ایسنا/لرستان: یک مشاور خانواده گفت: باید توجه داشت که ابزارها و فناوری تنها در آسان کردن امور زندگی و آسایش انسان و جامعه نقش ایفا نمیکند، بلکه ابزارها سبک زندگی انسانی را نیز تحت تأثیر قرار میدهند و آن را دگرگون میکنند.
مجتبی احمدی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: نخستین محیطی که کودک در آن پرورش مییابد و در رفتار بعدی فرد فوقالعاده مؤثر است، خانواده است.
وی افزود: درواقع خانواده، زنجیره ارتباطی اجتماع و تضمین کننده آرامش و ثبات جامعه است زیرا کودکان نخستین وابستگیهای عاطفی نزدیک و صمیمی خود را در خانواده برقرار میکنند و درونی کردن ارزشها و هنجارهای فرهنگی را در آن آغاز میکنند.
احمدی با اشاره به نقش جامعه در تربیت و شکل گیری شخصیت کودکان، افزود: در جهان امروز پیش از دیروز، جامعه و زمان نقش تعیین کننده در شکلگیری شخصیت کودکان ایفا میکند، اگر در گذشته شخصیت آنان در دامان والدین شکل میگرفت، امروز این جامعه جهانی و زمانه معاصر است که در شکلگیری نقش کلیدی و اساسی را ایفا میکند.
این مشاور خانواده ادامه داد: ما همیشه بر این باور بودیم که والدین شخصیت کودک را رنگ میدهند اما در جهان امروز به سبب گسترش و بهبود فناوریهای ارتباطی، خانواده به طور کامل به کنار نهاده شده و از همان آغاز کودکان با رسانهها و تبلیغات و تعلیمات و آموزههای آنان آشنا شده و رشد مییابند و هرچه این دامنه گسترش یابد نقش خانواده کمرنگتر میشود.
وی عنوان کرد: باید توجه داشت که ابزارها و فناوری تنها در آسان کردن امور زندگی و آسایش انسان و جامعه نقش ایفا نمیکند، بلکه ابزارها سبک زندگی انسانی را نیز تحت تأثیر قرار میدهند و آن را دگرگون میکنند.
احمدی با اشاره به حضور تلفن همراه چه صوتی و چه تصویری آن، ماهوارهها و اینترنت و مانند آنها، نوع ارتباط انسانی را متحول ساخته است و این تحولات و تغییرات چنان اساسی و بنیادین است که کودک در یک محیط اجتماعی جهانی رشد میکند.
این مشاور خانواده گفت: امروز کودک بیشاز آنکه در جامعه و مدرسه و بازار و کوی و برزن متأثر از فرهنگ و رفتارها و تربیت اجتماعی و عمومی باشد، در خانه از راه ماهواره و اینترنت و تلفن همراه با تربیت عمومی، فرهنگ و گفتمان حاکم بر جامعه تحت تأثیر قرار دارد.
وی افزود: والدین حتی در خانه نیز دیگر دور از دسترس هستند یا بلکه باید گفت که کودک در خانه دور از دسترس اولیای تربیتی خود قرار دارد، زیرا یا در حال نگاه کردن به تلویزیون است یا با اینترنت خود را مشغول کرده است یا آن که سر در گریبان تلفن همراه دارد و پیامک میخواند و میفرستد و بازی میکند و یا کارهای دیگری که فرهنگهای جامعه جهانی را به او منتقل میکند و او را تربیت و تحت تأثیر مستقیم رفتای و گفتاری قرار میدهد.
احمدی تصریح کرد: امروز مسئولیت جامعه و دولت برای آموزش و تربیت کودکان و نسلهای آینده افزایش یافته و دولتها و نهادهای اجتماعی و مدنی باید به سبب اشغال جایگاه والدین حتی در خانواده و اشتغال کودکان به خود، آنها را به درستی تحت تربیت قرار دهند و اجازه ندهند که گفتمانها و رفتارهای نادرست و نابهنجار مدیریت کودکان را به عهده گرفته و آنان را تربیت کنند.