۸۱ سال پيش در روز ۱۲ مارس سال ۱۹۳۰ ميلادي موهانداس كارامچاند گاندي با هدف كسب استقلال هندوستان از استعمار بريتانيا در يك تظاهرات مسالمت آميز راهپيمايي نمك را آغاز كرد.
در سال هاي قبل مهاتما گاندي دست به تظاهرات مسالمت آميز و اعتصاب غذاهاي بسياري زده بود تا بتواند براي هندوستان يك شرايط خود مختاري مشابه مستعمره هاي اروپايي نشين بريتانيا مانند كانادا يا استراليا را به دست آورد.
با اين حال ، تلاش هاي گاندي بي نتيجه بوده و برخي از اعضاي حزبش ، حزب كنگره ، صبر خود را از دست داده و تهديد كردند براي كسب استقلال دست به جنگ خواهند زد.
گاندي براي اين كه كار به جنگ كشيده نشود به نايب السلطنه هند هشدار داد اقدام نافرماني مدني آتي با هدف كسب استقلال خواهد بود.
در روز ۱۲ مارس سال ۱۹۳۰ ميلادي گاندي محل اقامتش در احمدآباد را همراه با ده ها نفر از پيروان و انبوهي از خبرنگاران ترك كرد. پس از پيمودن ۳۰۰ كيلومتر با پاي پياده ، گاندي در روز ۶ آوريل ۱۹۳۰ به ساحل اقيانوس هند رسيد. او داخل آب رفت و با دستانش اندكي نمك جمع آوري كرد.
با اين حركت نمادين ، گاندي هموطنانش را تشويق كرد تا انحصار حكومت استعماري در توزيع نمك را نقض كنند.
براساس اين انحصار حكومت استعماري تمام مصرف كنندگان هندي از جمله فقيرترين اقشار را ناگزير به پرداخت ماليات نمك كرده بود و آنهاحق نداشتند شخصا نمك موردنياز خود را تامين كنند.
در ساحل ، هزاران نفر از طرفداران گاندي كه در طول راه به جمع همراهان او پيوسته بودند از حركت مهاتما گاندي تقليد كرده و ظروف خود را از آب شور اقيانوس پر كردند. از كراچي تا بمبئي ، هندي ها با گرم كردن آب شور و بخار شدن آن در مقابل ديدگان بريتانيايي ها نمك مورد نيازشان را جمع آوري مي كردند.
ماموران حكومت استعماري بيش از ۶۰ هزار نفر را براي اين كار زنداني كردند. هندي هاي وفادار به توصيه هاي گاندي تصميم به مقاومت گرفتند.حكومت استعماري انگليسي هندوستان گاندي را نيز دستگير كرد و او مدت ۹ ماه زنداني بود. سرانجام نايب السلطنه هند به ناتواني خود در تحميل اين قانون بريتانيايي پي برد.
او تسليم مبارزه گاندي شد ، تمام زندانيان را آزاد كرد و به هندي ها اجازه داد نمك مورد نيازشان را خود تامين كنند. انحصار نمك حكومت استعماري لغو گرديد.
«راهپيمايي نمك» از نظر بريتانيايي ها مشابه «جشن چاي» بوستن در آمريكا بود كه منجر به استقلال اين كشور شد.با اين حال ، هندوستان مجبور شد نزديك به ۲۰ سال و تا پايان جنگ جهاني دوم براي استقلال انتظار بكشد و سرانجام در روز ۱۵ اوت سال ۱۹۴۹ ميلادي به استقلال دست يابد.
به اين ترتيب ، در روز ۱۲ مارس سال ۱۹۳۰ ميلادي مهاتما گاندي رهبر استقلال هند در حركتي مسالمت آميز با هدف كسب استقلال هندوستان راهپيمايي نمك را آغاز كرد.
راهپيمايي نمك منجر به لغو انحصار نمك حكومت استعماري شد. اين حركت نمادين سرآغاز فصل جديدي براي كسب استقلال هند بود.گاندي توانست با مبارزه منفي مسالمت آميز امپراتوري استعماري بريتانيا را شكست داده و سرانجام هند را به سوي استقلال رهنمون سازد.