موضوع سوختن بيعلت برخي از سيمكارتها كه گويا عمر مفيد مشخصي براي استفاده تا چند سال دارند، طي هفتههاي اخير افزايش داشته است
اما به گفته مسوولان مربوطه عمر مفيد سيمكارتها به ميزان زيادي به ميزان مصرف، مكالمه و ارسال پيامك و به طور كلي نحوه نگهداري از آن بستگي دارد.
به گزارش خبرنگار ارتباطات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گزارشهايي از دفاتر خدمات امور مشتركان تلفن همراه مبني بر سوختن برخي از سيمكارتهاي تلفن همراه بدون علت خاص كه ظاهرا تاريخ مصرف آنها به پايان رسيده است، در گذشته هم وجود داشت اما اين موضوع با اين مساله كه ظاهرا مخابرات براي آن كه مشتركان قديمي نسبت به تعويض سيمكارتهاي TCI و دريافت سيمكارتهاي MCI همراه اول اقدام كنند سيمكارتهاي قديمي را ميسوزاند، براي مشتركان سوال برانگيز شده كه البته اين موضوع از سوي مسوولان تاييد نشده است.
اما اين نكته از سوي مسوولان براي عمر مفيد سيمكارت مطرح شده كه معمولا شركتهاي ارايه دهنده خدمات تلفن همراه به منظور كنترل و جلوگيري از سوءاستفادههاي احتمالي مانند كپي سيمكارت، شمارندهاي (كانتر) در سيمكارتهاي تلفن همراه در نظر ميگيرند، به همين منظور شركت ارتباطات سيار نيز اين شمارنده را براي تعدادي از سيمكارتها از چند سال قبل در شبكه ايجاد كرده كه براي چهل و هشت هزار بار تنظيم شده است.
به عبارت ديگر بعد از اين تعداد روشن و خاموش شدن يا جابهجايي در محدوده مراكز سوييچ مختلف، سيمكارت مربوط غير فعال ميشود؛ اگر فرض را بر آن بگيريم كه روزانه به طور متوسط يك دستگاه تلفن همراه ده بار روشن و خاموش يا مجددا در شبكه ثبت شود، در سال در حدود سه تا چهار هزار بار اين تجديد ثبت در شبكه انجام ميگيرد كه با در نظر گرفتن اين تعداد، عمر مفيد سيمكارت بيش از ده سال طول ميكشد.
با توجه به اين مساله سيمكارت مربوط بعد از ازكار افتادن بايد تعويض شود و تشخيص پر شدن كانتر مربوط در شبكه امكانپذير است. با توجه به اينكه هزينه تعويض سيمكارت در قبوض تلفن همراه منظور ميشود، لذا ترتيبي اتخاذ خواهد شد تا براي تعويض سيمكارتهاي مشتركاني كه به دليل پر شدن كانتر مربوط از كار افتاده باشند، بدون هزينه اضافي انجام گيرد.
دكتر داوود زارعيان - مدير كل روابط عمومي شركت مخابرات ايران - نيز در گفتوگو با خبرنگار ارتباطات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره اين كه چرا در ماههاي اخير ميزان سوختن سيمكارتها افزايش يافته است اظهار كرد: اين موضوع به مخابرات ارتباطي ندارد زيرا همه سيمكارتها عمر مفيد دارند كه كم يا زياد شدن آن به نحوه نگهداري مشترك از سيمكارت بستگي دارد.
وي مهمترين عواملي كه به سوختن سيمكارت منجر ميشود را علاوه بر ميزان مصرف، نزديكي به آب دريا و در معرض نور خورشيد قرار دادن سيمكارت دانست و گفت: البته جابهجايي سيمكارت از ديگر عوامل است و يا استفاده سيمكارت در گوشيهايي كه غيراستاندارد است نيز از ديگر عومل موثر به شمار ميرود.
زارعيان اظهار كرد: سيمكارتهايي كه به هر دليل ميسوزند به وسيله دستگاههايي تست ميشوند و اگر علت سوختن سيمكارت، خود مشترك باشد بايد هزينه 5 هزار توماني بپردازد كه اين هزينه برروي قبضش محاسبه ميشود.
مدير كل روابط عمومي شركت مخابرات ايران افزود: البته در مقاطعي خاص خود مخابرات عامل سوختن سيمكارت ميشود؛ مثلا اين اتفاق به دليل تغييرات ولتاژ برق و بالا و پايين آمدن آن ميافتد؛ در اين زمانها مخابرات به دفاتر اعلام ميكند كه سيمكارتهايي كه داراي فلان كد هستند ميسوزند و نبايد هزينهاي براي تعويض سيمكارت از آنها دريافت كرد.
زارعيان گفت: هنگامي كه دليل سوختن سيمكارت خود مخابرات باشد مشتركان در هنگام مراجعه به دفاتر، سيمكارتشان به صورت رايگان تعويض ميشود، بنابراين نيازي نيست مشتركان هزينهاي در اين رابطه پرداخت كنند.
اما به گفته معاون فني و مهندسي شركت ارتباطات سيار ايران غيراستاندارد بودن گوشي از جمله مهمترين موارد سوختن سيمكارت محسوب ميشود.
سيدحسن رضوي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا گفته بود: هر گوشي كه وارد بازار ميشود، وقتي غيراستاندارد باشد سيمكارت را متاثر خواهد كرد زيرا پايهها غيراستاندارد است و ولتاژها به ميزان كمتر و يا بيشتر به سيمكارت وارد ميشوند.
وي كثيف شدن گوشي را از ديگر فاكتورها در اين زمينه برشمرده و تاكيد كرده بود: ذراتي كه از جايي كه باتري شارژ شده و يا به رايانه وصل ميشود و يا در برخي مواقع برادههاي مختلفي كه از لباس و يا جيب مشترك وارد گوشي شده باعث ميشود جرياني از پيني به پين ديگر وارد شود كه خود اين موضوع به سوختن سيمكارت منجر ميشود.
به گفتهي او گذاشتن نامناسب سيمكارت در گوشي از مواردي است كه خود ميتواند براي سيمكارت مشكلساز شود كه اين خود موجب ميشود ولتاژها به جايي كه نبايد وارد شود.
معاون فني و مهندسي شركت ارتباطات سيار در پايان اين موضوع را كه ارسال زياد پيامك نيز ممكن است به سختن سيمكارت منجر شود را تاييد نكرد.
در هر حال مسوولان بر اين عقيدهاند كه درصد زيادي از علل سوختن سيمكارتها بياطلاعي مشتركان از نحوه استفاده و رعايت نكردن مواردي است كه باعث سوختن آنها ميشود.