کتاب «جمعیت شناسی؛ مبانی و زمینهها» نوشته دکتر حسن سرایی از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) در 200 صفحه منتشر شد.
خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: این کتاب مکمل دو کتاب دیگر مؤلف مربوط به درس تحلیل جمعیت است: ا- روشهای مقدماتی تحلیل جمعیت (انتشارات دانشگاه تهران) 2- روشهای مقدماتی تحلیل توزیع و ترکیب جمعیت (انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی).
بنابراین به نظر میرسد با تکوین آن تا حدودی به نیاز دانشجویان کارشناسی گرایشهای علوم اجتماعی به یک کتاب زمینهای جمعیت شناسی و نیاز رشتههای دیگر به یک متن مقدماتی جمعیت شناسی پاسخ داده شود.
این کتاب بیشتر محصول تجارب آموزشی و مطالعات پژوهشی نویسنده در حوزه جمعیت، به خصوص جمعیت ایران است. از این رو انتظار میرود دانشجوی ایرانی با مباحث بومی شده آن راحتتر ارتباط برقرار کند. اضافه بر آن در تدوین آن جنبه آموزشی اثر پیوسته مد نظر بوده و سعی شده کتاب حاضر حتی المقدور یک کتاب درسی باشد.
بدنه اصلی کتاب شامل پنج فصل و دو فصل تکمیلی است. فصل اول به معرفی جمعیت شناسی میپردازد. در این فصل پس از ایجاد تمایز بین جمعیت و جامعه و ارائه تعریفی از جمعیت شناسی، جمعیت شناسی از مطالعات جمعیتی متمایز شده و به عنوان یک رشته آکادمیک معرفی میشود.
در فصل دوم منابع اصلی آمارهای جمعیت معرفی میشود. در این فصل، پس از توضیح تجربه جمعیت شناس و ضرورت اتکای آن به آمارهای موجود، داده از آمار و مشخصه از واقعه متمایز شده و نظام آماری جمعیت تعریف و مؤلفههای اصلی آن تشریح میشود.
در فصل سوم به روشهای بسیار ابتدایی تحلیل جمعیت، در حدی که برای یک کتاب زمینهای جمعیت شناسی ضروری است، پرداخته میشود. در فصل چهارم با طرح برخی نظریهها و مفاهیم مختص جمعیت شناسی - نظریه گذار جمعیتی، نیروی محرکه جمعیت و پنجره جمعیتی - به طور مقدماتی و گزینشی به مبانی نظری رشته پرداخته میشود.
فصل پنجم هم تحت عنوان «سیر تکوینی جمعیت شناسی» شرحی مختصر از مسیری است که جمعیت شناسی طی کرده تا شکل امروزی را پیدا کند.