گوگل با راهاندازي سرويس حافظه آنلاين، به دنياي رقابت ابري قدم ميگذارد
فايلهايت را به گوگل بسپار!
جام جم آنلاين: سال 2008 گوگل تصمیم گرفته بود پروژه جدیدی را تحت عنوان گوگلدرایو (google drive) راهاندازی كند كه بنا به دلايلي متوقف شد، اما حالا به نظر ميرسد كه پس از گذشت چند سال، تصميم براي آغاز به كار اين سرويس جدي شده است.
گوگلدرایو این امكان را به شما میدهد تا از وب به عنوان یك حافظه آنلاين مانند فلشمموريها استفاده كنید و هرگونه اطلاعات مدنظرتان را روي شبكه جهاني ذخيره كنيد. استفاده از این سرویس جدید بسیار ساده است.
تنها كافی است فایل موردنظرتان را با استفاده از موس كامپیوتر كشیده (drag) و در داخل پنجره این سرویس رها كنید (drop) تا این فایل روی درایو اختصاصی و شخصی شما روی وب ذخیره شود. به این ترتیب میتوان گفت از این پس سرویس اسناد گوگل یا همان google document ـ كه از مدتها پیش، بسیاری از كاربران كار با آن را آغاز كرده بودند ـ به یكی از زیرمجموعههای جدید گوگلدرایو تبديل خواهد شد.
به عبارت دیگر، گوگلدرایو سرویس جدیدی است كه امكاناتی شبیه به اسناد گوگل اما در محدوده وسیعتری را در اختیار كاربران قرار میدهد. بسیاری از كاربران براین باورند كه با این كار، سرویس اسناد گوگل به گوگلدرایو تغییر خواهد یافت و به این ترتیب بدون هیچ محدودیتی میتوان انواع فایلها را روی این سرویس جدید بارگذاری كرده و در محیط وب به آنها دسترسی داشت. با این امكان جدید ميتوانيد براي هميشه از نگراني درباره ايميل فايلهاي بزرگ و حجیم كه اغلب با مشكلات بسیار زیادی همراه است، دست بكشيد. اين سرويس به كاربر اجازه ميدهد فایلهایی تا حجم 259 مگابایت را براحتی (اين راحتي صدالبته به سرعت اينترنت شما هم بستگي دارد) در فضاي آنلاين بارگذاری كرده و حتي به اشتراك بگذارد. حالا ميتوان تنها با ارسال آدرس اين فايل برای شخص مورد نظر از ارسال پيوستهاي حجيم روي ايميل اجتناب كرد. در سرویس google doc برای به اشتراكگذاری فایلها محدودیتهایی وجود داشت و هر فايلي را نميشد ارسال كرد، اما با انجام تغییرات جديد و راهاندازی سرویس گوگلدرایو، ميتوان از هر نوع فایلي كه مايليد یك نسخه پشتیبان آنلاین تهیه كنید. ویژگي منحصر به فرد گوگلدرایو در مقایسه با دیگر سرویسهای مشابه مانند dropbox این است كه كاربر برای استفاده از این سرویس نیازی به نصب نرمافزار ندارد و میتواند لینك دانلود مستقیم را برای فرد مورد نظر ارسال كند.
محاسبات ابری
محاسبات ابری امكانی است كه به كمك آن میتوانید امور روزمره مانند ذخیرهسازی و ایجاد اسناد مختلف را از طریق مجموعه نرمافزاری office كه به صورت آنلاین در اختیارتان قرار میگیرد، انجام دهید. این اطلاعات كه به شكل ابری شناور روی فضایی در اینترنت بارگذاری میشود از طریق هر كامپیوتری كه به اینترنت متصل باشد قابل دسترسی است. از آنجا كه بسیاری از سرویسهایی كه تحت عنوان زیرمجموعه cloud ارائه میشوند از طریق مرورگر وب اجرا میشوند جستجوگرهای گوگل، موزیلا و مایكروسافت تلاش میكنند تا مرورگرهایی توانمندتر و سریعتر را در اختیار كاربران قرار دهند تا آنها بتوانند نرمافزارهای cloud را براحتی و بدون وجود هرگونه محدودیتی اجرا كنند.سرویسهای مبتنی بر محاسبات ابری علاوه بر نرمافزارهای كاربردی، فضایی را نیز برای برای ذخیرهسازی ایجاد میكنند تا كاربران از آن برای ذخیره فایلها و اطلاعات موردنظرشان استفاده كنند. به این ترتیب یك پوشه جدید به كامپیوترها اضافه میشود كه میتوانید هر گونه اطلاعاتی را در آنجا كپی كنید تا در وب ذخیره شود. icloud، google doc، office365، dropbox و google drive از انواع مختلف سرویسهای مبتنی بر محاسبات ابری هستند. در حقیقت این سرویسها از ضروریات دنیای امروز است. به كمك این سرویسها دسترسی به اطلاعات شخصی در تمامی این ابزارها امكانپذیر است و تنها كافی است كه ارتباط با دنیای اینترنت برقرار باشد تا بتوانید در هر مكانی و در هر زمانی به كمك یكی از این ابزارها به اطلاعات موردنظرتان كه روی وب ذخیره شده است دسترسی داشته باشید. بهاین ترتیب دیگر هیچگاه نگران از دست رفتن اطلاعات بهعلت آسیبدیدن حافظه اصلی كامپیوتر نخواهید بود. حالا سازندگان هم ميتوانند ابزارهاي سبكتر و جمع و جورتر بسازند كه ماموريت اصليشان اتصال به اينترنت است و نهمحاسبه و ذخيرهسازي اطلاعات.
نكته: گوگلدرایو این امكان را به شما میدهد تا از وب به عنوان یك حافظه آنلاين مانند فلشمموريها استفاده كنید و هرگونه اطلاعاتی كه مدنظرتان است روي شبكه جهاني ذخيره كنيد
البته باید پذیرفت سرویسهای به اشتراكگذاری ابری نیز به نوبه خود با محدودیتهایی مانند عدمامكان دسترسی به اینترنت یا ذخیرهسازی اطلاعات در فضای مجازی و امكان سوءاستفاده از این اطلاعات مواجه هستند. اما بر اساس اطلاعات منتشرشده در وبلاگ رسمی سیستمعامل گوگل، این سرویس هنوز به طور كامل در اختیار تمام كاربران قرار نگرفته است و به نظر میرسد گوگل قصد دارد از این سرویس و امكان جدیدی كه به آن اضافه كرده است تنها برای فرستادن فایلهای بزرگ از طریق ایمیل یا به اشتراكگذاری فایلها با دوستان و همكاران یك مجموعه استفاده كند. بهاین ترتیب میتوان گفت گوگل میخواهد حجم محدودی را به طور رایگان در اختیار كاربران قرار دهد و از این رو نمیتواند رقیبی جدی برای سرویس sky drive مایكروسافت باشد كه 25 گیگابایت فضای رایگان را در اختیار كاربران قرار میدهد. به گفته كارشناسان، اگر گوگل بخواهد این سرویس را به یك سرویس مناسب برای به اشتراكگذاری فایلها تبدیل كند باید تغییراتی را در ساختار آن ایجاد كند. بیشك با توجه به عملكرد سیستمعامل گوگل كروم لازم است این جستجوگر بزرگ اینترنتی، یك سرویس به اشتراكگذاری را در اختیار كاربران خود قرار دهد.
از آيکلود تا گوگلدرايو
icloud سرویس به اشتراكگذاری ارائهشده توسط اپل است كه حدود یك سال قبل توسط استیو جابز، مدیر عامل اسبق اپل در كنفرانس wwdc (كنفرانس جهانی برنامهنویسان) رونمایی شد. ویژگی منحصر به فرد این سرویس این است كه قابلیت همگامسازی اطلاعات به روش بیسیم و برای انواع مختلفی از كامپیوترها و ابزارهای مبتنی بر سیستمهایعامل ios و mac را دارد. سرویس به اشتراكگذاری icloud كه تصور میشود گوگلدرایو برای رقابت با آن راهی طولانی را پیش رو داشته باشد میتواند اطلاعات مختلف مانند فهرست تماسها، تقویم، ایمیل و... را در میان ابزارهای مختلف همگامسازد. برای مثال اگر هرگونه تغییری را در فهرست تماسها در گوشی تلفن همراه آیفون خود ایجاد كنید این تغییرات با icloud همگام شده و در دیگر ابزارهای مشابه كه از آنها استفاده میكنید، اعمال خواهد شد.
از آنجا كه هرگاه گوگل همیشه در هر عرصهای قدم نهاده به رقیبی جدی برای دیگر سرویسهای مشابه تبدیل شده است، دور از انتظار نخواهد بود اگر در آیندهای نهچندان دور، گوگلدرایو بتواند همه توجهات را به خود جلب كند. گوگل درايو همچنين بسيار ارزان است. بنابر آنچه اعلام شده، گوگل به ازاي هر 20 گيگابايت فضاي اضافي، سالانه 5 دلار از كاربران دريافت ميكند. با توجه به تنوع خدمات گوناگون گوگل ميتوان پیشبینی كرد كه گوگلدرایو تنها یك فضای مجازی برای ذخیرهسازی اطلاعات در دنیای وب نباشد و امكاناتی فراتر از آن را نیز برای كاربران خود به همراه خواهد آورد.
فرانك فراهانیجم / جامجم