ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : دوشنبه 1 بهمن 1403
دوشنبه 1 بهمن 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : شنبه 11 شهريور 1391     |     کد : 42080

حضور پررنگ فناوري‌هاي ديجيتال در حوزه پزشكي

فناوري‌هاي ديجيتالي با گام‌هاي بلندي به حركت در مسير پيشرفت در حوزه‌هاي مختلف ادامه مي‌دهد و امروزه شاهد پيشرفت‌هاي بزرگي در محبوبيت ...

جام جم آنلاين: فناوري‌هاي ديجيتالي با گام‌هاي بلندي به حركت در مسير پيشرفت در حوزه‌هاي مختلف ادامه مي‌دهد و امروزه شاهد پيشرفت‌هاي بزرگي در محبوبيت اين گروه از فناوري‌ها در عرصه پزشكي در زمينه كاربرد تبلت‌ها و گوشي‌هاي هوشمند و همچنين عرضه اپليكيشن‌ها يا همان برنامه‌هاي كاربردي با رويكرد پزشكي هستيم تا جايي كه در بسياري از مراكز درماني در كشورهاي توسعه يافته استفاده از گجت‌ها در مراكز درماني به عنوان يك استاندارد پذيرفته شده است.

شركت‌هاي بزرگي كه در اين زمينه فعاليت دارند، هم قسم شده‌اند تا با همكاري هم بتوانند پرچم فناوري‌هاي ديجيتالي را در حوزه علوم پزشكي و درماني به اهتزاز در آورند و هدف اصلي آنها اين است كه ابزارهاي همراه، برنامه‌هاي كاربردي و همچنين ربات‌هاي جراح و پرستار در آينده‌اي نزديك در بخش‌هاي درمان و آموزش پزشكي به يك ضرورت تبديل شود. بي‌شك پيشرفت‌هاي بزرگي كه در دنياي پزشكي شاهد آن خواهيم بود، مي‌تواند زمينه‌ساز دستيابي به توانايي بيشتر در مديريت فرآيند درمان، تضمين بهداشت و سلامت افراد باشد.

گوشي‌هاي هوشمند، تبلت‌ها، برنامه‌هاي كاربردي و همچنين گجت‌ها از جمله مهم‌ترين دستاوردها در حوزه فناوري‌هاي ديجيتالي است كه برقراري ارتباط ميان پزشكان و بيماران را به روشي امروزي و فراتر از ارتباط چهره به چهره امكان‌پذير مي‌سازد. به كمك اين امكانات مي‌توانيد علاوه بر علائم حياتي، نتايج آزمايش‌ها يا حتي اطلاعات مختلف درباره وضعيت عملكرد قلبتان را با پزشك معالج خود به اشتراك گذاريد.

برنامه‌هاي اختصاصي براي دنياي طب

امروزه برنامه‌هاي كاربردي ساده‌اي معرفي شده كه به همه افراد اين امكان را مي‌دهد تا به آساني از يك ضايعه استخواني يا پوستي كه برايشان مشكل ايجاد كرده است تصويري گرفته و از شدت وخامت آن مطلع شوند. بسياري بر اين باورند كه گوشي‌هاي هوشمند يعني همراهان هميشگي انسان‌ تاثيرگذارترين نقش را در نفوذ فناوري‌هاي ديجيتال در عرصه پزشكي داشته‌اند.

اين روزها استفاده از گوشي‌هاي هوشمند به جايگاه مهم و قابل توجهي در حوزه سلامت و درمان دست يافته و انجام بسياري از كارها براي پزشكان و بيماران را تسهيل كرده است. بيش از صدها برنامه كاربردي براي سنجش وضعيت سلامت افراد از طريق گوشي‌هاي هوشمند طراحي و عرضه شده است كه حتي مي‌تواند آنها را به دستگاه‌هاي شخصي پيشرفته نظير يك دستگاه سونوگرافي قابل حمل تبديل كند. يكي از جديدترين برنامه‌هاي كاربردي S Health است كه براي گوشي‌هاي اندرويدي طراحي شده است.

به اين ترتيب با استفاده از اين برنامه گوشي تلفن همراهتان به ابزارهاي سنجش سلامت متصل شده و ميزان فشار خون، قند خون و وزن را اندازه‌گيري و ثبت مي‌كند. برخي از برنامه‌هاي كاربردي نيز به شما يادآوري مي‌كنند كه بايد مراقب وضعيت سلامتتان باشيد. در واقع اين برنامه‌ها ابزار‌هاي هشداردهنده هستند. براي مثال آن دسته از افرادي كه روزانه زمان نسبتا طولاني را در مقابل نمايشگرهاي كامپيوتري سپري مي‌كنند برنامه‌هاي اختصاصي طراحي شده است كه براساس يك برنامه زمان‌بندي شده به كاربران يادآوري مي‌كند بايد لحظاتي را به چشمانشان استراحت دهند تا سلامت چشمانشان با خطر مواجه نشود. اما پيشرفت اين برنامه‌هاي كاربردي به اندازه‌اي بوده است كه حتي مي‌توان تشخيص بسياري از بيماري‌ها نظير سرطان پوست را هم به آنها سپرد. تنها كافي است با استفاده از گوشي همراهتان از قسمت‌هاي مختلف پوست بدن عكس گرفته و تشخيص را به عهده اين برنامه بگذاريد.

بر اساس نتايج آماري اعلام شده از سوي بانك جهاني در سال گذشته ميلادي كاربران تلفن همراه كه سه چهارم جمعيت جهان را تشكيل مي‌دهند بيش از 30 برنامه كاربردي قابل اجرا روي گوشي‌هاي هوشمند بارگذاري كرده‌اند كه نشان‌دهنده محبوبيت برنامه‌هاي كاربردي در ميان كاربران است و اين موضوع نشان مي‌دهد حوزه سلامت نيز از طريق برنامه‌هاي كاربردي مي‌تواند آينده درخشاني را براي خود به تصوير كشد. شايد در آينده برنامه‌هاي كاربردي جايگزين روش‌هاي درماني شود تا جايي كه ديگر پزشكان به جاي دارو براي بيمارانشان اپليكيشن تجويز كنند.

حضور گجت‌ها را جدي بگيريد

گجت‌هاي اختصاصي اين امكان را فراهم كرده است تا اطلاعات مربوط به وضعيت سلامت افراد را جمع‌آوري و ثبت كنند. به اين ترتيب همه اطلاعاتي كه در سنجش وضعيت سلامت افراد مهم و ضروري است يكپارچه شده و پس از بارگذاري روي سرورهاي مبتني بر پردازش ابري در صورت نياز در اختيار پزشكان قرار مي‌گيرد.

اگرچه برنامه‌هاي كاربردي نيز به نوبه خود نقش مهمي در پيشرفت دستاوردهاي حوزه پزشكي داشته است، اما بايد پذيرفت مهم‌ترين عامل بهبود اقدامات درماني و بهداشتي كاربرد سخت افزارها و ابزارهاي هوشمند است.

از سيستم‌هاي موج‌نگار مغزي كه از طريق گوشي‌هاي اختصاصي سيگنال‌هاي الكتريكي مغز را دريافت و ثبت مي‌كند تا دستگاه‌هاي قابل حمل مخصوص انجام آزمايش‌هاي ژنتيكي كه علاوه بر تشخيص بيماري‌هاي ژنتيكي هرگونه واكنش دارويي را نيز بسرعت تشخيص مي‌دهند و همچنين صندلي‌هاي تقويت‌كننده عضلات شكم، همه از جمله گجت‌هاي اختصاصي حوزه پزشكي و درمان است كه توانسته است بسياري از محدوديت‌ها مانند زمان انتظار طولاني براي دريافت نتيجه انجام آزمايش‌هاي ژنتيكي را براحتي از ميان بردارد.

هر تختخوابي كه مجهز به سيستم Early Sense باشد، مي‌تواند طي كمتر از يك دقيقه از زماني كه فرد روي تخت دراز مي‌كشد علائم حياتي مانند ضربان قلب و تنفس را مورد بررسي قرار داده و مانند يك پرستار شخصي، وضعيت سلامت افراد بخصوص سالمندان و افراد مبتلا به بيماري‌هاي قلبي و تنفسي را تحت نظر قرار دهد.

اگر شما از جمله افرادي هستيد كه كنترل وزن برايتان اهميت زيادي دارد، ترازوهاي هوشمند مجهز به سيستم Wi Fi مي‌تواند اطلاعات مربوط به وزن و درصد چربي و شاخص‌ توده بدني شما را از طريق يك برنامه آنلاين مورد تجزيه و تحليل قرار دهد.

خير مقدم براي ورود ربات‌ها به حوزه درمان

يكي ديگر از فناوري‌هايي كه به نظر مي‌رسد بتواند در آينده‌اي نزديك خدمات بهداشتي درماني را تحت تاثير خود قرار دهد، فناوري رباتيك است. امروزه ربات‌ها به شكل نامحسوسي در كنارمان حضور دارند و ديگر خدمات آنها تنها به كارخانه‌ها و آزمايشگاه‌ها محدود نمي‌شود.

علم رباتيك به كمك پزشكان، جراحان و پرستاران آمده است و اين تحول علاوه بر درمان مي‌تواند در پيشگيري از بيماري‌ها نيز نقش مهمي داشته باشد. اگرچه حضور ربات‌ها در بيمارستان‌ها و مراكز درماني اندكي دور از ذهن به نظر مي‌رسد، اما بي‌شك با وجود ربات‌ها كه در مقايسه از دقت بيشتري برخوردار بوده و خستگي ناپذيرند مي‌توان آينده سالم‌تري را براي ساكنان اين كره خاكي تضمين كرد.

البته روي ديگر سكه بيماراني قرار دارند كه هنوز حضور علم رباتيك در دنياي پزشكي را به رسميت نشناخته‌اند و از اين كه سلامت خود را يك ربات بسپارند احساس ترس و وحشت مي‌كنند. از زماني كه ربات‌هاي مكانيكي براي نخستين بار قدم به اتاق عمل گذاشتند، بيش از 25 سال مي‌گذرد. اگرچه رباتي كه در سال 1985 براي نمونه‌برداري در انجام يك جراحي مورد استفاده قرار گرفت پيچيدگي ربات‌هاي امروزي را نداشت، اما آغازگر تحولات عظيمي بود كه همچنان مي‌تواند مزاياي بسياري را به همراه داشته باشد. پس از آن نيز اقدامات مشابهي در اين زمينه انجام شد تا اين كه سيستم جراحي رباتيك داوينچي براي نخستين بار در انجام يك جراحي لاپاروسكوپي مورد استفاده قرار گرفت.

به اين ترتيب نخستين قدم‌ ما براي گسترش دانش رباتيك يا بهتر بگوييم حضور ربات‌ها به عنوان پزشك، پرستار و جراح برداشته شد. ربات‌هاي دستيار پزشكي روز به روز در حال پيشرفت بوده و بر توانايي‌هاي آنها افزوده مي‌شود. بنابراين دور از انتظار نخواهد بود در آينده‌اي نزديك به كمك اين دستياران رباتيك تحولات عظيمي را در دنياي پزشكي نظاره‌گر باشيم.

فرانك فراهاني‌جم / جام‌جم


نوشته شده در   شنبه 11 شهريور 1391  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode