جام جم آنلاين: مسابقات كشتي باچوخه طبق سنت همه ساله ديروز با حضور 175 ورزشكار از 9 استان كشور طي مراسمي ويژه در گود چشمه زينلخان شهر اسفراين واقع در خراسان شمالي آغاز شد.
به گزارش ايرنا، استاندار خراسان شمالي در مراسم آغاز اين مسابقات از تلاش مسوولان اين استان براي بينالمللي كردن كشتي باچوخه به نام ورزش بومي اين خطه خبر داد و افزود: اين مهم با ايجاد شرايط مطلوب براي بهرهبرداري دائمي از گود چشمه زينلخان اسفراين و مساعد شدن فضاي مسابقات كشتي باچوخه در استان فراهم خواهد شد.
ابوطالب شفقت با اشاره به اختصاص اعتبار براي تجهيز گود چشمه زينلخان گفت: با پيگيري از طريق معاونت برنامهريزي رياست جمهوري نسبت به مسقف شدن اين گود و تجهيز جايگاه تماشاگران و زمين آن كه از مصوبات دور دوم سفر دولت به خراسان شمالي است، اقدام ميشود.
رئيس هيات ورزش روستايي و عشايري خراسان شمالي نيز درباره اين مسابقات گفت: در اين مسابقات كه به عنوان بزرگترين رقابت كشتي محلي باچوخه در كشور شناخته ميشود ورزشكاراني از خراسان شمالي، گلستان، خراسان جنوبي، مازندران، هرمزگان، سيستان و بلوچستان، تهران، خراسان رضوي، البرز و قم شركت دارند.
غلامحسين شاكري با اشاره به استقبال مردم از اين آيين محلي و بومي افزود: مسابقات در حضور رئيس فدراسيون ورزشهاي روستايي و عشايري، مديركل توسعه ورزش روستايي و عشايري كشور و استاندار خراسان شمالي با حضور حدود 40 هزار نفر از مردم منطقه برگزار ميشود.
كشتي باچوخه در خراسان شمالي از تاريخچه كهني برخوردار است به طوري كه امروز اين ورزش محلي و بومي در حاشيه بسياري از مراسم محلي بويژه جشنهاي عروسي برگزار ميشود.
ورزش كشتي باچوخه از سال 1342 براي نخستين بار با حمايت منوچهر لطيف در شهر شيروان برگزار شد و پس از آن با همكاري هيات كشتي خراسان، اين ورزش در روز عيد فطر برگزار و به عنوان تقويم ورزشي در فعاليت ورزشي خراسان قرار گرفت.
اكنون كشتي با چوخه در استان خراسان شمالي در فصول مختلف پيگيري ميشود، به طوري كه اين رقابت در اواسط زمستان و در بهمن ماه در مانه و سملقان، 12 فروردين هر سال در شيروان و 13 فروردين نيز در بجنورد به صورت استاني با حضور پهلوانان نامدار اين خطه برگزار ميشود.
همچنين اين رقابت ورزشي از ساليان اخير در روز 14 فروردين در گود كشتي چشمه زينلخان اسفراين برگزار ميشود و طي چند سال اخير اين رقابت به صورت قهرماني كشور در تقويم ورزشي فدراسيون ورزشهاي روستايي و عشايري قرار گرفته است.
اسم چوخه كه امروزه بر كشتي محلي خراسان گذاشته شده از لباسي كه كشتيگيران هنگام مبارزه به تن ميكنند، گرفته شده و آن شنل كوتاهي است كه كشتيگيران آن را با شال سفيدرنگي محكم ميكنند.
در اين رقابت، پهلوانان قبل از ورود به ميدان مبارزه وضو ميگيرند و با حالت معنوي وارد ميدان شده و پس از روبوسي با حريف با دستور داور كه معمولا از پيشكسوتان كشتي با چوخه است، مبارزه را آغاز ميكنند و در پايان نيز برنده و بازنده همديگر را در آغوش ميگيرند تا منش پهلواني آنها به تماشاگران نيز ثابت شود.
اين مسابقات كه همراه با نواختن ساز و دهل محلي است، در 5 وزن 65، 75، 85، 95 و بالاي 95 كيلوگرم برگزار ميشود و نفرات اول تا سوم، به عنوان جايزه گوسفند دريافت ميكنند.
نتايج مسابقات سنتي کشتي با چوخه
همچنين در ششمين دوره مسابقات سنتي کشتي با چوخه با معرفي افراد برتر در اسفراين به کار خود پايان داد.
در اين مسابقات که با حضور 130 چوخه کار از 13 استان کشورمان در پنج وزن برگزار شد.
در وزن 65 کيلوگرم محمد قلي زاده از تيم فولاد اسفراين
در وزن 75 کيلوگرم ابراهيم وليان از تيم لوله گستر اسفراين
در 85کيلوگرم مصطفي نيمروزي از تيم دانشگاه آزاد اسفراين عناوين نخست هر وزن را کسب کردند.
در وزن 95 کيلوگرم نيز حسين اکبري و در وزن بعلاوه 95 کيلو گرم حميد قلي زاده هر دو از تيم فولاد اسفراين در جايگاه نخست ايستادند.
در مجموع تيمي نيز تيم فولاد اسفراي ، دانشگاه آزاد اسفراين و لوله گستر اسفراين به ترتيب رتبه هاي اول تا سوم تيم را کسب کردند. در اين مسابقات به نفر اولِ سنگين وزن يک نفر شتر و به نفرات برتر ساير وزن ها نيز يک راس قوچ اهدا شد.
بر اساس يک سنت 50 ساله اين آيين پهلواني هم ساله با نواختن سور و سورنا در گود چشمه زينلخان اسفراين برگزار ميشود.