در اصل 107 قانون اساسي آمده است كه پس از بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران حضرت امام خميني (ره) كه از طرف اكثريت قاطع مردم به مرجعيت و رهبري شناخته و پذيرفته شدند، تعيين رهبر به عهده خبرگان منتخب مردم است. خبرگان، درباره همه فقهاي واجد شرايط مذكور در اصول پنجم و يكصد و نهم بررسي و مشورت ميكنند؛ هر گاه يكي از آنان را اعلم به احكام موضوعات فقهي يا مسائل سياسي اجتماعي يا داراي مقبوليت عامه يا واجد برجستگي خاصي در يكي از صفات مذكور در اصل يكصد و نهم تشخيص دهند، او را به رهبري انتخاب ميكنند.
اولين انتخاب مجلس خبرگان رهبري در 19 آذر 1361 برگزار شد و نزديك هيجده ميليون نفر در اين انتخابات شركت نمودند و 75 نفر از نمايندگان مجلس خبرگان تعيين شدند (انتخاب بقيه نمايندگان به دور دوم موكول شد). اولين دوره مجلس خبرگان رهبري نيز در تاريخ 24 مرداد ماه 1362 با پيام حضرت امام خميني افتتاح شد.
مجلس خبرگان طبق قانون اساسي وظايف مهمي بر عهده دارد. طبق اصل 111 هرگاه رهبر از انجام وظايف قانوني خود ناتوان شد يا فاقد يكي از شرايط مذكور در اصل پنجم و يكصد و نهم گردد و يا معلوم شود از اول فاقد بعضي شرايط بوده از مقام خود بر كنار خواهد شد. تشخيص اين امر به عهده مجلس خبرگان ميباشد. در صورت فوت، كنارهگيري يا عزل رهبر، خبرگان موظفند در اسرع وقت، نسبت به تعيين و معرفي رهبر جديد اقدام نمايند.
اسناد انقلاب اسلامي