ایسنا/آذربایجان شرقی :با اعلام رسمی ورود کرونا به کشورمان، ایران به گروه نگرانترین کشورهای دنیا پیوست و آنهایی هم که این مهمان چینی را جدی نگرفته بودند با شنیدن خبر تمام شدن ماسک و ضد عفونی کنندهها تصمیم گرفتند برای مبارزه با این ویروس تا بن دندان مسلح شوند.
با این وجود، برگزاری مراسمهایی که با حضور جمعیت زیادی همانند "مجالس عروسی، عزا و دور همیها و..." برگزار میشود، اثرات مراقبتی را تضعیف کرده و همچنین احتمال مواجهه با کرونا را افزایش داده و کنترل آن را به مراتب سختتر میکند.
مردم در حالی انتظار تعطیلی مدارس و دانشگاهها را از مسئولان دارند که خود حاضر به لغو هیچ یک از مراسماتشان نیستند.
"لیلةالرغایب" یکی از مراسمهای مذهبی است که همزمان با فرا رسیدن اولین پنجشنبه ماه رجب برگزار شده و جمعیت زیادی با در دست داشتن نذوراتی مثل حلوا برای نثار فاتحه به روح رفتگان راهی آرامستانهای شهر میشوند، با وجود تاکید کارشناسان بهداشت بر خودداری از تردد در مکانهای پر رفت و آمد، سازمان آرامستانهای شهرداری تبریز از تدارک بیش از ۱۰۰ دستگاه اتوبوس برای جابجایی مردم به آرامستانها خبر داده است.
این سازمان روز بعد طی اطلاعیهای اعلام کرد که از شهروندان درخواست میشود تا در صورت امکان تا پایان هفته از تجمع در آرامستانهای سطح شهر خودداری کنند، با وجود اینکه این سازمان در حد توان و ظرفیت، نسبت به فراهم آوردن شرایط رفت و آمد تمهیداتی اتخاذ میکند، اما بر اساس تاکید برخی مراجع تقلید، توصیههای وزارت بهداشت در این خصوص شرط بوده و بر اساس شواهد موجود، آیین حضور در مزار اموات همزمان با لیلهالرغائب، سنتی دیرینه مختص شهر تبریز و برخی مناطق آذربایجان بوده و یک مراسم توصیه شدهی مذهبی به شمار نمیآید.
صدور دو اطلاعیه و تدارک امکانات برای رفت و آمد مردم از سویی و دعوت به تجمع نکردن در آرامستانها تاثیر محکمی در منصرف کردن شهروندان از رفتن به آرامستانها ندارد.
در این میان در حالی که اخبار صدا و سیما، موثقترین و معتبرترین منبع اطلاع رسانی در خصوص آخرین وضعیت شیوع کرونا در ایران به شمار میآید، با انتشار برخی مطالب ضد و نقیض مردم را دچار سردرگمی میکند، به عنوان مثال با وجود تاکید کارشناسان بهداشتی بر به حداقل رساندن استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، صدا و سیما خبری را به نقل از اداره کل محیط زیست آذربایجان شرقی مبنی بر استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی به دنبال تشدید آلودگی هوا در تبریز مخابره کرد که این نشانگر عدم هماهنگی بین دستگاهها است.
به دنبال مطالبه عمومی، دانشگاههای آذربایجان شرقی تا پایان اسفندماه سال جاری تعطیل شدند و احتمال تعطیلی مدارس نیز دور از انتظار نیست، اما هنوز هم بسیاری از هموطنان این بحران را جدی نگرفتهاند و برای رفتن به مراکز خرید و بازار خرید عید از یکدیگر پیشی گرفته و استفاده از ماسک و ضد عفونی کننده ها را تنها راه مبارزه با کرونا می دانند.
اتوبوسها، مترو، مدارس و ماشینهای زباله ضدعفونی شدهاند، اما سمجترین ویروس دنیا با یک بار ضدعفونی از بین نمیرود و این کار باید با محلولهای مخصوص ضدعفونی با غلظت ۶۰ الی ۷۰ درصد و هر چند ساعت یکبار تجدید شود.
هنوز تدابیر خاصی برای بسیاری از اماکن عمومی مانند میدان میوه و تره بار، نانواییها، مراکز خرید، باشگاهها و مراکز تعویض پلاک که جمعیتی حداقل ۵۰ نفری دوشادوش هم میایستند، اندیشیده نشده است.
اسکناسها هم یکی از آلودهترین منابع به شمار میآیند، اما هنوز خبری از ضدعفونی بانکها نبوده و علی رغم پرتجمع بودن اغلب بانک ها و تبادل حجم وسیعی از فیش های کاغذی میان کارمندان و مشتریان، باید مسوولان فکری به حال این فضاها نیز بکنند، حداقل کاری که در این شرایط پیشنهاد می شود این است که محلول های ضدعفونی کننده دست در ورودی بانک ها مستقر شود و هیچ مشتری بدون ضدعفونی حق ورود به بانک را نداشته باشد.
همچنین طی روزهای اخیر شاهد اقدام خودجوش تعدادی از شهروندان با نیت خیر و پخش ماسک مجانی بین مردم در مکانهای پر تردد بودهایم که این مورد نیز مداخله مسئولان و کارشناسان بهداشت محیط و بیماریهای واگیردار مرکز بهداشت را میطلبد.
امیدواریم مردم در خصوص برگزاری مراسم از دنیا رفتگان نیز رعایت حال کرونا و اقوام خود را بکنند، اهدای هزینه برگزاری مراسم به امور خیریه از جمله حمایت از نیازمندان و یا آزادسازی زندانیان جرایم غیر عمد می تواند راهکاری برای جلوگیری از تجمع مردم باشد.