اكوسيستم بينظيري كه در حال از بين رفتن است
گينه نو ، بهشتي گمشده
جام جم آنلاين: قورباغه دنداندار، مار نابينا و دلفين سر گرد در ميان بيش از 1000 گونه جديدي هستند كه بتازگي توسط بنياد جهاني حياتوحش WWF در جزاير افسانهاي «ملانيزيا» در گينه نو يافت شدهاند.
دانشمندان كشفيات مبهوتكنندهاي داشتهاند كه كوسه رودخانهاي و پروانههاي مختلف جزو آن هستند. براساس گزارش WWF از سال 1998 تا 2008 در گينه نو به طور متوسط در هر هفته 2 گونه جديد توسط متخصصان و دانشمندان كشف شدهاست.
اين گزارش حاكي از آن است كه جنگلها و رودخانههاي گينهنو تنوع زيستي بسيار زيادي داشته و از لحاظ گونههاي جانوري يكي از غنيترين مناطق روي زمين محسوب ميشود. گينه نو يكي از عجيبترين و در عين حال دست نخوردهترين اكوسيستمهاي روي زمين است. جنگلهاي باراني گينه نو پس از آمازون و كنگو بزرگترين نمونه در سطح جهان است.
در حالي كه جزاير اين منطقه تنها 5/0درصد از وسعت زمين را اشغال كرده، اما حدود 8 درصد گونههاي موجود دنيا در اين منطقه زندگي ميكنند. پيش از اين هم خبرهاي زيادي در مورد تنوع زيستي اين منطقه شنيده شده بود. به عنوان مثال بزرگترين پروانه جهان با طول بالهايي به اندازه 30 سانتيمتر يا موشهاي غولپيكري كه تا طول يك متر ميتوانند رشد كنند، جزو ويترين افتخارات گينه نو هستند.
دانشمندان معتقدند كه هر كيلومتر مربع از زمينهاي پست جنگلهاي باراني در اين جزاير ممكن است حدود 150 گونه پرنده مختلف را در خود جاي داده باشد.
متخصصان بر اين باورند كه 106 گونه تاييد شدهاي كه طي تحقيقات 10 ساله در اين مكان يافت شده تنها بخش كوچكي از اكوسيستم خيرهكننده گينه نو است.
دلفين سرگرد و دلفين بالدار كوچك از نمونههاي قابل توجه و اولين گونههاي جديد دلفين هستند كه طي 3 دهه گذشته به ثبت رسيدهاند. يكي ديگر از 12 پستانداري كه طي يك دهه كشف شدهاند مورچهخواري با نام علمي zaglossus attenboroghi است.
يكي ديگر از 134گونه قورباغه كشف شده، قورباغهاي به نام «ليتوريا سارون» است كه به خاطر چشمهاي برجسته با نقطههاي قرمز و سياه، دانشمندان را به ياد شخصيت شيطاني «سارون» در فيلم ارباب حلقهها مياندازد. ديگر نمونه جالب توجه، قورباغه بسيار كوچكي به طول يك سانتيمتر با دنداني شبيه خونآشام است.
9 گونه مار جديد با رنگهاي بسيار متنوع هم در ميان 58 گونه بيمهرگان كشف شده است. خرچنگ زردآلويي هم يكي ديگر از بيمهرگان شناخته شده در اين منطقه است.
در ميان 43 خزنده كشف شده ميتوان ادعا كرد كه بيخطرترين مار جهان به طول 12 تا 14 سانتيمتر است كه نه ميبيند، نه گاز ميگيرد و نه زهردار است.
عليرغم طبيعت بكر و مهيج، حقيقت اين است كه مانند آنچه در جنگلهاي باراني آمازون و برونئي شاهد آن هستيم در گينه نو هم انسان با سرعت هشداردهندهاي در حال از بين بردن اين اكوسيستم بينظير است.
nature
مترجم: آتنا حسنآبادي