جام جم آنلاين: گوشي تلفن همراه كمكم دارد جايگزين همه لوازم شخصي انسانها ميشود. كيف پول، دفترچه يادداشت، اوراق هويت، ساعت، تقويم، تلفن، ابزار ارتباطي و هزار چيز ديگر. فكرش را بكنيد با همين دستگاه موبايل بتوانيد همه وروديها و بليتها را بدون هيچ پرداخت نقدي انجام دهيد يا با همين وسيله بتوانيد به طور همزمان در چند جلسه حضور داشته باشيد و يا در چند محل كار كنيد.
طبيعي است اين دستگاه قطعهاي كوچك از يك پازل بزرگ به نام جامعه اطلاعاتي است كه در آن اطلاعات كالاي اصلي است.
با اين تغيير و تحولات اين سوال مطرح ميشود اگر در يك جامعه روستايي و كشاورزي باشيد به يك چرخ دستي يا تراكتور بيشتر نياز داريد تا يك آيپد؟ شما وقتي براي يك ابزار جديد و فناوري جديد پول ميپردازيد كه بتوانيد از آن استفاده كنيد.
سازندگان اين وسايل هم دقيقا به اين موضوع اشراف دارند و هيچگاه يكسري فناوري حيرتانگيز ولي بياستفاده را در دستگاهها تعبيه نميكنند. حالا بد نيست نگاهي هر چند مختصر به بعضي از اين فناوريها بيندازيم.
ان اف سي (NFC)
اين فناوري از مواردي است كه چند سالي است بين سازندگان گوشيهاي تلفن همراه و ارائهدهندگان خدمات بانكي، خدمات شهري و عمومي در حال اجراست و امروزه در بسياري مناطق جهان شاهد استفاده از آن هستيم. در ايران نيز اين سرويسها قرار است ارائه شود.
كافيست دو دستگاه مجهز به NFC را لحظهاي نزديك به هم قرار دهيد و سپس هر آنچه ميخواهيد را از صفحه نمايش خود براي به اشتراكگذاري با دوستتان انتخاب كنيد و با اشارهاي اين انتقال را انجام دهيد. اين كار بدون هيچ گونه اتصال سختافزازي يا نرمافزاري مانند بلوتوث انجام ميشود.
اين سرويس كه موبايل شما را به يك كيف پول سختافزاري تبديل ميكند ميتواند روي سيمكارت يا خود گوشي موبايل قرار داده شود و بعد از هماهنگي بين پذيرنده آن و سرويس دهنده شما از حساب شخصي يا مثلا از شارژ موبايل خود هزينه عبور از وروديها و يا خريد از دستگاههاي خودكاررا بپردازيد.
براي اين كار، هماهنگي بين اپراتور با بانك يا شخص شما و بانك ضروري است. براي اطلاعات دقيقتر در اين زمينه ميتوانيد با اپراتور خود تماس بگيريد.
برنامههاي كاربردي بيشتر و بيشتر و بيشتر
تلفن همراه يا تبلت مانند يك زمين كشاورزي است كه اگر در آن چيزي كاشته نشود جذابيت خاصي ندارد. نرمافزارهاي كوچك حكم ميوههاي اين زمين است كه به آن ارزش ميدهد. ابتدا اين سوال مطرح است كه برنامه كاربردي يا همان app چيست؟ واژه APP مخفف application program است به معناي برنامه كاربردي ترجمه شده است.
برنامههاي كاربردي كه امروزه روي موبايل از آن صحبت ميشود ديگر شكل و شمايل برنامههاي قديمي را ندارد. قديمترها برنامهها معمولا يا پرحجم بودند و يا براي منظور خاصي طراحي ميشدند (مانند برنامههاي آفيس) و نيز با شرايط خاصي اجرا ميشدند، اما در دنياي موبايل اين موضوع فرق كرده است.
با هوشمند شدن سيستمعاملها و پيشرفت زيرساخت سخت افزاري وسايل محاسباتي اين رويه تغيير كرد. برنامههاي كاربردي كوچك امروزي يا همان App معمولا به برنامههايي گفته ميشود كه داراي حجم كم هستند و براي منظور خاصي تهيه ميشوند.
هر جا براي حل مسالهاي يا پيدا كردن مسيري يا هر مشكل ديگري نياز به كمك و دستيار داشتيد كافي است سري به فروشگاههاي اين برنامههاي كابردي (app store) در اينترنت بزنيد و از تنوع بيپايان اين برنامهها شگفتزده شويد.
شما ميتوانيد براحتي با دريافت اين برنامههاي از روي وبسايت شركتهاي توليدكننده تلفن همراه از امكانات بيشمار اين برنامههاي كاربردي بهره ببريد و راه ميانبري به اهداف و برنامههايي كه در ذهنتان داريد بزنيد.
كدام سيستم عامل؟ كدام امكانات؟
براساس تحقيق موسسه IDC آمريكا در سال ۲۰۱۶ تعداد وسايلي كه با آي او اس كار ميكنند با تعداد وسايلي كه با اندرويد كار خواهند كرد برابر خواهد شد و به همين دليل ميتوان سال ۲۰۱۶ را سال برابري آي او اس و اندرويد نامگذاري كرد.
البته اين بررسي براساس دو سيستم عاملي كه هماكنون براي تبلتها موجود است انجام شده و ممكن است با ورود «ويندوز ۸» اين پيشبيني اشتباه از آب درآيد.
هماكنون اپل، آمازون و سامسونگ برترين شركتها در زمينه توليد و فروش تبلت هستند و مايكروسافت كار فروش تبلتها و موبايلهاي مجهز به ويندوز جديد را تازه شرع كرده است. در اينجا نگاهي مياندازيم به آخرين نسخه هر كدام از سيستمهاي عامل فوق يعني آي او اس6، اندرويد 4.1 و ويندوز8 .
آي او اس 6
اين سيستم عامل رايگان است و روي محصولات اپل به روزرساني ميشود. از مهمترين خدمات اين سيستم عامل ميتوان به فيستايم كه به كمك نسل سوم موبايل روي اين بستر قابل ارائه است، اشاره كرد.
فيستايم روشي براي برقراري ارتباطهاي تصويري با دوستان است كه امكان برقراري اين رابطه را بدون اينترنت و فقط با سيمكارت نسل سه و چهار و منحصر از طريق گوشيهاي مجهز به سيستم عامل آي او اس ميدهد. نرمافزار Passbook نيز يك كيف پول امن است براي كم كردن از حجم كارتهاي اعتباري جيبتان. اين نرمافزار كار منشي را براي تهيه بليت نيز انجام ميدهد.
مسيريابي با نرمافزار نقشه در اين سيستم عامل براي مسيريابي در شهرها مناسب است اما ايراداتي هم به آن وارد است از جمله اينكه مسير خطوط مترو و اتوبوس در آن موجود نيست. منشي ديجيتال به نام «سيري»، نرمافزار ديگري است كه متخصص پاسخگويي به سوالات از طريق دستورات صوتي است.
ميتوانيد به گوشي خود بگوييد نزديكترين رستوران كجاست تا با سيستم مكانياب به شما نتيجه را اعلام كند. ژيروسكوپ دقيق و صفحه چند لمسي نيز يك ويژگي منحصر به فرد آيفون است كه امكان اجراي بازيهاي خاص و همچنين نرمافزارهاي سرگرمي را به شما ميدهد.
اندرويد 4.1
اين سيستم عامل، محصول شركت گوگل و براي به روز شدن به نوعي وابسته به اينترنت است، اما خصوصيات و ويژگيهاي منحصر به فردي نيز دارد. سرعت اين سيستم عامل خوب است اما نه در حد آيفون و ويندوز فون.
خصوصيسازي اندرويد بهتر از آيفون است و ميتوانيد شكل و شمايل صفحات را در آن تغيير دهيد. به اين نرمافزارهاي خيلي كوچك كه مربوط به خود سيستم عامل است، ويجت گفته ميشود.
هماهنگي با دوربين: اين خصوصيت اندرويد باعث ميشود بعد از عكس گرفتن نياز نباشد داخل گوشي و توي گالري دنبال آن بگرديد و تنها با يك اشاره ميتوانيد همه آنها را ببينيد.
همراهي با معلولان: معلولان از استفادهكنندگان موبايل هستند و در اين بين نابينايان كمتر ميتوانند از گوشيهاي جديد استفاده كنند.
اندرويد بيشتر به اين موضوع فكر كرده و با استفاده از «Gesture Mode» و لمس صفحه نمايش و به كارگيري حركت جارويي انگشتها روي صفحه خدمات منحصر به فردي را به نابينايان ارائه ميدهد.
نسل جديد ويندوز موبايل
اين سيستم عامل با همان مرورگر اكسپلورر خود سعي ميكند با ساير سيستمها رقابت كند و اصليترين ويژگي آن همگام بودن با فايلهاي ويندوز سيستمهاي اتوماسيون اداري است. از نظر توانايي اجراي نرمافزارها ابتدا آيفون و بعد آندرويد و بعد ويندوز فون قابل رتبهبندي است و همچنين از نظر تعداد نرمافزارهاي هم همين نسبت برقرار است.
گل به نفع آيفون و آندرويد
در اجراي بازي و تصاوير گرافيكي آي او اس يك سرو گردن از همه سيستمهاي ديگر بالاتر است اما آندرويد هم در اين زمينه حرفهاي زيادي براي گفتن دارد. ويندوز فون اصلا در زمينه گرافيك جايي ميان اين دو ابرقدرت ندارد، اما به دليل پشتيباني از بازيهاي خاص مايكروسافت شايد براي بعضيها جذاب باشد. بازيهاي كوچك و بزرگ آيفون با وجود ژيروسكوپ دقيقي كه قابليت بازي با حركت دادن دستگاه را دارد، يك مزيت بهشمار ميرود.
بالاخره كدام را بخريم؟
بدون شك اپل در كيفيت حرف اول را ميزند، اما قيمت اصل دستگاه و لوازم جانبي آن بسيار بالاست. همچنين اگر دستگاه خود را جيلبرك نكنيد تا حدودي استفاده از آن آزاردهنده است و براي ما كه به استفاده از نرمافزارهاي غيراصلي عادت كردهايم بيشتر آزاردهنده خواهد بود.
دامنه خريد اندرويدها بخصوص در تلفن همراه به لحاظ قيمت، مارك و برند وسيعتر است و ممكن است شما دستگاهي با اندرويد را بيشتر بپسنديد؛ چرا كه پشتيباني هرچند نصفهو نيمه آن در كشور وجود دارد.
ويندوز فون هم يك دستگاه با استفاده اجباري است كه همراه آن حتما بايد نرمافزارهاي امنيتي هم بخريد و منتظر از كار افتادن هر لحظه آن باشيد.