تبریزیها در آستانه عید نوروز، ایام البیض را فرصتی دانستند تا با اعتکاف، حقیقت پنهان روح والای آدمی در فراموشی نفس را دریابند.
خبرگزاری مهر، مهیار فاضل: نور سبز گلدستههای مسجد جامع شهر از دور توجهم را جلب میکند. بی اختیار به سویش گام بر میدارم؛ زمزمه بهاری «اَللهُمَّ لَکَ الحمد» در تنگنای سرد زمستان دلگرمم میکند. نوای «لَکَ المَجْدُ و لَکَ العِزّ»، هوش از سرم میپراند، چشم که باز میکنم، خود را در میان خیل عظیمی از عاشقان می یابم، تسبیح و نماز و استغاثه شده نماد کسانی که عشق پشت پنجره دلهایشان اردو زده است. آنها آمده اند تا با باران اشک، غبار این پنجره را بزدایند و به بهار ایمان سلام بگویند.
تشنگی امان خیلیها را بریده، اما عاشقان اینجا چشم و دل سیر دارند. تاریکی شب به دل ایرانیها خیمه زده، چشم چشم را نمی بیند اما معتکفان آمده اند تا در امتداد نور بدوند.
پیر و جوان ندارد، زن و مرد هم نمیشناسد اینجا عاشقان فراتر از قلمرو جنس و سن، با هزار و یک آرزو پا به خانه امن معبود گذاشته اند، آنها در خود فرو شکسته اند و با بیم آوارگی در جست و جوی تکیه گاهی محکم به میهمانی خدایشان پناه آورده اند.
جایی که روح جلا میگیرد
با سرازیر شدن هر قطره اشک بلورین از چشم بندگان خاص خداوند، قسمتی از الماس روح والای این عاشقان تراشیده میشود، محمد جواد، نوجوان ۱۲ ساله تبریزی است که چهارمین سال متوالی است که به همراه برادر بزرگتر خود در مراسم اعتکاف شرکت میکند، یعنی از هشت سالگی؛ او به خبرنگار مهر میگوید: اینجا آرامش خاصی دارم، انگار هر چه می گویم خدا بی واسطه میشنود.
قاسم از دیگر معتکفان تبریزی است، او ۲۲ سال دارد و میگوید: از ۱۵ سالگی بی فاصله در اعتکاف شرکت کرده ام.
او ادامه میدهد: اعتکاف جز جدایی ناپذیری از روح من شده، به گونهای که اگر یک سال در این مراسم شرکت نکنم، احساس میکنم تا آخر سال کارم لنگ میماند.
حاج احد، از دیگر معتکفان مسجد جامع شهر است، او که ۶۵ بهار از عمرش گذشته، به خبرنگار مهر میگوید: آغاز سال نو با اعتکاف میتواند نشانی از برکت و معنویت سال پیشرو باشد.
او ادامه میدهد: علی رغم علاقه وافر مردم به شرکت در اردوهای راهیان نور و سفرهای نوروزی اعتکاف امسال هم درست مثل سالهای پیش با استقبال گستردهای مواجه شده است.
این پیرمرد تبریزی در بخش دیگری از سخنانش میگوید: در اعتکاف شرکت کرده ایم تا با مددجویی از خداوند متعال به مشکلات اقتصادی حاضر پایان دهیم.
۲۱ مسجد پذیرای معتکفین تبریزی
برگزاری هر چه باشکوهتر مراسم معنوی اعتکاف از جمله رویشهای معنوی انقلاب اسلامی است در همین راستا حجت الاسلام سید محمود حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص قدمت تاریخی مراسمهای معنوی اعتکاف میگوید: پیدایش اعتکاف به قبل از ظهور دین مبین اسلام بر میگردد، که در ایران نیز این مراسم معنوی از سال ۱۳۷۶ به طور رسمی در مسجدهای گوناگون شهر برگزار میشود.
وی میافزاید: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مراسم معنوی اعتکاف در محافل انگشت شمار و برای افراد محدودی برگزار میشد، در حالی که امروزه این آئین سالانه برای بیش از پنج هزار نفر در سراسر استان آذربایجان شرقی دایر است.
رئیس دارالقرآن کریم تبریز ادامه میدهد: به علت تصادف تاریخی ایام البیض با عید نوروز، امسال فقط افراد خاص و با خلوص ویژه توفیق حضور در اعتکاف را یافته اند.
حجت الاسلام حسینی در ادامه میگوید: امسال تعداد معتکفان در شهر تبریز در حدود سه هزار نفر است، در مسجد جامع شهر نیز با ریزش ۲۰۰ نفری نسبت به سال پیش به تعداد حدود پانصد نفر رسیده است، که این مسجد ظرفیت پذیرش ۷۰۰ نفر را نیز دارا بود.
وی در بخش دیگری از سخنانش در خصوص برنامههای فرهنگی اعتکاف ۹۷ ابراز میکند: روز اول اعتکاف برنامه مولود خوانی به انجام رسید، و پس از پایان این روز به علت تطابق تاریخی با لحظه تحویل سال ویژه برنامه عید نوروز و دعا خوانی انجام گرفت.
رئیس دارالقرآن کریم استان ادامه میدهد: در آخرین روز از مراسم معنوی اعتکاف، معتکفین به انجام اعمال ام داوود مشغول شده و با غروب خورشید و مراسم افطاری، این آئین به پایان میرسد.
حجت الاسلام و المسلمین حسینی ادامه میدهد: قرائت و اذان گویی قاریان برجسته استانی بصورت زنده و حلقههای معرفتی روحانیون مطرح شهر و استان در جهت رفع شبهات احتمالی معتکفان از دیگر برنامههای مهم شبهای اعتکاف بود.
وی میافزاید: در سراسر شهر تبریز ۲۱ مسجد پذیرای معتکفین بود، که پنچ مسجد برای برادران و ۱۶ مسجد برای خواهران پذیرای حدود سه هزار معتکف بود.
رئیس دارالقرآن کریم تبریز در خصوص اعتکافهای ویژه ۹۷ عنوان میکند: از اعتکافهای ویژه امسال میتوان به اعتکاف ویژه دانش آموزان در اما مزاده دال ذال و اعتکاف ویژه خانواده شهدا و ایثارگران اشاره کرد.
حجت الاسلام و المسلمین حسینی در خصوص اعتکافهای دانشجویی به خبرنگار مهر میگوید: بدلیل تعطیلی دانشگاهها اعتکافهای دانشجویی امسال برگزار نشد.
وی در ادامه با اشاره به حضور گسترده جوانان در اعتکاف ۹۷ عنوان میکند: بیش از نیمی از معتکفان امسال را جوانان و نوجوانان تشکیل داده اند، که این حضور جلوهای از عملی شدن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی صادره از سوی مقام معظم رهبری است.
رئیس دارالقرآن کریم تبریز در بخش پایانی سخنانش با اشاره به ریزش جزئی تعداد معتکفین نسبت به سال گذشته میگوید: در اعتکاف ۹۷ به دلیل تصادف تاریخی با عید نوروز و همچنین برگزاری تورهای راهیان نور و عتبات عالیات تعداد معتکفین با ریزش جزئی مواجه شده است.
سالی که نکوست از بهارش پیداست
تقارن تاریخی ایام البیض با عید نوروز موجب شده که ایرانیان این تطابق را به فال نیک بگیرند و آستینهای همت را برای خلق یک سال علوی بالا بزنند، حجت الاسلام حسن باقری در این باره به خبرنگار مهر میگوید: سه شبانه روز اعتکاف، معتکفان را برای یک سال علوی آماده میکند.
وی میافزاید: اعتکاف تمرین خودسازی برای جوانان است.
معاون فرهنگی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی در ادامه سخنانش در خصوص ویژه برنامههای اعتکاف امسال توضیح میدهد: در اعتکاف، در جهت تبیین گام دوم انقلاب اسلامی روحانیون این بیانیه را برای جوانان معتکف شفاف سازی کردند.
سه روز گذشت و میهمانی خدا تمام شد، اما عاشقان اینجا آمده بودند تا پیمان ببندند که همیشه مهمان بمانند، آنها خدا را خواندند تا اجابتشان کند، معتکفان در کنج کوچک مسجد به ذات فراخ الهی عروج پیدا کردند. دستان قنوتشان، چونان پروانهای سبکبال در فضای قرب بال گشوده؛ و ذکر سبز قرب الهی را به گوش معبود میرسانند.