جام جم آنلاين: تقريبا تمام بيماران مبتلا به آسم، حداقل هنگام ورزش شديد در هواي سرد و خشك، دچار علائم تنفسي ميشوند.
آسم ناشي از ورزش وضعيتي است كه در آن، فعاليت بدني شديد عامل تنگ شدن حاد راههاي هوايي است.
آسم ناشي از ورزش بيشتر در كودكان و جوانان ديده ميشود. مبتلايان معمولا ميتوانند فعاليتهاي شديد ورزشي داشته باشند، ولي تنفس بيمار بيش از حد معمول خواهد بود.
فعاليتهاي شديدي كه كمتر از 2 دقيقه طول بكشد، كمتر از فعاليتهاي طولاني مشكل ايجاد ميكند.
انسداد راههاي هوايي، كمي پس از توقف ورزش شروع ميشود و در عرض پنج تا 10 دقيقه به حداكثر خود ميرسد و سپس خود به خود بهبود مييابد.
معمولا بهبودي كامل در عرض 30 تا 60 دقيقه رخ ميدهد. به گفته پزشكان، ورزش باعث انسداد شديد يا طولاني راههاي هوايي و نياز به بستري شدن در بيمارستان نميشود.
شدت آسم ناشي از ورزش، هم به نوع ورزش و هم به محيط بستگي دارد: هر چه ورزش شديدتر باشد، حمله آسم شديدتر است. در زمان ورزش اگر هواي تنفسي سرد يا خشك باشد، انسداد بيشتر خواهد بود.
علائم ناشي از آسم فعاليتي چيست؟
علائم آسم ناشي از ورزش، مشابه آسم ناشي از ساير محركهاست و شامل خسخس، تنگي نفس، سرفه و احساس سنگيني قفسه سينه است. اگر والدين كودك يا نوجواني، متوجه سرفه پس از فعاليت بدني شود يا او به اجبار پس از تنها چند دقيقه دويدن فعاليت خود را متوقف كند، بايد در ابتلاي او به آسم شك كنند.
چگونه از آسم فعاليتي پيشگيري كنيم؟
هدف اصلي درمان، پيشگيري است. اقدامات غيردارويي مفيد شامل گرم كردن قبل از شروع فعاليت بدني، مصرف مايعات فراوان و استفاده از ماسك يا روسري در هواي سرد و آلوده است.
براي كنترل دارويي آسم ميتوان حدود 20 دقيقه قبل از انجام فعاليت بدني شديد، اقدام به مصرف اسپري سالبوتامول به ميزان دو پاف كرد. بعضي از پزشكان توصيه ميكنند از روشهاي پيشگيري با داروهاي متنوعي استفاده شود.
اگر پزشك شما روشي غير از اسپري سالبوتامول را توصيه كرده است، هرگز از اين اسپري خودسرانه استفاده نكنيد.
با درمان صحيح، افراد مبتلا به اين نوع از آسم ميتوانند در هر ورزشي شركت كنند؛ هر چند براي اين افراد برخي از ورزشها مناسبتر است. به فرض ورزشهايي كه نياز به فعاليت مداوم دارند ورزشهايي مثل فوتبال، بسكتبال و دووميداني مناسب اين افراد نيست و در عوض شنا، ژيمناستيك و پيادهروي بسيار مناسب هستند.
دكتر بهروز هاشمي - متخصص طب اورژانس