جام جم آنلاين: استراتژيهاي ناسا در خصوص مريخ و تلاشهاي مربوط به رسيدن هرچه سريعتر پاي انسان به اين سياره همواره در حال تغيير و بهبود است.
به تازگي گروهي از دانشمنداني كه در زمينه مريخ و اكتشافات مربوط به آن فعاليت ميكنند به فراخوان ناسا جهت ارائه راهكارهايي براي بهبود استراتژيهاي مربوط به اكتشافات روباتيكي در مريخ پاسخ مثبت دادهاند.
آنها با مطرح كردن حدود 400 نظريه در اين خصوص و همچنين طرح پيشنهاداتي مفهومي براي طراحي مأموريتهاي آتي به مريخ توجه مقامات ارشد ناسا را به خود جلب كردهاند.
در بودجه سال 2013 ناسا كه از سوي رييسجمهور آمريكا ارائه شده است، كاهش قابل توجهي در بودجه برنامه مريخ اين آژانس فضانوردي ديده ميشود.
در نتيجه مديران ارشد ناسا تصميم گرفتند تا مأموريت ExoMars كه توسط اروپاييها اداره ميشود را به حال تعليق درآورند.
بر اساس اين برنامه قرار است كه در سالهاي 2016 و 2018 به ترتيب مدارگرد و مريخنوردي به سوي سياره سرخ پرتاب شود.
كاهش چشمگير بودجه برنامههاي مريخ، ناسا را بر آن داشته است تا به خانهتكاني گستردهاي در زمينه استراتژيهاي مربوط به اكتشاف در مريخ دست بزند تا شايد بهترين ايدهها براي توسعه اكتشافات در سياره سرخ، آن هم با توجه به بودجه محدود موجود مطرح شود.
اما نكته جالب توجه اين است درحالي كه ناسا انتظار داشت در جريان كارگاه تخصصي نگرشها و طرحهاي مفهومي مربوط به اكتشافات مريخ كه در هوستون برگزار شد تا 200 پيشنهاد دريافت كند اما شمار ايدههاي مطرح شده به حدود 400 مورد رسيد.
جان گرانسفلد، از مديران ارشد ناسا در برنامه مريخ با اشاره به حجم خيرهكننده پيشنهادهاي مطرح شده ميگويد: اين پاسخ قاطع، پيام روشني در خود داشت و آن چيزي نيست جز اينكه اكتشافات در مريخ در زمره اولويتهاي مربوط به اكتشافات آينده قرار دارد.
او ادامه داد: اكنون بزرگترين چالش فراروي ما، انتخاب بهترين گزينهها از ميان اين ايدههاست. اين درحالي است كه در استراتژي كلي برنامههاي ناسا، توجه ويژهاي نيز روي آموزش فضانورداني شده است كه احتمالا در دهه سوم قرن حاضر راهي مريخ خواهند شد.
ناسا در نظر دارد در سال 2013 مدارگردي موسوم به MAVEN نيز روانه مريخ كند. اين نخستين مأموريت ناسا درخصوص مريخ است كه با هدف درك بهتر از اتمسفر فوقاني سياره سرخ انجام ميشود.
گفته ميشود نتايج به دست آمده از اين مأموريت نقش قابل توجهي در شكلگيري برنامههاي آتي ناسا درخصوص توسعه اكتشافات مريخ خواهد داشت.
livescience - مترجم: مهدي پيرگزي