رقابتي بين ما وجود ندارد.
پيمان قاسمخاني براي مادرزنش هم پارتيبازي ميكند يا خير؟
خير. او همان هدفي را كه در ذهنش دارد اعمال ميكند و برايش فرقي ندارد كه چه كسي قرار است بازي كند. من هم هيچگاه از او نخواستهام كه براي من بيشتر بنويسد، چون قطعا حق ديگري ضايع خواهد شد.
با اين اوصاف ميتوانيم بگوييم مادري كه در سريال ساختمان پزشكان ميبينيم خيلي با خودتان فاصله ندارد. درست است؟
بله. همين طور است. خيلي از خصوصيات واقعي خودم بهاين نقش نزديك است.
آيا انتقادي از اين مجموعه داريد؟
به نظرم هيچ كاري بيعيب و نقص نيست، اما در ساختمان پزشكان همه افراد تلاش كردند كه عيبها و نواقص كار به حداقل برسد. براي همين نميتوانم به نكته خاصي اشاره كنم و پاسخ اين سوال را ميگذارم به عهده خود مخاطبان.
به بازيگري علاقهمنديد يا تنها به اين دليل كه سرگرم هستيد آن را انجام ميدهيد؟
در ابتدا به خاطر فرار از روزمرگي و تنهايي اين كار را انجام ميدادم، اما حالا بازيگري برايم يك حرفه دوستداشتني است و از اين كه ميتوانم نقشهاي مختلفي را بازي كنم خوشحالم.
كار متفاوت از نظر شما چه ويژگيهايي دارد؟
به نظرم مهمترين تفاوتش در فيلمنامه و شيوه كارگرداني است. متاسفانه فيلمنامههاي فعلي خيلي بيحوصله و بيانرژي نوشته ميشوند و كاملا دمدستي هستند و گاهي حتي آدم را به ياد برنامههاي كودك قديم مياندازند.
آخرين كار خوبي كه از تلويزيون ديديد چه كاري بود؟
اگر حمل بر خودستايي نباشد ساختمان پزشكان. به نظرم يك طنز متفاوت و شيريني است.
خودتان آن را نگاه ميكنيد؟
بله. مگر ميشود آن را نبينم. حتي يك صحنهاش را هم از دست نميدهم.
و در پايان آيا هنوز هم نگران فرزندانتان هستيد؟
بله. البته نه به حساسيت گذشته، اما طبيعتا يك مادر هميشه نگران فرزندانش است حتي اگر سن و سالي از آنها گذشته باشد.
محبوبه رياستي
جامجم