شاید شما هم پرتقالهای كوچكی را كه این روزها با نام كامكوات یا پرتقال تزئینی به فروش میرسد دیده باشید. اینمیوه به اندازه یك دانه زیتون و به رنگ نارنجی یا زرد بوده و طعم و ظاهری مشابه سایر مركبات دارد و ترشی، مارمالاد و مربای آن در بازار زیاد به چشم میخورد.
اما پرسش اینجاست كامكوات كه اینقدر كوچك و به اندازه یك بند انگشت است چگونه پوست كنده میشود؟ درست حدس زدهاید كامكوات تنها مركبی است كه با پوست خورده میشود و این مزیت متمایزكننده آن از سایر مركبات است. اما مزه آن چگونه است؟ بعضی طعمش را دوست دارند و تعدادی از آن گریزانند. چرا؟ چون طعم پوستش غالب بر مزه اصلیاش میشود و تنها كسانی كه تندی اسانس پوست پرتقال را میپسندند میتوانند طعم این میوه را تحمل كنند. اگر هم در میان پرههای آن رد پایی از یك هسته وجود داشته باشد و ناخواسته آن را بجوید مزه تلخش برای همیشه بهیادماندنی خواهد شد.
در هر حال این میوه مهمان ناخواندهای است كه به ایران راه یافته و جالبتر آنكه چینیها در تولید و صادرات آن از سایر كشورها پیشی گرفتهاند. این را هم بدانید درختچه تزئینی كامكوات به صورت آپارتمانی نگهداری میشود و میوههای آن از زمستان تا بهار به ثمر مینشیند و نمای زیبایی به فضای خانه میدهد.
اگر پرتقال تزئینی را با پوست بخورید...
اگر كامكوات با پوست خورده شود (در حجم مساوی) درمقایسه با پرتقال معمولی از نظر فیبر و میزان بالای آنتیاكسیدان در مقام اول قرار خواهد گرفت. این میوه بخشی از ویتامینهای A،B ، C و E بدن را تامین كرده و ویتامین C آن با پرتقال برابری میكند.
ترشی كامكوات هضمكننده خوب غذاهای پرچرب و پروتئینی است و طعم تند اسانس آن مزه مربا و مارمالاد صبحانه را متفاوت میكند. این میوه علاوه بر ویتامینها حاوی املاح معدنی همچون كلسیم، پتاسیم، آهن، مس، منگنز، سلنیوم و روی است.
تحقیقات انجام شده حاكی است كه میزان مس و ویتامین C این میوه از همه بیشتر و پتاسیم آن كاهنده فشار خون بالا است و به سبب ادرارآور بودن دفعكننده سموم از طریق كلیهها بوده و همچنین به تنظیم ضربان قلب كمك شایانی میكند. اسیدهای موجود در آن هم میتواند از غلظت خون كاسته و برای بیماران قلبی عروقی و مبتلایان به كبد تنبل نافع باشد.
اگر قصد خرید كامكوات دارید...
هنگام خرید پرتقال تزئینی به پوست آن توجه كنید كه سفت و صاف و رنگ آن نارنجی شفاف باشد. انواع سبز و كال این میوه به اندازه رسیدهاش ارزش تغذیهای و مزه مطلوبی ندارد. كامكوات در اتاق سه روز، در دمای یخچال دو تا سه هفته و تا چند ماه در فریزر قابلیت نگهداری دارد.
فاخره بهبهانی/ جامجم