محققان به تازگي دريافتهاند غذاهاي نشاستهدار از قبيل برنج سفيد و نان، احتمال ابتلا به بيماري ديابت را در زنان سياهپوست و زنان چيني افزايش ميدهد، اما اضافه كردن بعضي از حبوبات سالم به رژيم غذايي ميتواند اين خطر را كاملا معكوس كند.
با اينحال، يافتههاي محققان نشاندهنده اين است كه خطر ديابت در زنان سياهپوستي هم كه كربوهيدراتهاي تصفيه شده خوراكي مصرف ميكنند، رو به افزايش است. همچنين مطالعات حاكي از آن است زناني كه مقدار زيادي فيبر مصرف ميكنند، از نظر ابتلا به ديابت در معرض خطر كمتري هستند.
محققان دانشگاه بوستون بيش از 40 هزار زن سياهپوست آمريكايي را در سال 1995مورد مطالعه قرار دادند. بعد از 8 سال، 1938 نفر از اين زنان به ديابت نوع 2 مبتلا شده بودند. در طي اين مدت، معلوم شد اين زنان بيشتر غذاهايي را مصرف ميكردند كه خطر ابتلا به ديابت را در آنها افزايش ميداد اما كساني كه بيشتر غذاهاي فيبردار از قبيل غلات سالم مصرف كرده بودند، در معرض خطر كمتري قرار داشتند.
محققان از اين مطالعه نتيجه گرفتند كه زنان سياهپوست ميتوانند با استفاده از غذاهاي با فيبر بالا خطر ابتلا به ديابت را در خود كاهش دهند. با اين حال در اين مطالعه كارشناسان دريافتند زناني كه در روز 9/5 گرم فيبر مصرف كرده بودند، خطر ابتلا به ديابت در آنها نسبت به زنان ديگر 18 درصد كاهش يافته بود.
كارشناسان معتقدند كه گنجاندن منابع فيبر در رژيم غذايي نسبتا آسان است. يك تغيير ساده در رژيم غذايي از نان سفيد به نان گندم يا جانشين كردن يك فنجان سبوس گندم يا جو به جاي برنج، فرد را از يك طبقهبندي غذايي با فيبر پايين به يك طبقه معتدل غذايي هدايت ميكند؛ البته با كاهش 10 درصدي احتمال ابتلا به ديابت. البته چنين غذاهاي سالمي به علت وجود منيزيم ميتوانند احتمال ابتلا به فشار خون را نيز كاهش دهند.
اما در مطالعات بعدي، محققان 64هزار زن چيني را براي مدت 5 سال مورد مطالعه قرار دادند و به طور مرتب رژيم غذايي و ديگر عاداتشان را مورد بررسي قرار دادند. در طي اين مطالعه 1608 زن چيني به ديابت مبتلا شدند.
در اين مطالعه زناني كه كربوهيدراتهاي بيشتري را از قبيل برنج مصرف كرده بودند، بيشترين تعداد مبتلايان به ديابت را تشكيل ميدادند؛ به طوري كه خطر ابتلا به اين بيماري در آنها 28 درصد نسبت به زناني كه بيشتر نان مصرف كردهبودند، افزايش يافته بود.
اين طور كه مشخص است، در رژيم غذايي قسمت عمدهاي از جمعيت جهان برنج و كربوهيدرات را ميتوان ديد. با اين حال اين اطلاعات نشان ميدهند كه در آينده كربوهيدراتهاي تصفيهشده خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را در ميان مردم جهان افزايش خواهند داد
سميه شرافتي.
رويترز- 26 نوامبر 2007 |