جام جم آنلاين: نتايج تحقيق پژوهشگران گروه اصلاح نباتات دانشكده كشاورزي دانشگاه تربيت مدرس نشان داد كه با استفاده از كشت درون شيشهاي جوانههاي گياه توت فرنگي و زير كشت كردن آنها به راحتي ميتوان اقدام به پر آوري اين گياه كرد و در زمان و هزينه نيز صرفهجويي كرد.
مريم نقش مجري اين پروژه تحقيقاتي در گفتگو با ايرنا گفت: توت فرنگي به خاطر طعم مطلوب و ارزش غذايي آن به خصوص تركيب غني از ويتامين آ و ث از اهميت و جايگاه ويژهاي برخوردار است.
وي افزود: با توجه به رشد جمعيت، افزايش تقاضا و نيز افزايش سطح زير كشت توت فرنگي در مزرعه و گلخانه در ايران و نيز زمان بر بودن روشهاي كلاسيك اصلاحي، استفاده از روش كشت مريستم براي توليد مواد گياهي سالم و عاري از ويروس ضروري به نظر ميرسد.
نقش كه اين طرح را در قالب رساله كارشناسي ارشد انجام داده است، گفت: مريستم يك توده بافتي در انتهاي جوانه گياه است كه توانايي توليد مثل، تكثير و تبديل شدن به اندامهاي گياه را دارد.
اين محقق افزود: روشهاي معمول در تكثير و توليد گياه توت فرنگي به صورت سنتي و گلخانهاي انجام ميگيرد كه زمان بر است اما دراين روش با استفاده از توده مريستم موفق به توليد و كشت گياه توت فرنگي در شيشه شديم.
وي اظهار كرد: بعد از يافتن توده مريستم آن را در دو محيط جامد و مايع آزمايشگاهي كشت كرديم كه نتيجه خوبي حاصل شد، در واقع مشخص شد كه مريستم توت فرنگي توانايي سبز شدن و رشد كردن را دارد.
پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس در پايان اظهار كرد: در اين روش توده مريستم در تركيب شيميايي مخصوص و درون شيشه قرار داده ميشود و فضاي آن از لحاظ دما و نور كاملا حالت طبيعي دارد. نتايج نشان داد كه با استفاده از اين روش به راحتي ميتوان اقدام به پرآوري اين گياه كرد و در عين حال در زمان و هزينه نيز صرفه جويي كرد.
اين پژوهش با راهنمايي دكتر احمد معيني و با مشاوره دكتر قاسم كريم زاده از اعضاي هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس انجام شد.