ثبتنام عمره رمضانیه برای زائران کشورهای مختلف ادامه دارد. اما با توجه به نپذیرفتن شروط ایران از سوی سعودیها و صادر نشدن ویزا برای مسؤولان کنسولی یا حتی نماینده حج و زیارت، امکان اعزام زائران ایرانی به عمره مفرده فراهم نیست.
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، ثبتنام عمره رمضانیه از سوی متولیان مسجدالحرام و از طریق سامانه اعتمرنا در حال انجام است و همچنان روند نامنویسی از متقاضیان عمره رمضانیه از همه کشورها ادامه دارد.
این امر در حالی است که پیشبینی میشد تا با توجه به شیوع کرونا در جهان و محدودیتهایی که سعودیها اعمال میکردند، تعداد عمرهگزاران در ایام ماه مبارک رمضان محدود باشد، اما به گفته یک منبع مطلع، عربستان در نظر دارد امسال عمره مفرده را با حضور زائران بسیاری برگزار کند و محدودیتی در رابطه با پذیرش زائران نداشته باشد.
بر همین اساس، سعودیها متذکر شدند که روند ثبتنام برای عمره رمضانیه ادامه دارد و متقاضیان از کشورهای مختلف میتوانند در ایام ماه رمضان سال ۱۴۴۳ پس از ۲ سال تعطیلی عمره رمضانیه برای زائران خارجی به زیارت خانه خدا مشرف شوند.
با وجود موافقت سعودیها با تشرف زائران خارجی کشورهای مختلف برای زیارت خانه خدا در ایام ماه رمضان و برداشته شدن برخی از محدودیتهای کرونایی برای تشرف زائران خارجی به سرزمین وحی، همچنان زائران ایرانی در صف انتظار برای زیارت خانه خدا و انجام اعمال عمره هستند؛ این در حالی است که بیش از پنج میلیون و ۸۰۰ هزار نفر با سپردهگذاری برای عمره مفرده ثبتنام کرده بودند، اما از سال ۹۴ که عمره مفرده به دلیل تعرض مأموران سعودی به ۲ نوجوان متوقف و روابط سیاسی ایران و عربستان تیره شد، هیچ زائری از کشورمان به عمره مفرده مشرف نشد و همچنان مشتاقان زیارت خانه خدا منتظر برقراری این سفرها هستند.
سیدصادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به تمایل ایران برای اعزام زائران کشورمان به عمره مفرده میگوید: مشکل اصلی در اعزام زائران کشورمان به عمره مفرده این است که ما نیازمند حمایت کنسولی برای صدور ویزا و رسیدگی به مشکلات زوار کشورمان هستیم. ایران در عربستان نمایندگی رسمی دارد، اما این نمایندگی فاقد نماینده است و ویزایی به مسؤولان کنسولی کشورمان ندادهاند. علاوه بر این، طرف سعودی ویزای نماینده حج و زیارت را صادر نکرده تا مسائل را بررسی و مقدمات تشرف زائران کشورمان را فراهم کند. در صورت حل این مشکلات، عمره مفرده برقرار خواهد شد.
البته طرف سعودی در هفتههای گذشته از لزوم برقراری روابط با ایران سخنانی به میان آورده بود و همین امر امید زائران برای برقراری سفرهای زیارتی به سرزمین وحی را بیشتر کرد، اما همانطور که مسؤولان سازمان حج و زیارت عنوان کرده بودند، ایران شروطی برای اعزام زائران به عمره مفرده دارد که باید طرف سعودی هم به آنها عمل کند که راهاندازی دفتر نمایندگی، باز شدن کسنولگری ایران در عربستان برای حمایت از اتباع ایرانی در زمان حضور در این کشور، حفظ کرامت، عزت، سلامت و امنیت زائران ایرانی و همچنین عمل متقابل عربستان برای رفع ممنوعیت سفر گردشگران عربستانی به ایران از جمله این شروط است.
امکان اعزام زائران ایرانی به عمره مفرده فعلا فراهم نیست
علاوه بر این، پیش از این برنامهریزی شده بود که در صورت بازگشایی مسیر عمره مفرده، ایران ۶۰ هزار زائر را در یک سال برای زیارت خانه خدا و انجام اعمال عمره مفرده به سرزمین وحی اعزام کند که تحقق این امر در گرو پذیرش شروط ایران از سوی سعودیها بود، اما اکنون هنوز با توجه به نامشخص بودن تصمیم سعودیها و پذیرش شروط ایران، امکان اعزام زائران ایرانی به عمره مفرده وجود ندارد.
البته به گفته یک منبع آگاه، مسؤولان سعودی هم به حضور زائران ایرانی به منظور تشرف به خانه خدا و برپایی عمره مفرده تمایل دارند، اما در برخی جلسات نسبت به این موضوع با توجه به لزوم برقراری روابط سیاسی بین ایران و عربستان، تردیدهایی وجود دارد.
با این وجود، قرار است چهارشنبه دور پنجم گفتوگوهای ایران و عربستان در بغداد برگزار شود و حتی فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان گفته است که ریاض در حال بررسیِ دادن مجوز به ایران برای بازگشایی کنسولگری خود در شهر جده است. آخرین مذاکرات ایران و عربستان ۲۱ سپتامبر برگزار شده بود.
اکنون با توجه به شیوع کرونا و همچنین سکوت سعودیها برای حج تمتع ۱۴۴۳، باید دید که در ایام ماه رمضان، عمره مفرده با چه شیوهای برگزار خواهد شد. چرا که در ۲ سال اخیر روند ثبتنام و سایر امور اجرایی برای تشرف به خانه خدا الکترونیکی شده است و همه کشورها هم باید نسبت به برخی قوانین اعمال شده از سوی سعودیها آگاهی داشته باشند.
علاوه بر این، از ۱۰ مارس (۲۰ اسفندماه) سعودیها مجوز ورود برای کودکان بالای ۵ سال همراه با خانواده به مسجدالحرام را صادر کردهاند. این امر در حالی است که پیش از این فقط افراد بالای ۱۲ سال امکان تشرف به خانه خدا را داشتند. با این تصمیم سعودیها عادی سازی تشرف به مسجدالحرام در حال انجام است.
به گزارش فارس، عمره مفرده فروردین ۱۳۹۴ پس از تعرض به ۲ نوجوان ایرانی در فرودگاه عربستان با دستور وزیر وقت ارشاد متوقف شد و پس از آن با فاجعه منا و قطع شدن روابط سیاسی ایران و عربستان، هیچ زائر ایرانی برای عمره مفرده به عربستان اعزام نشد و حدود ۶ میلیون ایرانی سالهاست که در انتظار تشرف به خانه خدا و انجام عمره مفرده هستند. البته اکنون سعودیها با ازسرگیری پروازهای بینالمللی و با پذیرش زائران خارجی حتی از کشورهایی که پیش از این به دلیل کرونا امکان حضور در عربستان را نداشتند، موافقت کردهاند و همه زائران به شرط تزریق ۲ دُز واکسن کرونای مورد تأیید سعودیها و با داشتن گواهی معتبر آزمایش کرونای منفی و البته بدون سپری کردن قرنطینه به زیارت خانه خدا مشرف میشوند. علاوه بر این، الزامی بودن استفاده از ماسک در محیط های باز و همچنین فاصلهگذاری اجتماعی در مسجدالحرام لغو شده است.