اجلاس اضطراري سران اتحاديه اروپا براي بررسي مناقشه گرجستان در حالي برگزار شد كه ديميتري مدودف، رئيسجمهوري روسيه پيش از آن هشدار داده بود كه كشورش براي تلافي كردن هرگونه تحريم عليه مسكو آمادگي دارد.
مدودف در آستانه اجلاس اتحاديه اروپا به تلويزيون روسيه گفت كه تصميم وي در به رسميت شناختن استقلال اوستيايجنوبي و آبخازيا تصميمي غيرقابل تغيير است.
پيشتر برنارد كوشنر، وزير امور خارجه فرانسه اعلام كرده بود كه اتحاديه اروپا در نشست خود در بروكسل روسيه را تحريم خواهد كرد.
لهستان با حمايت ليتواني، لتوني و استوني (كشورهاي حوزه درياي بالتيك) با ارائه پيش نويس قطعنامهاي خواستار اقدامات سختگيرانه عليه روسيه شده بودند، اما بهدليل وابستگي شديد اتحاديه اروپا به انرژي وارداتي از روسيه اين پيشنهاد با واكنش سرد كشورهاي بزرگ اروپايي مواجه شد.
گوردون براون، نخست وزير انگليس از جمله كساني بود كه خواستار بازبيني اساسي روابط اتحاديه اروپا با روسيه شد وگفت: به هيچ كشوري نبايد اجازه داده شود كه شاهرگ ورود انرژي به اروپا را در اختيار و تحت كنترل خود داشته باشد.
در مقابل فرانكو فراتيني، وزير امور خارجه ايتاليا ديروز اعلام كرد: نبايد روسيه را يك كشور متخاصم دانست چرا كه اين كشور شريكي راهبردي است كه بايد مناسبات خود را با آن حفظ كنيم.
وي افزود: نيكلا ساركوزي، رئيسجمهوري فرانسه اعمال هرگونه تحريم بر ضدروسيه را منتفي دانسته است و ما نيز از اعمال چنين تحريمهايي حمايت نخواهيم كرد. ديميتري مدودف و نيكلا ساركوزي روساي جمهوري روسيه و فرانسه هم پيش از آغاز نشست سران اتحاديه اروپا گفتوگوي تلفني داشتند.
ساركوزي در اين مكالمه به روسيه نسبت به تحريم نشدن اطمينان داد و اعلام كرد كه مسئولان اتحاديه اروپا در نظر ندارند روسيه را مجازات كنند. فرانسه رياست اتحاديه اروپا را برعهده دارد.
در واكنش به اين موضعگيريها بود كه ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه ديروز اعلام كرد كه روسيه به هيچ وجه بهدنبال محدود كردن صادرات نفت و گاز به اروپا نيست.
خاوير سولانا، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا هم گفت: در نشست سران اتحاديه اروپا 3طرح ابتكاري مورد بررسي قرار خواهد گرفت كه عبارتند از؛ ارائه كمكهاي اقتصادي به گرجستان، احتمال افزايش ناظران اتحاديه اروپا در منطقه درگيري به 100تا 120نفر و تقويت صلح منطقهاي از طريق همكاري كشورهاي تركيه، آذربايجان و ارمنستان.