ایسنا/آذربایجان شرقی: سبک زندگی اسلامی همان روش و نقشه راهی است که خداوند متعال و بزرگان دینی ما همواره بدان تاکید کردهاند و این آموزهها در حیات طیبه مادر امت، حضرت فاطمه زهرا(س) نمود و بروز خاصی دارد.
زندگی اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و به ویژه حیات طیبه بانوی گرامی اسلام، حضرت فاطمه زهرا(س) سراسر درس و آموزههایی است که بررسی و نگاه به آن میتواند راهگشای بسیاری از مسایل روز جامعه و خانوادهها باشد.
سبک زندگی فاطمی دارای ابعاد مختلف عبادی، تربیتی و اخلاقی است و امروز خانوادهها و به ویژه بانوان با تمسک به این مشی میتوانند در حوزه تربیت فرزند، شوهرداری، اخلاق و سایر ابعاد زندگی در مسیر درست و انسانساز حرکت کنند.
جایگاه رفیع و نورانی بیت الزهرا(س)
یک کارشناس مسائل مذهبی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه فاطمه زهرا(س) و اهل بیت ایشان نه تنها خود در مسیر سعادت بودند، بلکه دیگران را نیز با نور و معنویت خود متاثر میکردند، گفت: در چنین خانه و خانوادهای یاد و نام خداوند همواره در جریان بوده و اندیشههای شیطانی توان نفوذ ندارد.
حجتالاسلام والمسلمین جلیل جلیلی، با اشاره به آیه ۳۶ سوره نور «فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ یُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ یُسَبِّحُ لَهُ فِیها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ؛ در خانههایی که خدا رخصت داده که آنجا رفعت یابد و در آنها ذکر او شود...»، اظهار کرد: ابن عباس نقل میکند که روزی همراه پیامبر در مسجد النبی بودم که پیامبر اکرم(ص) این آیه را قرائت کرد. پرسیدند یا نبی مراد از این خانه کدام است؟ پیامبر(ص) فرمود که مراد خانههای انبیا بوده و با دست نیز به منزل فاطمه زهرا(س) اشاره کرد.
وی با اشاره به سبک زندگی فاطمی و شاخصههای موجود در زندگی و حیات خاندان عصمت و طهارت(ع)، به جایگاه رفیع و نورانی بیت الزهرا(س) اشاره کرد و گفت: زمانی که پیامبر گرامی اسلام(ص) در درب منزل دخترش حاضر میشد، همیشه درب میزد و اجازه ورود میگرفت؛ حتی پیامبر اکرم(ص) بدون اجازه به این خانه وارد نمیشد و معتقد بود همان خانهای است که در آیه نور بدان اشاره شده است. هرچند که بعدها دشمنان اهل بیت(ع)، حرمت و قداست این خانه را شکستند و به شکل عدوانی وارد این خانه شدند.
خداوند کدام خانهها را رفیع میکند؟
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به تفسیر آیه ۳۶ سوره نور اشاره کرد و افزود: خانههایی که خداوند متعال رفیع میگرداند، دارای یک سری ویژگیها هستند که منزل زهرای مرضیه(س) این ویژگیها را دارا بود. از جمله ویژگیها این است که دستورات خداوند در چنین خانهای برپا شده و حرکت اعضای خانواده بر اساس ریلهای تعیین شده توسط خداوند متعال برای سعادت بشری باشد که خانه فاطمه زهرا(س) چنین بود.
وی با تاکید بر اینکه خدوند متعال راه هدایت را به بشریت نشان داده است، ادامه داد: این انسان است که انتخاب میکند با تبعیت از دستورات الهی در این مسیر حرکت کرده و موفق شود، یا اینکه از ریل هدایت خارج شده و دچار شقاوت و نگونبختی شود؛ خانواده فاطمه زهرا(س)، هرگز از فرمان الهی تخلف نکردند و خانهشان مرکز انوار الهی بوده و نور هدایت را به سایر خانهها نیز ساطع میکردند.
جلیلی در ادامه سخنانش با بیان اینکه بهترین بانوان از نگاه اهلبیت(ع) و سیره اهلبیت(ع)، بانویی است که نسبت به فرزندان و همسرش دلبسته باشد، ادامه داد: حضرت زهرا چنین خصلتی داشتند و به همین دلیل پیامبر گرامی اسلام به ایشان لقب "حانیه" داده بودند؛ این لقب برای بانویی به کار میرود که هم در شوهرداری و هم در تربیت فرزندان بینظیر باشد.
وی با اشاره به اینکه زهرای مرضیه(س) همواره تلاش میکرد تا خانه کانون محبت، صفا و صمیمت باشد، گفت: ایشان، در مقابل سختیها و کمبودهایی که در زندگی مشترک ممکن بود متوجه اعضای خانواده باشد، صبر و تحمل داشت؛ طبیعی است سختیهایی در زندگی وجود دارد و بنا نیست که هیچ مشکلی در زندگی انسان نباشد.
وی در این رابطه تشریح کرد: اگر خیال کنیم که در این دنیا زندگی بدون سختی و مشکلات خواهیم یافت، خیال درستی نیست، چراکه عالم فی النفسه محدودیتها و تضادهایی دارد که به صورت طبیعی منجر به بروز سختی برای انسان میشود، پس هنر این است که انسان بتواند مشکلات و سختیها را مدیریت کرده و با صبوری از این دوران گذر کند.
امام جمعه سردرود با تاکید بر اینکه حضرت فاطمه زهرا(س) همیشه سعی میکرد مشکلات خانواده را مدیریت کند و همواره لبخندی شادیبخش بر چهره داشت که برای تمامی اعضای خانواده آرامش بخش بود و غم و غصه امیر المومنین(ع) را رفع میکرد، تاکید کرد: زندکی در دنیای مادی اهل بیت فاطمه(س) را از وظیفه اصلی خود غافل نکرده بود و آنان در مسیر عبودیت قرار داشتند.
از وظیفه اصلی خود غافل نشویم
وی با بیان اینکه وظیفه اصلی انسان این است که در مسیر عبودیت قرار گرفته و خود را برای آخرت آماده کند، افزود: هر چیزی که این وظیفه اصلی را تحت الشعاع قرار میدهد، باید کنار گذاشته شود. اهل خانواده زهرا(س) به یک اصل مهم متوجه بودند، اینکه باید در مقابل تمام اعمال، رفتار و کردارشان در دادگاه عدل الهی پاسخگو باشند.
وی با تاکید بر اینکه باید از زندگی اهل بیت(ع) درس عبودیت و بندگی بگیریم و همواره خود را برای آخرت آماده کنیم، گفت: زندگی مادی در جای خود، اما باید در کنار آن به وظیفه اصلی خود که همان بندگی و عبودیت است، عمل کنیم؛ اگر بتوانیم همین درس را زندگی فاطمه زهرا(س) گرفته و عملیاتی کنیم، نتایج بسیاری خواهد داشت.
جلیلی با اشاره به جایگاه انفاق و ایثار در زندگی زهرای مرضیه(س) و اهل بیت ایشان، گفت: در روایتی از حضرت فاطمه(س) نقل شده است: از دنیای شما محبّت سه چیز در دل من نهاده شد: تلاوت قرآن، نگاه به چهره پیامبر خدا و انفاق در راه خدا؛ اصل انفاق و ایثار جزو شاخصههای زندگی ایشان است.
وی در ادامه با تاکید بر اهمیت ابراز محبت توسط مادران به فرزندان، به محبت حضرت فاطمه(س) نسبت به فرزندانش اشاره کرد و گفت: مادران باید در راستای محبت کردن برای فرزندان خود تلاش کنند، اگرغیر از این باشد عقدههای روحی و روانی بر فرزندان حاکم خواهد شد. حضرت فاطمه(س) همواره به فرزندانش مهر و محبت داشت.
وی در ادامه به اهمیت و جایگاه تربیت فرزند در سبک زندگی فاطمی نیز اشاره کرد و افزود: حضرت فاطمه(س) برای تربیت فرزندانش توان مضاعف اختصاص میداد، لذا تربیت فرزند اصل مهمی در سبک زندگی فاطمی بوده و مادران باید فرزندان خود را در اولویت قرار دهند و به شکل مناسب تربیت کنند.
استاد حوزه و دانشگاه تربیت را دارای ابعاد مختلف دانست و گفت: تربیت فقط در آموزش خلاصه نمیشود، بلکه فرآیندی است که انسان را به سمت انسانیت رهنمون میکند.